Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Buljan se sudu opravdao probavnim smetnjama i slabim apetitom

Autor: Suzana Bandić

26.01.2010. 23:00
Buljan se sudu opravdao probavnim smetnjama i slabim apetitom

Foto: Zvonko KUCELIN



Buljana optužnica tereti da je tijekom 2002. godine s oštećenim Antom Ljubičićem i Michaelom Pranjićem ugovorio kupnju tvornice TVIK d.d. Knin, ali da tvornicu nije kupio, već je dvojac prevario i “uzeo” im 175 tisuća američkih dolara


Liječničkom potvrdom o privremenoj nesposobnosti za rad izazvanom probavnim problemima, oslabljenim apetitom, bolovima u zdjelici i slično, Davor Buljan, zadarski odvjetnik, jučer je opravdao treći po redu izostanak s rasprave na Općinskom sudu u Zadru gdje se protiv njega pred sucem Hrvojem Viskovićem vodi sudski postupak zbog prijevare.
Pisana isprika i liječnička dokumentacija Sudu je dostavljena iz odvjetničkog ureda Slavena Mitrovića, svega nekoliko dana prije rasprave, a nakon što je sudac Visković uvažio ispriku, na nju je prigovorio zastupnik tužiteljstva, Igor Vulić kazavši kako ti razlozi nisu dovoljno uvjerljivi.
Buljan izbjegava suđenje?
– Mišljenja sam da okrivljenik izbjegava raspravu. Ovim načinom mi ćemo vrlo brzo doći do zastare, a to je njemu očito i cilj. Stoga predlažem stručno vještačenje i utvrđivanje je li po toj dijagnozi okrivljenik uistinu nesposoban za raspravu – kazao je Vulić, a s njegovim prigovorom složio se i branitelj oštećenih u ovom postupku kazavši kako je 18. siječnja njegov klijent od Buljana zaprimio faks u kojemu, između ostaloga, navodi da će mu isplatiti dug. 
Inače, Općinsko državno odvjetništvo Buljana tereti da je tijekom 2002. godine s Antom Ljubičićem i Michaelom Pranjićem, Hrvatima koji žive i rade u Americi, ugovorio kupnju tvornice TVIK d.d. Knin, ali da tvornicu nije kupio, već je dvojac prevario i “uzeo” im 175 tisuća američkih dolara.
Na ročištu održanom u travnju prošle godine sudac Hrvoje Visković izvanraspravno je saslušao oštećenog Antu Ljubičića s obzirom da ovaj inače živi u Americi. On je ispričao da je s tadašnjim poslovnim partnerom Michaelom Pranjićem, također iz Amerike, tijekom 2002. godine namjeravao kupiti kninsku tvornicu te da su na ideju došli preko Pranjićevih poslovnih partnera s kojima je on surađivao s obzirom da se bavi preprodajom rabljenih strojeva za proizvodnju vijaka. Potom su stupili u kontakt s Buljanom i nedugo zatim došli u Hrvatsku kako bi s njim sklopili ugovor o zastupanju pri kupnji tvornice preko stečajnog upravitelja. Buljan im je, tvrdi, rekao kako se tvornica prodaje za pet, šest milijuna eura, ali da im je on može isposlovati za milijun američkih dolara. Osim toga oni bi trebali platiti 175 tisuća američkih dolara za postupak kupnje te još dodatnih 10 tisuća eura za njegove odvjetničke usluge. Pristali su, dali predujam od 175 tisuća američkih dolara i prepustili posao Buljanu koji se u njihovo ime javio na natječaj s ponudom u visini od 500 tisuća eura i uvjetom da će zaposliti 300 radnika. No, nije sve išlo po planu pa je taj prvi natječaj poništen. Dogovorili su se da će se ponovno javiti na drugi, ali u međuvremenu je Pranjić odustao od svega. Zatražio je od Buljana povrat uloga od 87,5 tisuća dolara, a kako mu ih on nije isplatio, tužio ga je.
U tijeku još dva sudska postupka
Na istom sudu protiv Buljana se vodi još jedan postupak zbog prijevare i to “teške” 2,6 milijuna kuna, za koliko je on, posredujući u kupnji Marine Dalmacija, prevario dvojicu Slovenaca. Riječ je o Joži i Franji Ocepek, inače vlasnicima tvrtke “Kiim Plovila” iz Trbovlja u Sloveniji. Oni su s Buljanom sklopili ugovor o poslovnoj suradnji još 2000. godine i po njegovu naputku na račun tvrtke “Medial.com” uplatili iznos od 600 tisuća tadašnjih DEM. Međutim, nakon uplate Buljanu se izgubio svaki trag pa su ga oni prijavili policiji u kolovozu 2004. godine. Protiv njega je potom pokrenuta istraga kojom se došlo do saznanja kako je on obmanuo Slovence na način da su oni vjerujući kako uplaćuju novac na račun tvrtke “Medial.com”, taj novac zapravo uplatili njemu. Upravo to saznanje bilo je ključno za Poreznu upravu Zadar koja je tada otkrila njegovo dugovanje na ime poreza u visini od 1,5 milijuna kuna još iz 2001. i 2002. godine. Stoga je protiv njega na istom sudu pokrenut i treći postupak zbog utaje poreza.
Zanimljivo je međutim da se Buljan vješto izvlači sa svih zakazanih ročišta, a posljednji put u slučaju prijevare američkih Hrvata zatražio je odgodu kako bi pripremio svoju obranu.
Suđenje se nastavlja 3. ožujka ove godine, za kada je sudac Visković zakazao novu raspravu.