Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Rizici od petardi – od amputacije prstiju do oštećenja vida i sluha

25.12.2013. 23:00
Rizici od petardi – od amputacije prstiju do oštećenja vida i sluha


U šarenim kutijicama djeci privlačna naziva, poput “Plavog groma” ili “Vještice”, krije se opasnost, pa će petarde i ovih blagdana prijetiti da se nekima “igra” pretvori u nesreću. Unatoč upozorenjima i zakonskim odredbama o zabrani korištenja pirotehničkih sredstava II. i III. razreda maloljetnicima bez prisutnosti roditelja ili staratelja, većina djece i dalje se neometano zabavlja pirotehnikom, nesvjesna da ih trenutak nepažnje, ali i neispravna petarda, može stajati zdravlja.
Do kakvih sve ozljeda može doći uslijed eksplozije petarde objašnjava dr. sc. Robert Karlo, specijalist opće i dječje kirurgije u Općoj bolnici Zadar:
– Petarde mogu izazvati različite stupnjeve ozljeda, od banalnih rana koje ne zahtijevaju nikakvo liječenje pa sve do teških tjelesnih oštećenja s trajnim invaliditetom. Najčešće ozljede koje nastaju uslijed nestručnog rukovanja ili neispravnih pirotehničkih sredstva su ozljede šake, prstiju, lica, očiju i sluha, kaže dr. Karlo, ističući kako teške tjelesne ozljede mogu nastati plamenom eksplozivne naprave, zračnim blastom eksplozije ili krhotinama dijelova pirotehnike, npr. može doći do pucanja bubnjića s oštećenjem sluha, razderotine i amputacije prstiju, oštećenja oka stranim tijelom i slično, a osobito su opasne eksplozivne naprave kućne izrade koje mogu nekontrolirano eksplodirati i koje se nalaze u metalnim kućištima te mogu izazvati teška ranjavanja.
Ukoliko pak dođe do ozljede, dr. Karlo savjetuje roditeljima da odmah potraže pomoć liječnika, osobito ako se radi o većim opeklinama, ozljedama oka ili oštećenju sluha.
Ne treba zaboraviti ni to da svaka teška ozljeda od pirotehničkih sredstava može ostaviti trajne posljedice, pa su ponekad u liječenje i rehabilitaciju, osobito kad su u pitanju djeca, uključeni i psiholozi kako bi se i dijete i roditelji lakše suočili, primjerice s amputacijom ili oštećenjem vida.
– Nažalost, svake godine imamo nekoliko teških slučajeva stradavanja od petardi. Obično se radi o amputacijama prstiju šake koje uzrokuju trajni životni invaliditet. Također, u neugodnom sjećanju nam je i gubitak oka kod jednog djeteta nastao krhotinom petarde, prisjeća se još ovaj zadarski kirurg, napominjući kako je boljom kontrolom prodaje petardi vidljiv pad u broju teških stradavanja, te kako akcija MUP-a na prevenciji i kontroli prodaje eksplozivnih sredstava “Mir i dobro” daje rezultate.
– To je vidljivo u smanjenju broja ozlijeđenih te se nadamo kako će se taj trend nastaviti i narednih godina, zaključuje dr. Karlo.