"Općina neće prestati s radom i ugasiti se kako bi to poneki željeli"

Slika korisnika valentinam
VIJEĆE POLAČE
Proračun je realan i socijalan, ima viziju. Idemo i u rješavanje nagomilanih dugova iz proteklog razdoblja. Općina neće prestati s radom i ugasiti se kako bi to poneki željeli, rekao je načelnik Tomislav Prtenjača
Velimir BRKIĆ
Sjednica Općinskog vijeća Polače na kojoj se dobro "protresao" proračun

Općina Polača koja broji oko 1.500 stanovnika (Polača 1.057, Kakma 213, Donja Jagodnja 113, Gornja Jagodnja 85), u novu 2018. godinu ulazi s proračunom od 6.664.700 kuna. Odluka je donesena s rezultatom 7:4, nedostajao je Ivica Matković (HDZ). Odlučujući sedmi glas bio je Ljubomira Marčića, predstavnika srpske nacionalne manjine iz stranke SDSS koji je na ovoj sjednici položio vijećničku prisegu.

Rješavanje nagomilanih dugova

Vijeće ove politički turbulentne multinacionalne općine ima parni broj vijećnika, njih 12, zbog čega je za izglasavanje proračuna potrebno minimalno sedam ruku. Kako na svibanjskim izborima nije izabran niti jedan predstavnik nacionalne manjine prije dva mjeseca provedeni su dopunski izbori u kojim je Marčić pobijedio svog protukandidata Branislava Zečevića (DSS) iz Jagodnje Gornje.

- Moja izborna kampanja je bila da ću glasovati za većinu u Vijeću, a za iduću godinu ćemo vidjeti rezultate rada nove općinske vlasti i odlučiti, odgovorio je Marčić bivšem načelniku Viktoru Prtenjači (HDZ) za kojeg je u prethodnom četverogodišnjem mandatu stalno dizao ruku.

Općinsko vijeće osim Ljubomira Marčića (SDSS) ima šest predstavnika grupe birača Tomislava Prtenjače: Oliver Kulaš (predsjednik Vijeća, Denis Kulaš, Ivana Šiler, Ivana Kulaš, Marijana Ražnjević i Davor Peraić, dok koalicija HDZ-MODES-HSP AS ima pet vijećnika: Viktor Prtenjača, Matko Bobanović, Ivica Marković i Ivica Kulaš (svi HDZ), te Josip Kaštelanac (HSP AS).

S ovim proračunom općina će potroši više od 20 posto izravnih prihoda za plaće i uz to daje manje od zakonski predviđenih 5 posto za DVD, umjesto 150.000 kuna predviđeno je 100.000 kuna.

- Ovaj proračun Ministarstvo financija moralo bi staviti izvan snage, tvrdi Viktor Prtenjača, predsjednik Kluba vijećnika HDZ–HSP AS, koji na sjednici koja potrajala 80-ak minuta imao daleko najviše pitanja.

- Proračun je realan i socijalan, ima viziju. Idemo i u rješavanje nagomilanih dugova iz proteklog razdoblja. Općina neće prestati s radom i ugasiti se kako bi to poneki željeli, rekao je Tomislav Prtenjača, načelnik.

- Ne znam po čemu je socijalan, a minusi su ostali iz kapitalnih investicija koje se i dalje moraju vraćati, tu ništa nije sporno, tvrdi Viktor Prtenjača, vijećnik.

Potom je za stavku po stavku u proračunu tražio odgovore, a direktoricu komunalnog pogona proglasio nesposobnom.

Podjele, svađe i revanšizam

- Svojom nesposobnošću direktorica će Općinu pojesti do dna. Načelniče, vi niste sastavljali proračun već direktorica, mišljenja je Viktor Prtenjača.

Bilo je riječi u vezi ulaganja 80.000 kuna u zatvoreni deponij, dok je bio protiv 200.000 kuna za tehničko održavanje novog deponija u Jagodnji Gornjoj u koji je uloženo 12 milijuna kuna.

- Dovoljno je 50.000 kuna, a sve drugo je namijenjeno vraćanju dugova zbog glasovanja, optužuje Viktor kojem je igralište u Kakmi, Lovački dom i drugo, bacanje prašine u oči.

- Hoćete li se više probuditi, šest mjeseci je dovoljno za buđenje, pitao je Vikor Prtenjača koji je za društveni dom u Jagodnji Donjoj umjesto 50.000 kuna tražio 100.000 kuna te povećanje predviđenih 20.000 kuna za info pultove.

Općina će se kratkotrajno zadužiti za 500.000 kuna. Matko Bobanović je tražio dnevnice za vatrogasce DVD-a jer ovo ljeto nisu imali sezonce, Ivan Kulaš najavio je osnivanje udruge mladeži "Srce dobrote" te temeljito elaborirao utrošak novaca s humanitarnog malonogometnog turnira, Ljubomir Maričić je zatražio da se nađe mogućnost da ured pošte u Polači radi cijelo radno vrijeme, Davora Peraića je zanimalo stanje stare osnovne škole, Ivica Kulaš se potužio na podjele, svađe i revanšizam nakon izbora te je zatražio financijsku pomoć za potrebitu obitelj Mikija Kulaša, s petero djece.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika pupuc
Zanimljivo je bilo slušati ex načelnika Viktora Prtenjaču a sada vijećnika kako je postao socijalno osjetljiv, ekološki osviješten i brižan za "boljitak Općine Polača". Šteta što nije pokazivao takove osobine dok je bio Bog i batina u Općini Polača. Sada je jadno kako se pjeni i znoji da obrani neobranjivo i da opravda dugove koji su ostali pa čak i na osobnoj razini vrijeđa sada odgovorne u Općini Polača. No ako je on kratke pameti ima nas koji dobro pamtimo da je zakidao djecu za rodnu naknadu, kako je nagrađivao svoje poslušnike, kako je jednima otimao da bi davao drugima, da je zatvarao okice pred lešinama stoke oko naših kuća, kako je suprugu koji je molio pomoć općine za operaciju svoje mlade supruge u životnoj opasnoti odgovorio da nema novca jer mu je sutra utakmica pa ne zna ni s čim će sudce platiti, kako je tukao sudca na nogometnoj utakmici u Biogradu, kako je dao uhapsiti susjeda Nizozemca jer je u bermudama došao pitati kada će dobiti javnu rasvjetu i put do kuće što je platio kroz komunalna davanja, kako je na svoju kuću nalijepio tri rasvijetna tijela dok mnogi koji se bave turizmom i plaćaju porez nemaju rasvjetu, kako je poduzetnicima nabijao najveće daće u rangu sa Zagrebom, kako je prodavao državno zemljište ljudima koji evo 15 godina ne mogu ništa graditi, kao je od naše Općine napravio deponi za sve i svačije smeće bez pitanja što mi o tome mislimo, kako nam je natovario repetitor iako smo ček i prosvjedovali protiv toga, kako je sve i svakoga blatio po medijima, kako je prodavao terene svojim igračima koji ih sada preprodaju po 80e po m2... Ima toga još ali ne vrijedi nabrajati što je bilo. Treba dati podršku mladosti koja se ujedinila i gospodina Viktora Prtenjaču stavila na mjesto koje mu je primjereno stručnoj spremi na traktor. I dok se on od sjednice do sjednice pjeni i znoji da nas ubjedi kako je nenadjebiv i nezamjenjiv njegovi vjecnici i simpatizeri pištoljima zatvaraju lokal u Kakmi nesvjesni da su njihove metode od nas prepoznate i prezrene i da strah više nije ono što če nas zaustaviti. Zašto mu je nedostajao vijećnik revolveraš kod izglasavanja proračuna??? Ako je od srama onda je opravdano a ako je od straha da ga ne pitamo kako se to ponaša onda neka znaju pitat ćemo ih jer mi pamtimo!!!
Slika korisnika Lakrdija
Jeli covjek traktorist ili samo ima mjesto na traktoru. Nisam Polacanac, a i bolje je...
Slika korisnika pupuc
Čovjek je po zanimanju obrezivač voćaka a sada dane provodi orući "kompanjonu" u Lišanima Tinjskim koji se pak vratio iz "dijaspore" republike srpske. Nije to ništa pokudno ali je za čovjeka jako problematično s obzirom da mu je guza navikla na grijane kožne siceve skupog službenog autića koji je kupljen novcem žitelja Općine Polača. Kad ga je razbajsao obilazeći njime puste masline i panjeve vinograda, koje si je priuštio dok je Općina Polača financirala poticajne sadnice,autić je na naglo izgorio. Čovjek je kapario novi opet novcem žitelja Polače ali ga zeznuše izbori i tako propade kupnja grijanih kožnih siceva a čovjeku ostade sic traktora koji zamislite nije izgorio kao ni kombi koji su u vrijeme paleža bili do našeg auta koji je naravno jedini izgorio.I eto tako čovjeku ostadoše kombi i traktor, gorčina i neprežaljena vremena apsolutizma kada je s našim novcem guzu grijao u grijanom kožnom sicu.