Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

VOŠTARNICA U iščekivanju kulturnog uzdizanja mladih

26.11.2020. 09:17


Voštarnica postaje bogatija za još jedan mural zahvaljujući organizaciji Grada Zadra i Zajednici udruga Centar nezavisne kulture. Naime, ukrašava se prostor bivše vojarne u Ulici Stjepana Radića koji se preobražava u dugoočekivani Centar za mlade. Mural je trebao biti završen i svečano otvoren povodom Dana grada Zadra, međutim vremenske su neprilike uplele svoje prste pa se konačni sjaj očekuje 1. prosinca.
– Mural se može interpretirati na više načina, to je subjektivno. Posvećen je mladima i u skladu je s okruženjem. Nigdjezemska je mjesto gdje mladi duh opstaje. Leti se kao Petar Pan i kulturno se uzdiže, kazao je autor murala "Kulturno uzdizanje" Lonac.
Osvrnuo se i na problem na nacionalnoj razini, na zapuštene prostore čijim se uređivanjem postiže napredak u društvu jer se potiču pozitivnije aktivnosti.
Lonac obično pripremi animaciju koja prikazuje proces nastanka, pa se tomu nadamo i ovom prilikom.
– Inicijativa izrade murala je dio radionice izrade grafita u sklopu projekta ZadrugArt održana tijekom desetoga mjeseca. Sudjelovali su učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, a početna je ideja bila omogućiti im da rade s vrhunskim, međunarodno priznatim umjetnikom i tako razvijaju svoje vještine i znanje. Tako su vidjeli kako to izgleda u praksi. Iz toga je proizašao, kako sam Lonac kaže, njegov najveći mural. Misao vodilja murala je "kulturno uzdizanje mladih" na području budućeg Centra za suvremenu kulturu, umjetnost i mlade, ispričao je Andrej Fric, predsjednik zajednice udruga Centar nezavisne kulture Zadar.
Istaknuo je i važnost subkulture, kao i murala u smislu dugoročnog oplemenjivanja prostora. (Doris BABIĆ)
 


OTVORENJE 1. PROSINCA


Mural je trebao biti završen i svečano otvoren povodom Dana grada Zadra, međutim vremenske su neprilike uplele svoje prste pa se konačni sjaj očekuje 1. prosinca