Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

“Božja ljubav neumorno traži nove suradnike”

Autor: Marija Ćurko

26.01.2010. 23:00
“Božja ljubav neumorno traži nove suradnike”


Zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa za života je objavio knjigu “Ljubiti Crkvu” u kojoj je iznio svoja razmišljanja i poticaje suradnicima
U ponedjeljak 25. siječnja u Nadbiskupskom domu u Zagrebu, u 71. godini života, 46. godini svećeništva i 20. godini biskupstva, blago u Gospodinu preminuo je zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa, veliki svećenik i nadbiskup, Pastir zadarske Crkve koju je neizmjerno ljubio i služio joj svom dušom i srcem. Potpuno predanje Bogu, žrtva, apostolat, poniznost, blagost, revnost i ljubav za Crkvu pratile su nadbiskupovo djelovanje te ga u svemu nadahnjivale na putovima kojima ga je Providnost vodila u radu na Božjoj Njivi. Trajna povezanost s Kristom, vječnim Pastirom potpuno je ispunjavala rad i zauzetost mons. Prenđe na poljima rada za Božje kraljevstvo.
Tijelo pokojnog nadbiskupa bit će izloženo u katedrali Sv. Stošije, u petak 29. siječnja od 8 do 20 sati. Istoga dana, u 18 sati započet će molitveno bdjenje koje predvodi kardinal Vinko Puljić. U subotu 30. siječnja u 11 sati započinju sprovodni obredi misom zadušnicom koju će predvoditi nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić, nakon čega će tijelo pokojnog nadbiskupa biti pokopano u grobnici zadarskih nadbiskupa u katedrali Sv. Stošije. Molitveni oproštaj od mons. Prenđe bit će omogućeni ovih dana posjetom zadarskoj prvostolnici gdje se vjernici mogu pomoliti ili zahvaliti preminulom nadbiskupu, a također i upisati u knjigu sućuti.
Duhovno-pastoralni poticaji dijecezanskom kleru
Zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa autor je knjige “Ljubiti Crkvu”, Duhovno-pastoralni poticaji dijecezanskom kleru, namijenjene svećenicima, a objavljene u Zadru 2006. godine. Djelo je izdano u povodu desete godišnjice njegova upravljanja nadbiskupijom. Tom smo prigodom opširnije razgovarali s mons. Prenđom o bitnim aspektima knjige, ali i njegovog rada i iskustva u vođenju zadarske Crkve, posebno o usmjeravanju i odgoju svećeničkih zvanja. Nadbiskup u knjizi podsjeća na svijet o darovanoj stvarnosti u sebi i u svećenicima, po Božjem pozivu, kao i o sudjelovanju “u jedincatom Kristovom svećeništvu.”
“S tom dubokom i nikad do kraja protumačivom i življenom zbiljom, mi stojimo zajedno na ogled Bogu i ljudima. Pozvani smo nalaziti se u Crkvi, ali i pred Crkvom, živom zajednicom koju evangeliziramo i kojoj svjedočimo”, navodi se u riječima zadarskog nadbiskupa u uvodu knjige. Za naš list, mons. Prenđa tada je kazao:
– Želio sam za spomenutu godišnjicu posvetiti svojim svećenicima sadržaj te knjige i podijeliti s njima razmišljanja, nadanja i ljubav prema Crkvi, i konkretno prema ovoj Nadbiskupiji, što smo Gospodinu obećali kada smo prihvatili svećeništvo kao način našega postojanja. Deset godina izravnog rada i dragocjene suradnje za dobro povjerenog nam naroda u ovoj mjesnoj Crkvi, jest deset godina dragocjenog duhovnog i pastoralnog iskustva za sve nas. Pišući svoja razmišljanja i poticaje suradnicima, na svoj način sam osjećao bilo potreba i očekivanja naših vjernika. Nadam se da je taj rad bio doprinos na našem zajedničkom putu za Gospodinom.
U uvodu knjige stoje riječi nadbiskupa Prenđe: “Biskup se u svome služenju Kristu i Crkvi uvijek nalazi cijelim svojim bićem pred svojom mjesnom Crkvom. Svakoga dana iznova, s Pavlom ponavlja pred tajnom svoga sudioništva u apostolskom naslijeđu: Ne od ljudi ni po kojem čovjeku, nego po Isusu Kristu i Bogu Ocu koji ga uskrisi od mrtvih – i sva braća koja su sa mnom…” (Gal 1,1-2). Pojašnjavajući naslov knjige “Ljubiti Crkvu”, mons. Prenđa nam je u povodu svoje obljetnice kazao kako ove riječi određuju program njegova biskupskog služenja prigodom njegova biskupskog posvećenja u katedrali Sv. Stošije u Zadru, 9. lipnja 1990. godine. Izdavanje knjige bilo je, dakle, povezano i uz datum biskupskog posvećenja, odnosno preuzimanja službe nadbiskupa.
Odgoj budućih svećenika
U knjizi “Ljubiti Crkvu” predstavljene su i nadbiskupove misli o duhovnom pozivu koje upućuju na potpuno i neizmjerno zalaganje te rad mons. Prenđe na svećeničkim i redovničkim pozivima kojima se posebno radovao i za njih uvijek Boga molio. Zauzimanje za odgoj budućih svećenika u životu nadbiskupa zadarskog predstavlja, između ostalih, najdragocjenije područje njegove nadpastirske službe.
– Božja ljubav prema čovjeku našega vremena neumorno traži nove suradnike. Bog, dakle, i danas poziva ljude da ga slijede na putu poziva. Mi vidimo da je jedna stvar ključna: kada mladi imaju osobnu vjeru, sposobni su otkriti i slijediti Božji poziv. Zadaća roditelja, odgojitelja, vjeroučitelja i svih nas u Crkvi jest posredovati mladima vjeru koja će im otkrivati Božju volju, riječi su mons. Prenđe iz intervjua u prigodi 10. godišnjice njegova upravljanja Nadbiskupijom.
Ono što je posebno važno istaknuti kad govorimo o životu nadbiskupa Prenđe, na što se on osvrnuo u navedenom razgovoru za Zadarski list, je njegovo štovanje svete Male Terezije od Djeteta Isusa te Katarine Sijenske, koje su ga, kako nam je nekoliko puta kazao, duhovno pratile na životnom putu. Duhovnost ovih dviju svetica bitno je određivala nadbiskupovo zalaganje, predanje, apostolat, žrtvu i nesebični rad u evangelizaciji.
Govor o knjizi “Ljubiti Crkvu” mons. Prenđa u svojoj jubilejskoj godini razgovarajući za naš list zaključio je uputivši na riječi pape Ivana Pavla II., izrečene na Forumu, u Zadru, 9. lipnja 2003. godine: “Marijine su riječi: ‘Što god vam rekne, učinite’, primjer i uzvišena škola života u kojoj se školuju apostoli, kako oni jučer, tako i ovi danas. Marija ih neprestano pripravlja za poslanje svojom ustrajnom molitvom Ocu, svojom odanošću Sinu, svojim spremnim prihvaćanjem poticaja Duha.”
“Naše zvanje je ljubav”
Poglavar zadarske Crkve Ivan Prenđa najviše svojih tekstova objavljivao je u Vjesniku Zadarske nadbiskupije, a počeo je pisati još od svećeničkih dana. Bio je dopisnik Glasa Koncila. Među prvim njegovim objavljenim tekstovima, koji je najvjerojatnije i prvi, kako smo saznali, je tekst iz 1965. godine, objavljen u Vjesniku Zadarske nadbiskupije pod nazivom “Naše zvanje je ljubav”. Ovaj tekst je napisao kao mladomisnik za one koji će biti zaređeni, kako nam je rekao jedan od najbližih suradnika mons. Prenđe. Također je dodao da su ove riječi pratile nadbiskupa od početka njegova svećeništva.
Zadarski nadbiskup Ivan Prenđa istaknuo se i svojom inicijativom da se objavi Knjiga sućuti povodom smrti pape Ivana Pavla II., pod naslovom “Ivan Pavao II. u sjećanjima Zadrana”, objavljena 2008. godine. U uvodnoj riječi mons. Prenđa je između ostalog zapisao: “Ivan Pavao II. ostavio je neizbrisive tragove u dušama Zadrana i svih sudionika nezaboravnog susreta u srcu grada Zadra, na povijesnom Forumu, između Sv. Donata i crkve Sv. Marije, onoga blagoslovljenog devetog lipnja godine Gospodnje dvije tisuće i treće, na blagdan Marije Majke Crkve. Zapalio je svojom pojavom naša srca(…) I kao da je ostavio, nama Zadranima, oporuku svoga života kada nam je, govoreći o Mariji Majci Crkve, rekao: “Okupivši oko sebe apostole i učenike, koji su bili izvrgnuti kušnji da pođu svojim putem, Djevica ih je sve predala “ognju” Duha, koji će ih uputiti u pustolovinu poslanja…”