Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Antičke svjetiljke u muzejskoj noći

Autor: Nenad Marčina

26.01.2009. 23:00
Antičke svjetiljke u muzejskoj noći


Sve je spremno za ‘Noć muzeja’, manifestaciju koja se već nekoliko godina održava u Hrvatskoj, a po drugi u Zadru. Ideja te hvala vrijedne akcije započela je u svibnju 2005. godine od strane sekcije Zajednice kulturnog turizma Hrvatske gospodarske komore i Hrvatskog muzejskog društva. Namjera organizatora je bila popularizacija muzejske kulturne baštine, omogućiti javnosti besplatno praćenje izložbenih postava uz raznorazna događanja koja bi uključila i etno-gastronomsku ponudu.
Da je ideja pala na plodno tlo, pokazala su i dosadašnja iskustva. Prošle godine u šesdesetak hrvatskih muzeja u periodu od 18 sati navečer pa do 1 sat ujutro zabilježeno je preko 100.000 posjetitelja. Ove godine po prvi put se uključuje i grad Šibenik, u kojem će biti izložena i knjiga «Pokrovnik», zadarskog autora sveučilišnog profesora Zdenka Brusića.
Svjetlost u tami
Taj dan, u petak 30. siječnja, u večernjim satima se organizira u crkvi Sv. Donata manifestacija pod nazivom «Svjetlo u tami», koju organizira antički odjel Arheološkog muzeja. Naime, posjetitelji će se upoznati sa značajem antičkih svjetiljki, viječnim pratiteljem čovjeka od rođenja pa do smrti. Prigodom rođenja, vjenčanja i obiteljskih svečanosti palile su se iznad vrata ili na prozorima. Darivale su se prijateljima za Novu godinu. Siromašnim ljudima slaba svijetlost iz najčešće samo jedne svjetiljke punjenje nekvalitetnim uljem omogućavala je da uz neugodan miris, čađu i slabo svijetlo obavljaju neophodne kućanske poslove. No, bogatim i uglednim stanovnicima antičkih gradova omogućavale su da prigodom organiziranja banketa koji su trajali do dugo u noć svjetlošću više desetaka svjetiljki skupocjene izrade punjenih finim rafiniranim maslinovim uljem okupaju večer u svijetlosti te tako istaknu svoje bogatstvo i povećaju ugled. Pomagale su trgovcima i obrtnicima da njihovom svjetlošću privuku mušterije, kako pokazuje ulica u Pompejima, gdje su 132 taberne bile osvjetljene sa 390 svjetiljki postavljenih na vratima ili na pultu. Carevi i ugledni građani osvjetljavanjem javnih kupatila ili pak gradskih prostora za velikih svečanosti kupovali su naklonost svijetinje. Mali čovjek ih je darivao božanstvima, kao zalog za ispunjenje najintimnijih želja. Na kraju, polagane su i u grob, bilo da prizivaju svakodnevni život ili unose svijetlo u mrak grobnice. Obične glinene svjetiljke bile su dosta jeftine i koštale jedan As. Nasuprot tome, skuplje brončane svjetiljke bile su toliko dragocijene da su se čuvale u zaključenim škrinjama, kako pokazuje nalaz u Pompejima. Rimljani su najčešće koristili maslinovo ulje. Dodavali su mu sol, koja je služila za zgušnjavanje ulja, za dobivanje svijetlosti žuće boje i ugodnijeg mirisa, te je spriječavala pregrijavanje ulja.
Fotoskitanje
Narodni muzej pripremio je raznovrsna događanja, prikladne radionice pedagoško-androloškog karaktera, u Gradskoj loži i u Gradskoj straži na odjelu Etnološkog muzeja, te na Prirodoslovnom odjelu. S početkom u 21 sat bit će postavljena izložba prof. Miljenka Domjana, pod nazivom «Anima et corpus», s podnaslovom «Fotoskitanje». Riječ je autoru, konzervatoru i povijesničaru umjetnosti koji se najčešće odaziva na svjetlost, pozlate i patine, te na plohe i prostore duga trajanja. Glavni konzervator u Ministarstvu kulture RH prof. Domjan na stotinjak fotografije prikazaju spomenike s aurom, vrhunska djela europskih crkava i katedrala, poput vječnog Grada Rima, Firenze, Verone, Madrida, Pariza, Toleda, Siracuse, Pariza, Berlina, Londona pa i samog Pekinga. Prof. Domjan predstavit će također i vrhunska ostvarenja iz bogate zadarske povijesno-kulturne baštine. Prof. Jakov Vučić, kustos antičkog odjela zadarskog Arheološkog muzeja upoznat će posjetitelje s monografijom o ranokršćanskim mozaicima s figuralnim prikazima. Riječ je o raritetima i u Dalmaciji postoje samo četiri takva mozaika. Osim dva u Saloni i jedan u Starigradu na otoku Hvaru, sačuvan je i u kapeli sv. Barbare zadarske katedrale sv. Stošije. Njegov osnovni ukrasni motiv je mreža, kombinirana s kružnicama, sastavljenim od akantusova lišća i nekada je njime bila pokrivena cijela katedrala. Na odjelu Etnološkog muzeja bit će prikazan stalni postav Flora Južnog Velebita s izložbom «Glasanje noćnih životinja»
U zgradi Narodnog muzeja u ulici Poljana Pape Aleksandra III. bit će upriličena prodaja kataloga po povoljnim cijenama.