Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Masna mrlja doplutala do Preka

Autor: Boris Kupčak

26.01.2010. 23:00
Masna mrlja doplutala do Preka

Foto: Adam VIDAS



Oko 13 sati osjetio sam nesnosan smrad, izašao sam iz kuće i na žalu vidio ogromnu masnu mrlju smeđe boje. Pretpostavljam da je i ovoga puta to došlo iz Adrije, kazao nam je Branko Kuštera


Jučer u poslijepodnevnim satima mnoge mještane Preka iznenadio je intenzivan smrad i masna mrlja koja se širila morem u uvalama Zmorac i Jaz. Kako se iz mrlje širio intenzivan smrad ribe, mještani, kao i članovi Udruge Eko Zadar, pretpostavljaju da se i ovoga puta radi o propustu u riboprerađivačkoj tvrtki Adria.
Brojni Zadrani ljetos su se u više navrata žalili nadležnim službama zbog ispuštanja ulja i ribljeg otpada iz navedene tvrtke. Adriji je inspektorat naložio da do 30. lipnja mora obraditi svoje otpadne vode, postavljena je nepropusna brana, koja po svemu sudeći ipak ne spriječava daljnje zagađenje mora. Predsjednica Udruge Eko Zadar, Atana Grbić kaže kako su do sada na zeleni telefon zaprimili više stotina prijava protiv tvrtke Adrija zbog zagađenja mora, a problem najvjerojatnije neće biti riješen dok se nadležne institucije, na čelu s Gradom Zadrom, ozbiljnije ne prihvate rješavanja ovog problema.
– Godinama zaprimamo prijave protiv tvrtke Adria i ovog puta zahtjevamo sastanak zagađivača – tvrtke Adria, Grada Zadra i nadležnog inspektorata. Ovako više ne ide, pročišćivač je trebao biti prioritet. Naravno da ne treba dopustiti da ljudi ostaju bez posla, ali ne smije se dopuštati ni ovakvo zagađivanje mora, kazala je Grbić i dodala kako je cijeli slučaj i ovoga puta prijavljen inspektorici Rajni Zubčić, državnom inspektoratu i vodopravnoj inspekciji, Gradu Zadru i Ministarstvu zaštite okoliša, a automatski i centru 112.
Osoba koja je prva osjetila smrad i vidjela mrlju je mještanin Preka, Branko Kuštera, koji je cijeli slučaj i prijavio.
– Oko 13 sati osjetio sam nesnosan smrad, izašao sam iz kuće i na žalu vidio ogromnu masnu mrlju smeđe boje. Pretpostavljam da je i ovoga puta to došlo iz Adrije, jer poznato je da u dane kada je bura te mrlje dolaze do otoka. Smrdilo je po ribi, a masnoća ostaje na žalu i našim brodovima, kazao nam je Kuštera i dodao da će u slučaju juga more odnijeti mrlju dalje, a u suprotnom ostat će na brodovima i žalu.
Kaže kako je sreća da nije ljeto, jer bi se turisti razbježali, ovako se to čini kao manja katastrofa.