Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Dragić: Škola postaje sve modernija

Autor: Anita Ćustić

26.01.2010. 23:00
Dragić: Škola postaje sve modernija

Foto: Vedran SITNICA



Još od 1972. godine prostor dijelimo s Hotelijersko-turističkom i ugostiteljskom školom, što je jako ograničavajući faktor. Stoga ću dati sve od sebe i pokušati preko pretpristupnih fondova, Svjetske banke, Županije i drugih nadležnih institucija osigurati našoj školi rad u jednoj smjeni – Jozo Dragić


Poznato je da je već više od mjesec dana zadarska Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola pod vodstvom novog ravnatelja – Joze Dragića. Podsjetimo stoga kako je prije godinu i pol dana, nakon što je Anita Peričić, dugogodišnja ravnateljica ove škole umirovljena, mjesto vršiteljice dužnosti ove funkcije zauzela Zrinka Dobra-Opačić. Kako pojašnjava Dragić, po isteku mandata Dobre-Opačić, u listopadu prošle godine, raspisan je natječaj za ravnatelja škole, na kojemu se uz njega natjecalo još četvero kandidata. Odluka Školskog odbora o izboru Dragića za ravnatelja potvrđena je i od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i to 14. prosinca, a novi je ravnatelj svoju funkciju preuzeo 23. prosinca. Dragić je, naime, profesor povijesti, a u ovoj je zadarskoj školi zaposlen još od 1985. godine, zbog čega i sam kaže kako je s ovom školom, svojim kolegama djelatnicima i učenicima jednostavno saživio.
Zna kako škola “diše”
– Iako sam jedno vrijeme paralelno radio i u drugim školama kao profesor te u Matici hrvatskoj i Hrvatskom kulturnom društvu “Napredak”, a posljednje četiri godine i volonterski kao član Poglavarstva Grada Zadra, u ovoj sam školi već gotovo tri desetljeća i zato ovdje osjećam pripadnost. Uvijek sam bio dobro prihvaćen od učenika, ali i od svojih kolega djelatnika, tako da mi preuzimanje ove funkcije nije predstavljalo poteškoće, kazao je Dragić, priznavši ipak da se još uvijek ne osjeća kao ravnatelj pa se, kako kaže, svako toliko ponovno vrati na svoje mjesto u zbornici ili se poželi uputiti prema učionici.
Sve navedeno itekako opravdava odluku Školskog odbora, jer očigledno je da je škola dobila ravnatelja koji dobro zna kako škola “diše”, sve ono što je potrebno istaknuti, a dobro je svjestan i svih onih stvari koje zahtjevaju poboljšanje.
– Po meni je ova škola, usudio bih se reći, i najbolja strukovna škola u županiji, jer osim što učenici stječu stručno zvanje, poznato je da su oni redovito uspješni na svim školskim natjecanjima i iz općih predmeta. Istaknuo bih stoga da su učenici upravo pod mojim vodstvom, na natjecanju iz povijesti, koje nema veze sa strukom, 2001. godine osvojili prvo mjesto na državnom natjecanju, 1999. godine osvojili su 2. mjesto na državnom natjecanju, a 1997. godine 3. mjesto. Zato iznimno cijenim učenike naše škole, koji osim strukovnog obrazovanja pokazuju znanje te izuzetan interes na svim područjima, kazao je ravnatelj, podsjetivši također i na redovite uspjehe iz stručnih natjecanja, onog iz knjigovodstva s bilanciranjem, natjecanju poslovnih tajnika, upravnih referenata, prodavača, geografije, vježbeničkih tvrtki, potom grupe mladeži Crvenog križa, koja je vrlo uspješna na natjecanjima iz prve pomoći, ali i brojnih sportskih natjecanja.
Prilagođavanje europskim standardima
Ravnatelj je s ponosom istaknuo i desetak različitih učeničkih sekcija, poput novinarske, ekološke, dramske, sekcija mladih menadžera i drugih te likovne grupe “Pinel”, koja je, iako nastavni program škole ne uključuje likovni odgoj, po svojim brojnim aktivnostima javnosti odavno poznata.
Sve su ovo razlozi zbog kojih Dragić voli ovu školu i uživa raditi u okruženju vrijednih, kreativnih i ambicioznih učenika, no kao najveći problem u radu istaknuo je onaj poznati problem tehničke prirode – rad u dvije smjene, povezan s nedostatkom prostora.
Zgrada ove škole je izuzetno skučen prostoru za rad, gdje ukupno 27 razrednih odjeljenja, raspolaže s tek 15 učionica i jednom sportskom dvoranom, radi u dvije smjene, a uza sve to prostor dijeli s Hotelijersko – turističkom i ugostiteljskom školom. Osim toga, poznato je da Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola vrši i obrazovanje odraslih i to za zanimanje komercijalist i ekonomist, što dodatno pojačava potrebu za širenjem.
– Škola nudi obrazovanje u pet programa i to za smjer ekonomist, poslovni tajnik, komercijalist, upravni referent i prodavač za koja se trenutačno obrazuje 747 učenika. Još od 1972. godine prostor dijelimo s Hotelijersko-turističkom i ugostiteljskom školom, što je jako ograničavajući faktor. Stoga ću dati sve od sebe i pokušati preko pretpristupnih fondova, Svjetske banke, Županije i drugih nadležnih institucija osigurati našoj školi rad u jednoj smjeni, što i jest jedan od uvjeta za ulazak u Europsku uniju. Nažalost, uslijed recesije planovi za konačno rješenje tog pitanja se ponovno odgađaju, kazao je Dragić, istaknuvši kako će se kao ravnatelj boriti da se jedna ovako kvalitetna škola prilagodi europskim standardima te postane i ostane prepoznatljiva u svom gradu i cijeloj županiji.
No, unatoč teškim vremenima, ravnatelj je naglasio kako se škola ipak osuvremenjuje, pa je tako u posljednjih nekoliko godina prostor prilično opremljen i to zahvaljujući pomoći resornog ministarstva te Zadarske županije, osnivača ove škole. Stoga među spomenutih 15 učionica, postoje i tri specijalizirane i to informatička učionica, gospodraski praktikum i kompjutersko-daktilografska učionica.
– To su učionice potpuno opremljene informatičkom opremom, tako da učenici veći dio svoje nastave obavljaju na računalima, što je u usporedbi s drugim strukovnim školama, kada izuzmemo Tehničku školu, velika prednost, kazao je ravnatelj, dodavši kako je u planu kroz ovu školsku godinu još dvije učionice opremiti projektorima.
Zadovoljan je kako kaže suradnjom sa Županijom, pa čak i Gradom Zadrom te Gradskom knjižnicom, Narodnim muzejom i drugim institucija koje su uvijek spremne na pomoć i podršku školi, no nada se da će u skoroj budućnost dobiti i pomoć u smislu organizacije rada u jednoj smjeni, kao što su to odavno osigurale sve zemlje u tranziciji.