Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U tijeku radovi na projektu vrijednom 43 milijuna kuna

27.11.2019. 14:00


Nakon odrađenih proljetnih i lipanjskih radova na virskom Starom putu u jednom dijelu naselja Miljkovica, virsko komunalno poduzeće Vodovod Vir od listopada je nastavilo radove na milenijskom projektu izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže otoka Vira. Iako je neočekivano dugo vremensko razdoblje s kišom djelomično omelo planirane radove, oni se uz radove u Miljkovici dalje izvode na priključcima objekata na vodovod i odvodnju u sklopu prvog dijela III. faze gradnje u naselju Prezida te, trenutno, u naselju Centar na objektu u Boškovoj ulici. To znači kako je uz postojećih 1.250 objekata i oko 2.500 priključaka – novih 228 objekata i 450 priključaka u planu realizacije.


Novi priključci za 1.200 objekata
– Kiša nas je omela, jer je zaista bilo dana kada ništa nismo mogli raditi. U svakom slučaju, mi smo nastavili s radovima III. faze zbog čega će Stari put biti zatvoren do kraja radova. Priključke ćemo izvoditi na onom dijelu Miljkovice koji još nije priključen na vodovod i kanalizaciju te u cijelom naselju Prezida. Ti će se radovi izvoditi u četiri dijela, najvjerojatnije do kraja ožujka 2021. godine – predstavlja trenutne i skorašnje radove na virskom milenijskom projektu inženjer Luka Zubčić, voditelj Odjela izgradnje u virskom vodovodnom poduzeću.
Precizna brojka od 2.482 izvedenih priključaka znači kako se dosad na virsku vodovodnu i kanalizacijsku mrežu priključilo oko 1.250 objekata, odnosno postoji 1.222 priključaka (600 objekata) u I. fazi, potom 1.179 priključaka (također približno 600 objekata) u II. fazi te 80-ak riješenih ili priključenih objekata u III. fazi izgradnje cjelokupnog sustava. Prvi dio III. faze izvodi se od Miljkovice XII do Prezide IV – s planom realizacije radova do proljeća 2020. godine – nakon čega slijede radovi III. faze koji uključuju objekte od Prezide VI do Prezide XVI i Prezide XXII, potom Stari put od Prezide VI do Prezide XVI, odnosno križanja s Virskim putom ili cestom D-306.


Radovi u sporednim ulicama do Božića
U ovom je planu također uključeno spajanje objekata od Miljkovice XIII do Miljkovice XIX.
– Trenutno čekamo da se postavi glavni vod na Starom putu, odnosno spojevi na dvije sporedne ulice. Ti će radovi na sporednim ulicama potrajati do Božića, a na Starom putu će završiti iza Nove godine, dok će svi radovi na priključcima u narednoj fazi trajati oko godinu dana. Nakon toga će sve ulice biti asfaltirane – napominje inženjer Zubčić. Izgradnja III. faze vodovodne i kanalizacijske mreže u virskom naselju Prezida projekt je vrijednosti 42,9 milijuna kuna s izvođačem radova zadarskom Vodoinstalacijom i nadzorom koji vrši zadarska Aniva-inženjering, a uključuje podizanje ukupno 12,5 kilometara vodovoda i 11,5 kilometara kanalizacijskog cjevovoda koji obuhvaćaju oko 1.300 do 1.400 objekata.




RADOVI DO 2020. GODINE
Prvi dio III. faze izvodi se od Miljkovice XII do Prezide IV – s planom realizacije radova do proljeća 2020. godine – nakon čega slijede radovi III. faze koji uključuju objekte od Prezide VI do Prezide XVI i Prezide XXII, potom Stari put od Prezide VI do Prezide XVI, odnosno križanja s Virskim putom ili cestom D-306.


U posljednjoj ovogodišnjoj akciji Jakov Sorić darovao krv 100. put!
Objavljeno 26/11/2019 u Vijesti, Istaknuto
Članovi aktiva Dobrovoljnih darivatelja krvi Preko ove su godine prikupili 73 doze dragocjene tekućine, a u posljednjoj akciji, koja se održala 25. studenoga u POU Dom na žalu, darovali su 19 doza.
Među ljudima plemenita srca koji se nesebično odazivaju pozivima svojih aktiva svakako se izdvaja Jakov Sorić, koji godinu zaključuje sa 100. darivanjem.