Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

COVID-19 Inspekcija uručila 122 novčane kazne zbog kršenja mjera

26.11.2020. 09:08


U Republici Hrvatskoj je od početka epidemije uzrokovane koronavirusom, covidom-19, pokrenut nadzor od strane inspektora Ravnateljstva civilne zaštite nad provođenjem odluka Stožera civilne zaštite te preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo sukladno Zakonu o sustavu civilne zaštite.


Prvo upozorenja
– Osnovni cilj inspekcijskih nadzora nije sankcioniranje već djelovanje na svijest ljudi o potrebi pridržavanja propisanih epidemioloških mjera, dok je izricanje sankcija jedan od segmenata koji se primjenjuje kad drugi načini djelovanja nisu uspješni, kazali su iz Stožera civilne zaštite RH.
Kako doznajemo, inspektori Ravnateljstva civilne zaštite izrekli su na tisuće upozorenja tijekom obavljanja inspekcijskih nadzora te su se nepravilnosti otklanjale odmah tijekom nadzora, dok su u onim slučajevima kad stranke nisu željele postupiti sukladno važećim odlukama Stožera civilne zaštite i propisanim epidemiološkim mjerama podizani prekršajni nalozi. A takvih je situacija, odnosno prekršajnih naloga bilo 122.
Podnosili su se protiv različitih pravnih osoba i odgovornih osoba u pravnim osobama osnosno njihovih direktora. Primjerice, kažnjavali su se trgovački centri zbog nepridržavanja distance, upravitelji tržnica zbog neosiguravanja kontroliranog ulaza na tržnicu i zaštitnih mjera na štandovima (npr. pregrada od pleksiglasa), protiv organizatora koncerata zbog neosiguravanja potrebne distance između posjetitelja, kao i noćnih klubova, kafića i noćnih klubova.


Primjeri prekršaja
– Razlozi su bili kršenje odluke o radnom vremenu, neosiguravanje fizičke distance, nepoštivanje zabrane plesa na plesnom podiju, restorani i ugostiteljski objekti kažnjeni su zbog organiziranja svadbenih svečanosti i proslava rođendana s većim brojem uzvanika od dopuštenog, a trgovine i uslužne radnje zbog nenošenja zaštitnih maski za lice zaposlenih djelatnika. Ovo su neki od primjera zbog čega su podizani prekršajni nalozi protiv pravnih osoba i odgovornih osoba. Protiv fizičkih osoba nije bilo postupanja po Zakonu o sustavu civilne zaštite, naveli su iz Stožera civilne zaštite RH.
Prekršajni nalozi podneseni su temeljem Prekršajnog zakona i Zakona o sustavu civilne zaštite. Ako se utvrdi da je učinjen prekršaj Zakona o sustavu civilne zaštite pravna osoba može biti kažnjena s 20- 70 tisuća kuna, a odgovorna osoba u pravnoj osobi (direktor) od 10 do 20 tisuća kuna.
Visina izrečenih novčanih kazni je 20 tisuća kuna za pravnu osobu i 10 tisuća kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi (direktora). To su minimalne novčane kazne koje su podignute temeljem prekršajnog naloga.
Razumije se, ovo su podaci koji se odnose na provedene inspekcijske nadzore od strane inspektora Ravnateljstva civilne zaštite te nije obuhvaćeno postupanje djelatnika Ravnateljstva policije, Državnog inspektorata te drugih državnih tijela.
– Budimo odgovorni i poštujmo odluke Stožera civilne zaštite te upute i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, još su jednom apelirali u Stožeru civilne zaštite. (Doris BABIĆ)
 




PREVIŠE UZVANIKA NA SVADBAMA I ROĐENDANIMA


U Stožeru civilne zaštite RH navode kako su između ostalog kazne izricali zbog nepoštivanje zabrane plesa na plesnom podiju, a restorani i ugostiteljski objekti kažnjeni su zbog organiziranja svadbenih svečanosti i proslava rođendana s većim brojem uzvanika od dopuštenog