Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Počast junacima Otočkog bataljuna

Autor: Velimir Brkić

26.01.2009. 23:00
Počast junacima Otočkog bataljuna

Foto: Velimir BRKIĆ



Položeni su vijenci i zapaljene svijeće na posljednjem počivalištu bojovnika Denisa Špike koji je na jučerašnji dan prije 16 godina poginuo na Ražovljevoj glavici braneći Škabrnju. Toga dana ranjeno je devet od 12 Špikinih suboraca


Komemoracijom, molitvom, prisjećanjem na poginule branitelje, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Zadar, na posljednjem počivalištu bojnika Denisa Špike te na mjestima pogibije hrvatskih vitezova Miljenka Zorića, Danijela Grbina i Špike u Tinju, Pridrazi i Škabrnji,  pripadnici Otočkog bataljuna “Jarusi” obilježili  su 16. obljetnicu oslobodilačke vojno-redarstvene operacije Maslenica. Jučerašnji dan ova legendarna postrojba obilježava i kao Dan Otočkog bataljuna.
Uime kontraadmirala Ante Urlića, zapovjednika Hrvatske ratne mornarice, vijenac je položilo i svijeću zapalilo izaslanstvo HRM-a koje je predvodio brigadir Tino Mindoljević i pukovnik Veseli Balić. Uime legendarne otočke postrojbe vijenac je položilo izaslanstvo koje je predvodio ratni zapovjednik Joško Pulja. Izaslanstvo Zadarske županije predvodili su župan Stipe Zrilić i dožupani Josip Miletić i Đani Bunja, Grada Zadra gradonačelnik dr. Živko Kolega i dogradonačelnik dr. Rade Škarica, a Udrugu dragovoljaca HRM-a Dubrovnik Željko Čizmić. Cvijeće su položili i svijeće zapalili i obitelji poginulih hrvatskih vitezova, pripadnika Otočkog bataljuna, te ratni doktor Otočkog bataljuna, zadarski dogradonačelnik dr. Dražen Grgurović.
Visoka izaslanstva su potom položila vijence i zapalila svijeće i na posljednjem počivalištu bojovnika Denisa Špike koji je na današnji dan prije 16 godina poginuo na Ražovljevoj glavici braneći Škabrnju.
Toga dana, na toj dominantnoj škabrnjskoj koti ranjeno je devet od 12 Špikinih suboraca. Za vrijeme trajanja VRO Maslinica poginulo je tri a ranjeno 18 pripadnika Otočkog bataljuna.
– Otočki bataljun sudjelovao je i prije nekoliko dana i na središnjem, trodnevnom obilježavanju 16. godišnjice VRO Maslenica. Istovremeno Otočki bataljun na primjeren i dostojanstven način i samostalno obilježava godišnjice VRO Maslenica te svoj Dan upravo na dan, 27. siječnja 1993., kad je poginuo junak Domovinskog rata, naš zapovjednik satnije Denis Špika. Odmah po saznanju o smrti ratnog heroja Špike pun autobus otočana se dragovoljno priključilo postrojbi, istaknuo je Pulja dodajući kako su sve zadarske postrojbe tijekom VRO Maslinica bile na visini zadatka.
– Zadar je grad heroj. Imali smo ponos, čast i privilegiju da branimo Grad, da časno i pošteno branimo Hrvatsku. Dovoljno je živih i zdravih branitelja ostalo kako bi svjedočili o Domovinskom ratu kao pravednom i oslobodilačkom, u kojem su najbolji sinovi Hrvatske položili svoje živote, naglasio je Pulja ne zaboravivši pritom pozdraviti haškog uznika, generala Antu Gotovinu koji je bio operativni zapovjednik VRO Maslinica, tada zapovjednik Zbornog područja Split.
Potom su pripadnici Otočkog bataljuna zajedno s visokim izaslanstvima obišli mjesta pogibelji hrvatskih vitezova Zorića, Grbina i Špike u Tinju, Baturima u Pridrazi te na Ražovljevoj glavici u Škabrnji gdje su kod spomen obilježja položili cvijeće i zapalili svijeće.


 MEMORIJALNI CENTAR JARUSI




Otočki bataljun osnovan je za obranu zadarskih otoka, ali svoj je ratni put dokazao na mnogim bojišnicama u zadarskom zaleđu, ali i dubrovačkom ratištu.
– 20. kolovoza 1991. su osnovane dvije satnije, a službeni dan osnutka Otočkog bataljuna je 30. rujna 1991., kada je jedna satnija ostala na Ugljanu dok je druga bila na Dugom otoku. Bataljun je čuvao sva bitna strateška mjesta na tom području, i jedan od događaja koji je obilježio njegovo postojanje se zbio u studenom 1991. kada su pripadnici bataljuna maljutkama pogodili brod Jugoslavenske ratne mornarice koji je nakon toga napustio zadarski arhipelag, prisjetio se Joško Pulja, ističući pritom kako Otočki bataljun pripada cijelom gradu.
– U njegovoj strukturi bili su boduli, ljudi iz grada i okolnih mjesta, od Privlake do Sukošana. Postrojba je najprije branila zadarske otoke, a nakon raspada jugomornarice se prebacila na kopno. 20. siječnja 1993. čitava postrojba je bila mobilizirana i sudjelovala je u raznim važnim bitkama pa tako i u onoj na Maslenici. Prvi teren im je bio u Ražancu gdje su dobili zapovijed za desant na okupirani Novigrad. Sudjelovali su u borbama u zadarskom zaleđu i na Južnom bojištu. Tijekom Domovinskog rata poginula su četiri pripadnika bataljuna (Denis Špika, Danijel Grbin, Miljenko Zorić, Dragan Špar), a ranjeno ih je 25,
– Zahvaljujući razumijevanju Grada Zadra, ponaosob gradonačelnika dr. Živka Kolege, dodijeljene su nam prostorije na Brodarici koje ćemo vrlo brzo urediti u reprezentativni memorijalni centar Otočkog bataljuna “Jarusi”, najavio je Pulja.