Perspektiva jedino u poljoprivredi

Slika korisnika admin
milan_tankosic_srb
Adam VIDAS
Najveći problemi u Srbu su komunalna infrastruktura, elektrifikacija i nepostojanje fiksne telefonije - Milan Tankosić

Srb je malo mjesto na krajnjem dijelu Zadarske županije, uz samu granicu s Bosnom i Hercegovinom. Prijavljeno je približno 2.700 stanovnika, dok je stvarni broj puno manji, naime, u mjestu stalni boravak ima samo 800 stanovnika, dok drugi imaju samo fiktivno boravište, tj. u Srbu budu mjesec ili dva godišnje. Srb je u sastavu Općine Gračac, koja je u lošoj financijskoj situaciji. U mjestu ne radi niti jedna tvrtka, postoji samo nekoliko obrtnika. Većina zaposlenih mještana radi u službama kao komunalno i pošta, dok se drugi dio, koji je puno veći, bavi poljoprivredom. Dok je prije rata Srb bio jedno od perspektivnijih mjesta i imao je tekstilnu, kemijsku i metalnu industriju, sada mu prijeti depopulacija. Najveći problemi mjesta su komunalna infrastruktura, elektrifikacija i nepostojanje fiksne telefonije, kaže predsjednik Mjesnog odbora Srb Milan Tankosić.

- Teško nam je raditi u uredu MO Srb, prisiljeni smo koristiti skupu mobilnu telefoniju i internet, a veliki problem nam je i slanje faksova, kaže Tankosić dodajući kako u Srbu postoji veliki dio mladih bez posla.

- Nemogućnost pronalaženja zaposlenja dovodi do depopulacije mladog stanovništva u Srbu, a najveći dio stanovništva je starije dobi i svakoga dana ih je sve manje. Veliki dio stanovništva perspektivu je pronašao u poljoprivredi, rade se dvije mini sirane, a uskoro bi trebali imati i brand sireve, kaže Tankosić ističući kako su odobreni neki projekti za razvoj poljoprivrede.

Nedavno je u samom mjestu otvorena i Područna osnovna škola, a pohađa je samo 16 učenika. Učenici od 5. - 8. razreda na nastavu putuju u Gračac.

U sastavu MO Srb je 14 sela, a nedavno je dovršen i sustav elektrifikacije za sela Tiškovac, Drenovac i Ljubina poljana. Mještani su struju dobili nakon 14 godina, a zanimljivo je da kada im je spojena struja nitko nije imao žarulju kako bi provjerio imaju li svjetlo.

Predsjednik MO Srb, Milan Tankosić, rekao je kako vrlo često, u navedenim selima, mještani zimi znaju biti izolirani i po mjesec i pol dana, zbog velikog snijega i odrona. Dio mjesta Tiškovac je na strani BiH, kaže Tankosić ističući kako mještani često u trgovinu idu u Bosnu ili im dolazi pokretna trgovina iz Drvara.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno