Uskoro 15 zadarskih liječnika obiteljske medicine ide u mirovinu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Zdravstveni sustav spreman je za generacijsku smjenu
- Što se tiče informacije o odlasku 15 liječnika opće obiteljske u mirovinu u sljedećih nekoliko godina, pacijenti zbog toga neće ostati bez liječnika, kaže Renata Bek
MARIJAN SUSENJ/PIXSELL
Odlazak 15-ak liječnika u mirovinu ne treba zabrinjavati pacijente

U brojnim kuloarima priča se kako bi u sljedećih nekoliko godina 15 liječnika obiteljske praske i pedijatrije trebalo otići u mirovinu. Ukoliko se uzme u obzir da svaki liječnik ima u prosjeku oko 2.000 pacijenata, riječ je o gotovo 30.000 pacijenata koji bi trebali ostati bez liječnika.
- Ne znam gdje ću upisati dijete i kod kojeg pedijatra jer mi liječnica odlazi u mirovinu. Zaista ne znam gdje ću s djetetom kad ode, rekla nam je jedna zabrinuta majka koja već sada planira gdje će prebaciti djecu. Ona je samo jedna od brojnih roditelja koji muku muče oko upisa djece kod pedijatara. Međutim, ona nije jedina, jer je ovaj problem pomanjkanja liječnika muči i pacijente liječnika obiteljske medicine. Provjerili smo u Domu zdravlja, ali i u Zadarskoj županiji, jesu li spremni za ovako veliku generacijsku smjenu liječnika.

Potrebna 101 ordinacija u županiji

- Što se tiče informacije o odlasku 15 liječnika opće obiteljske u mirovinu u sljedećih nekoliko godina, pacijenti zbog toga neće ostati bez liječnika. Naime, u mreži opće/obiteljske medicine utvrđena je potreba za 101 ordinacijom obiteljske medicine na području Zadarske županije. Prateći dinamiku popunjavanja mreže u djelatnosti obiteljske medicine u razdoblju 2010. - 2019., zbog navršenih 65 godina života djelatnost obiteljske medicine po sili zakona prestalo je obavljati više od 20 liječnika. Pacijenti ni tada nisu ostali bez liječnika, jer se mreža popunjava uobičajenom procedurom i dinamikom kada se oslobodi mjesto. Mogli bismo konstatirati kako je s 99 ugovorenih ordinacija obiteljske medicine mreža Javne zdravstvene službe (JZS) na području Zadarske županije za sada vrlo stabilna, pojasnili su iz Upravnog odjela za zdravstvo Zadarske županije. Dodali su da, što se tiče postotka ordinacija koji mora biti u domovima zdravlja, je zakonodavac utvrdio kako do 25 % ordinacija u određenim djelatnostima mora biti u domovima zdravlja, a skupština Zadarske županije je svojom odlukom potvrdila kako u Doma zdravlja Zadarske županije mora biti 25 % ordinacija, što se odnosi i na ordinacije obiteljske medicine. Dakle, liječnici koji nisu zaposlenici Doma zdravlja su privatni zdravstveni radnici, a za osiguranike je bitno da ima dovoljan broj liječnika za koje se mogu opredijeliti bez obzira bili oni zaposlenici doma zdravlja ili privatni zdravstveni radnici.
- Mreža javne zdravstvene službe na području Zadarske županije u većoj je mjeri popunjena privatnim zdravstvenim radnicima, što je i očekivano s obzirom da je zakonodavac utvrdio omjer zaposlenika doma zdravlja i privatnih zdravstvenih radnika u mreži javne zdravstvene službe, ustvrdili su iz Zadarske županije.

Nema razloga za zabrinutost

Pojasnili su kako se specijalistička usavršavanja provode temeljem planova koje uobičajeno donose zdravstvene ustanove, a nakon toga ministar donosi nacionalni plan specijalističkog usavršavanja.


"U ovom trenutku imamo dovoljno liječnika na specijalizacijama tako da ćemo biti spremni kad dođe vrijeme za odlazak u mirovinu.

Renata Bek

- Smjena generacija u djelatnostima zdravstvene zaštite (liječnici, medicinske sestre…) vrlo je kompleksna, ali nije nešto nepoznato i neočekivano. Uvijek su neke specijalizacije izazivale veći interes od drugih pa to u određenoj mjeri utječe na realizaciju planova specijalističkog usavršavanja, zaključili su iz Zadarske županije dodajući kako zadnji podaci za 2018. godinu kažu kako se u odnosu na 2017. godinu broj zdravstvenih djelatnika u zdravstvenom sustavu povećao za 1,6% itd.
Renata Bek, ravnateljica Doma zdravlja Zadarske županije također ističe kako nema razloga za zabrinutost jer oni trenutno imaju desetoro liječnika na specijalizaciji iz opće medicine.
- U ovom trenutku imamo dovoljno liječnika na specijalizacijama tako da ćemo biti spremni kad dođe vrijeme za odlazak u mirovinu, pojasnila je Bek i dodala kako pacijenti ne moraju brinuti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)