Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Uz čestitke na društvenim mrežama, gorjele i »golede«

27.12.2019. 09:00


Vjernici u Zadarskoj nadbiskupiji u velikom su broju i po »mekom« vremenu proslavili Božić, blagdan koji slavi rođenje Isusa Krista, Spasitelja i Otkupitelja svijeta nakon kojega je jučer bio i blagdan Svetoga Stjepana ili Stipanja. Danas je blagdan Svetog Ivana ili Ivanja, sutra Nevina dječica ili Mladenci, dok se na Staru godinu održava misa zahvalnica za proteklu godinu.
Iako je najvažniji kršćanski blagdan zapravo Uskrs, Božić je u životima mnogih omiljeniji. Danas Božić slave i oni koji su kršćani i oni koji nisu jer je postao obiteljski blagdan.
– Božić je blagdan mira i radosti, najvažniji rođendan ljudskoga roda, poručio je župnik don Domagoj Kelava u svojoj propovjedi.


Božićne priredbe i polnoćke
Zbog obilja crkvenih obreda na Badnjak i Božić svete mise i polnoćku u Debeljaku predvodio je don Juraj Župančić.
– Noć Božjeg rođenja kršćanima treba biti istinska noć Božje blagovijesti, radosne vijesti koja preokreće i pokreće cijeli naš život, naglasio je don Jure.
Badnjak u Župi sv. Kasijana u Sukošanu i Debeljaku obilježile su polnoćke. U župnoj crkvi u Sukošanu održane su dvije polnoćke, četvrtu godinu za redom u 19 sati za mlade kojoj je prethodila polusatna dječja božićna priredba i ona uobičajena točno u ponoć. Polnoćka u debeljačkoj crkvi Velike Gospe započela je u 22 sata, a također joj je prethodila božićna priredba koju je kao i u Sukošanu, pripremila časna sestra Davida Dizdar. Sudjelovala su djeca i mješoviti crkveni zbor.
U Sukošanu je od mnogih božićnih običaja opstao i rijetki, jedinstven običaj – loženje »goleda«, odnosno velike vatre – badnjaka, na otvorenom. Stoljećima je na centralnom trgu Gonja vrata, do 1962. godine i asfaltiranja trga, gorjela samo jedna »goleda«, od Badnjaka do Tri kralja.


Pucanje iz važova »garburom« ili karabitom
Tijekom noći seljanima (Sukošanci) bi se priključili i stanarci (Debeljačani) pa bi uz frite, vino, pjesmu i kolanje zajednički čekali zornicu. U starije doba nije bilo polnoćke već samo zornica koja bi započela u četiri sati ujutro.
Odlaskom vatre iz Gornjih vrata svaki zaseok je počeo ložiti svoju »goledu« tako da ih je na ovaj Badnjak bilo točno deset što je ipak manje od 15 iz rekordne 2007. Dok su Dorkulovi i ekipa Kod križa s meštrom Marinom Bazalom vrtjeli janje, uz ostale »golede« se vrtjelo još šest odojka i pet ili šest tuka i pivca.
Tek rijetko se uz »golede« uživo zapjevalo »U se vrime godišta« i druge božićne pjesme. Puštala se elektronska glazba, a pića nije nedostajalo.
– Nekada se uz pomoć »garbure« ili karabita pucalo iz »važova« s poklopcem, podsjećaju stariji mještani.
Na sam Božić na trgu Gornja vrata nakratko je oživjela i nekada hit božićna igra s mendulama, na pogađanje i tko će bliže zidu, pa je sve to podsjetilo i na ona vremena zabrana, ali i na vremena hrvatskog prkosa u svetoj noći.
Na Božić se u obiteljima blagovalo uz bogat stol. I čestitao se rodbini i prijateljima Isusov rođendan, nažalost, ne toliko uživo koliko putem SMS-ova i e-maila, najviše putem društvenih mreža, uglavnom čestitki s pjesmama na engleskom jeziku.