Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Od špricomata je važnija psihološka pomoć

Autor:

26.01.2009. 23:00
Od špricomata je važnija psihološka pomoć


Smatram da spomenuto pružanje psihosocijalne pomoći kroz razgovor sa svakim ovisnikom pojedinačno te pružanje podrške i svih potrebnih kontakata u odluci o početku procesa odvikavanja, kao i prilika za testiranje, predstavlja veliku prednost u odnosu na automat, kazao je Bore Galac


Uz različite načine rada s ovisnicima, poznato je kako uz gradu Zadru već više od deset godine djeluje i program pod nazivom “Needle Exchange Project”, odnosno zamjena šprica i igala za ovisnike o teškim drogama, a kojeg provodi Gradsko društvo Crvenog križa Zadar. Riječ je, naime, o programu s kojim je javnost odavno upoznata, a kroz kojeg je ovisnicima pružena mogućnost anonimnog i besplatnog uzimanja potrebnog materijala, ali i vraćanja iskorištenog i to u Savjetovalištu u Ulici don Ive Prodana, svakodnevno u vremenu od 8 do 16 sati. Naime, cilj ovog programa je smanjenje mogućnosti širenja bolesti AIDS-a i hepatitisa B i C jer intravenski ovisnici predstavljaju jednu od glavnih rizičnih skupina za širenje tih smrtonosnih bolesti.
Uspjeh programa
Naime, program “Needle Exchange Project” svih ovih godina kontinuirano se provodi zahvaljujući Hrvatskom Crvenom križu, koji financira ovaj program, kao i zagrebačkoj tvrtki “Gajeta” d.o.o. koja u posljednje dvije godine sakuplja i obrađuje medicinski otpad što ga vraćaju zadarski ovisnici.
Iako su svi spomenuti navodi odavno poznati široj javnosti, ono što je u ovom trenutku važno napomenuti jesu rezultati godišnjeg izvještaja za proteklu godinu koji bilježe porast broja podijeljenog materijala, ali i količine vraćenog medicinskog otpada, što Bore Galac, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zadar navodi i kao jedan od glavnih ciljeva ovog programa.
Inače, pod medicinskim priborom, koji podrazumijeva “Needle Exchange Project”, odnosno NEP program, uz šprice i igle, spadaju i alkoholne maramice te kondomi, koji se svakodnevno dijele zadarskim ovisnicima.
– U početku je bilo jako teško privući ovisnike u naše Savjetovalište, a pogotovo ih privoliti na to da iskorišteni pribor vraćaju umjesto da ga bacaju u okoliš. No, iz godine u godinu broj vraćenog pribora raste, a prema izvještaju za 2008. godinu evidentno je da je broj vraćenog pribora zapravo polovica uzetog, što je jako veliki uspjeh i potvrda da njihovo povjerenje prema nama raste, kazao je Galac, napomenuvši kako je od ukupno 15.330 izašlih igala vraćeno 7.909, a od 13.581 izašlih šprica, vraćene su čak 7.782, što je zapravo i više od polovice.
Galac također navodi kako je za razliku od godine za nama, u 2007. izašlo 14.487 šprica, a vraćeno samo 6.501, te 17.111 igala od čega je vraćeno tek 7.313.
– U 2007. godini zabilježeno je ukupno 3.567 dolazaka, što je za 700 dolazaka više nego u 2008. godini kada je zabilježeno 2.739 dolazaka. Također, u 2008. godini registrirano je 65 korisnika više, pa taj broj iznosi 292 među kojima su 22 žene, dok ih je u 2007. bilo 20, navodi Galac, spomenuvši isto tako kako je u 2008. godini izašlo ukupno 19.915 alkoholnih maramica što je za više od 4 tisuće komada više nego u prethodnoj godini, te 172 paketa kondoma, što je broj približno jednak broju prijašnjih godina.
Sudeći prema prethodnim navodima, Galac napominje kako je uvjeren da je program konačno postigao smisao zbog čega će se zasigurno provoditi i u buduće u nadi da će ukazati povjerenje svim zadarskim ovisnicima te što većem broju biti podrška u odluci o početku procesa odvikavanja.
Dolazak u savjetovalište
– Potrebno je naglasiti da način na koji mi radimo s ovim ljudima te pomoć koju im pružamo nije ničim uvjetovana. Nastojimo ne djelovati na njih prisilno, ništa ne forsirati, no ipak ne želimo biti tek samoposluga, a i oni znaju da ih u svakom susretu, osim puke razmjene predmeta čeka i psihosocijalna pomoć zbog koje se velika većina njih redovito vraća, kazao je Galac, istaknuvši kako se svakome od njih pruža sugestija na odluku o početku procesa odvikavanja i to isključivo onima koji sami izraze želju, jer u protivnom postoji opasnost da ih se ponovno izgubi.
Osim svega spomenuog, poznato je i to, da se u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo, u savjetovalištu čak dva puta tjedno, besplatno i anonimno provodi testiranje na hepatitis B i C te HIV, u sklopu čega se, uz ovisničku populaciju, dakle korisnike programa NEP, u Savjetovalištu mogu besplatno i anonimno testirati svi zainteresirani građani te u veoma kratkom roku dobiti povratnu informaciju.
Podsjetimo također kako je u javnosti nedavno odjeknula vijest iz osječke Udruge (Ne)Ovisnosti, udruge rehabilitiranih ovisnika, članova njihovih obitelji i stručnjaka iz područja ovisnosti koja je inicirala postavljanje automata za šprice i igle, takozvanog “špricomata”, naišavši tako na različite reakcije.
Iako je pojašnjeno kako je cilj ovog inovativnog poteza na području smanjenja ovisnosti zaštititi intravenozne ovisnike od širenja zaraznih bolesti poput HIV-a i hepatitisa B i C, koji se najčešće i zaraze upravo korištenjem istih igala, Galac ipak navodi kako nije sklon ovakvom načinu rada.
Istaknuto je također kako će u “špricomatima” biti i kontejner za odlaganje infektivnog otpada čime će se apelirati na ovisnike da ne ostavljaju šprice svugdje nego na za to predviđena mjesta, no unatoč tome Galac NEP program smatra kvalitetnijim.
– Po meni je jedina dobra strana ovog automata to što je ovisnicima dostupan 24 sata dnevno, no lošije je to što će se ovisnike teže nagovoriti da iskorišteni pribor i vrate na za to predviđena mjesta čime ugrožavaju onu zaštitnu ulogu. Također smatram da spomenuto pružanje psihosocijalne pomoći kroz razgovor sa svakim ovisnikom pojedinačno te pružanje podrške i svih potrebnih kontakata u odluci o početku procesa odvikavanja, kao i prilika za testiranje, predstavlja veliku prednost u odnosu na automat, kazao je naposljetku Galac, napomenuvši kako o ovakvom načinu rada u Gradskom društvu Crvenog križa nisu razmišljali.