Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Dan žalosti u Zemuniku

Autor: Velimir Brkić

26.01.2010. 23:00
Dan žalosti u Zemuniku

Foto: Velimir BRKIĆ



Mi vjernici znamo da nas naš veliki nadbiskup nije napustio i povjeravamo se njegovu zagovoru, da očuvamo cjelovitom i živom u nama njegovu dragocjenu baštinu vjere i ljubavi, poručio je načelnik Marušić
Vjernici i čitava Zadarska županija tuguju za svojim voljenim nadbiskupom mons. Ivanom Prenđom. Dok se u Zadru još premišljaju, odlukom čelništva Općine Zemunik Donji u znak dostojanstvenog odavanja počasti omiljenom i voljenom sumještaninu Ocu nadbiskupu za subotu je proglašen Dan žalosti za područje ove Općine.
– Zemuničani su od nas očekivali ovakav potez. Riječ je o najvećem zemuničkom sinu, čovjeku koji je za svoga života i svećeničkog službovanja ostavio traga na području Zemunika, Zadra, Nadbiskupije zadarske i cijele Hrvatske. Štoviše, Zemuničani kao i šira javnost nisu mons. Prenđu doživljavali samo kao prvog čovjeka zadarske Crkve nego prije svega kao humanu, toplu i suosjećajnu osobu, kojoj su se uvijek mogli obratiti. Bio je tako jednostavan i susretljiv, rekao je zemunički načelnik Josip Marušić, ističući kako je nadbiskup Prenđa bio je čovjek koji je želio duhovni napredak Crkve, župa i vjernika i zato mu, kaže, zahvaljujemo.
U njemu su njegovi Zemuničani, vjernici kao i svi ljudi dobre volje imali siguran znak svih najuzvišenijih nacionalnih, moralnih i duhovnih vrijednosti. Župnu crkvu Kraljice Mira – Kraljice Hrvata u Zemuniku Donjem sagrađenu 1995. godine posvetio je tada nadbiskup-koadjutor Ivan Prenđa. Veliki dio sebe je ugradio u izgradnju crkve Sv. Josipa Radnika u svojem Gornjem Zemuniku koja je bila izgrađena 1977., a miniranjem 1992. godine potpuno razorena. Izgrađena je nova crkva koju je, 27. travnja 2002., posvetio nadbiskup Prenđa.
Otvorio je i blagoslovio novoizgrađenu mrtvačnicu na mjesnom groblju u Zemuniku. Nakon sveobuhvatne obnove koja je u tijeku, očekivao ga je i blagoslov stare župne crkve Sv. Kate iz 17. stoljeća na mjesnom groblju.
– Uvijek je zagovarao istinu i pravičnost. Ponosni smo i zahvalni što smo imali mons. Prenđu kao Petra naših dana. Zahvaljujemo Bogu što nam je darovao Pastira po srcu, svjedoka Isusa Krista životom i riječju, koji je neumornom hrabrošću prošao put koji od Krista vodi prema čovjeku. Mi vjernici znamo da nas naš veliki nadbiskup nije napustio i povjeravamo se njegovu zagovoru, da očuvamo cjelovitom i živom u nama njegovu dragocjenu baštinu vjere i ljubavi, poručio je Marušić dodajući kako će zauvijek ostati u sjećanju nadbiskupovo djelovanje u promicanju mira, pravednosti i tolerancije te njegov poziv vjernicima da ne zaboravljaju bolesne, siromašne i usamljene.
Ivan Prenđa iz Zemunika Gornjeg je najstariji od sedmero braće i sestara u braku Jure i Ike rođene Zubčić iz Pridrage. Otac Jure je preminuo čak prije 35 godina, u 63. godini života. Pokopan je na zemuničkom mjesnom groblju. Majka Ika (89) je živa, smještena je u Domu umirovljenika na zadarskoj Sfingi.


 ZATAVE NA POLA KOPLJA


Dan žalosti označava se obveznim isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola koplja na svim zgradama u Općini Zemunik Donji u kojima su smještena tijela državne vlasti i tijela jedinica lokalne samouprave te zgradama u kojima je sjedište ili se obavlja djelatnost pravnih osoba ili u kojima je sjedište ili djelatnost obavljaju samostalnim radom fizičke osobe. Na dan žalosti ne mogu se održavati zabavne i športske priredbe na području općine Zemunik.