Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U GRADU NA ZRMANJI Obrovački vrtić vrijedan 6,5 milijuna kuna

26.12.2020. 08:38


Završena je rekonstrukcija i opremanje Dječjeg vrtića Obrovac čija je vrijednost 6,5 milijuna kuna. Vrtić pohađa 71 dijete, a u njemu je zaposleno 15 djelatnika.
– Grad Obrovac je vrtiću pružio stručnu pomoć u pripremi projektnog prijedloga i prijavi na natječaj raspisan u sklopu Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014. – 2020. godine u sklopu Mjere M07 »Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima«, Podmjere 7.4. »Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu«, kazala je Gordana Renić, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Obrovca.


Prostorni i tehnički uvjeti
– Realizacijom ovog projekta uskladili su se prostorni i tehnički uvjeti predškolske ustanove u skladu s propisanim Državnim pedagoškim standardom, naglasila je Renić.
Nakon potpisa ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, Grad je nastavio pružati daljnju podršku i u provedbi projekta. Sveukupna vrijednost projekta iznosi 6.500.000,00 kuna, a iznos dobivene potpore je 5.482.508,56 kuna od čega je 4.660.132,28 kuna iz proračuna EU, a 822.376,28 kuna iz proračuna Republike Hrvatske.
– Cilj projekta bio je rekonstrukcija i opremanje Dječjeg vrtiću u Obrovcu, jedine ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na području Grada Obrovca. Ovim projektom se u potpunosti renovirala zgrada dječjeg vrtića u Obrovcu kako bi bila sigurna i udobna za boravak djece, rekao je dr. Ante Župan, gradonačelnik Obrovca.


Enegertska obnova, sanitarni čvor, oprema
– To uključuje cjelokupnu energetsku obnovu zgrade vrtića, zamjenu unutarnje i vanjske stolarije, rekonstrukciju sanitarnog čvora te nabavku nove opreme. Također se uredila i opremila kuhinja, istaknuo je Župan.
Projektom su se značajno poboljšali uvjeti rada u vrtiću te su djeca dobila bolje uvjete boravka, kvalitetnije i raznovrsnije usluge programa i opreme koju koriste. Također se postigla veća sigurnost boravka i rada s djecom.
– Poboljšavanje uvjeta u dječjem vrtiću rezultiralo je spomenutim boljim uvjetima boravka i kvalitetnijim radom s djecom čime se postiglo poboljšanje temeljnih usluga u smislu podizanja standarda organiziranje njege, odgoja, obrazovanja i zaštite djece, navodi Župan.
Reakcije roditelja i obrovačkih žitelja, moglo bi se reći, na novi vrtić, i više su nego pozitivne, kaže Župan, izrazivši nadu da će i to doprinijeti demografskoj obnovi.




Odgojno-obrazovna ustanova
– Jedan od najvećih interesa za Grad je stalna briga za djecu i mladež, kao i briga za obitelj, poručio je Župan.
Ovim projektom još jednom smo dokazali kako je bitno da smo u sinergiji kako sa Zadarskom županijom tako i sa svim ministarstvima, navodi Župan, istaknuvši kako se Ured za izdavanje dozvola pri Zadarskoj županiji još jednom pokazao i dokazao kao bitan partner pri realizaciji njihovih projekata.
Ravnateljica vrtića Marija Šimićević bila je opravdano odsutna, te su dvije tete – odgojiteljiceukazale na vrijednost ovog projekta.
– Dječji vrtić nije tek čuvalište već institucija koja dijete priprema na cjeloživotno učenje. To je odgojno-obrazovna ustanova s vlastitim kurikulumom, planom i programom koji doprinosi razvoju djeteta i daje potporu roditeljima, zaključila je odgojiteljica u obrovačkom vrtiću.