Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Promocija korištenja ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Autor: Jelica Farkaš

26.01.2010. 23:00
Promocija korištenja ekstra djevičanskog maslinovog ulja


Cilj manifestacije je unapređenje maslinarstva i uljarstva, nezamjenjivih poljoprivrednih i gospodarskih djelatnosti u krševitoj Dalmaciji


Ovogodišnja manifestacija maslinara i uljara Noćnjak 2010. održat će se u Biogradu na moru od 26. do 28. ožujka ove godine. Rečeno je to na tiskovnoj konferenciji koja je tim povodom upriličena u prostorijama Kapetanskog kluba marine Kornati u Biogradu.
Sve nazočne pozdravio je predsjednik Organizacijskog odbora Joško Niskota, a o samoj manifestaciji govorili su i brojni stručnjaci iz spomenute domene s područja Županije i Dalamacije.
Idejni začetnik, osnivač i organizator ove Međunarodne manifestacije je Zadružni savez Dalmacije, najstariji zadružni savez u Hrvatskoj. Cilj manifestacije i saveza je unapređenje maslinarstva i uljarstva, nezamjenjivih poljoprivrednih i gospodarskih djelatnosti u krševitoj Dalmaciji, kao i povećanje potrošnje ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
– Noćnjak je prepoznatljiv je po tome što se svake godine održava u drugoj dalmatinskoj županiji i drugom gradu. O značenju ove manifestacije najbolje govori i podatak da ju je prepoznalo i priznalo više ministarstava, među kojima poljoprivrede, gospodarstva, regionalnog razvitka, obitelji, branitelja i turizma. Raduje i broj znanstvenih institucija bez čije stručne pomoći ova manifestacija ne bi dostigla sadašnju razinu kvalitete, naglasio je Niskota.
Noćnjak će ove će godine biti bogat događanjima, a sudionici mogu bez plaćanja kotizacije sudjelovati na stručnim skupovima o maslinarstvu i uljarstvu te sirarstvu koje već nekoliko zadnjih godina prati ovu manifestaciju. Održava se u gradu Biogradu i Hotelskoj kući Ilirija d.d., ali će svojim programom obuhvatiti i susjedna mjesta Polaču, Stankovce, benkovačko područje… Broj mogućih posjetitelja i sudionika procjenjuje se na 500 do 700 osoba.
Uime grada Biograda skupu su nazočili gradonačelnik Ivan Knez te predsjednik i tajnik biogradske udruge Orkula, domaćina ove manifestacije, Miroslav Andrić i Budimir Galić. Galić je kazao da je ova udruga maslinara i uljara dobila ove godine i nagradu Grada Biograda za promicanje, poticanje i osposobljavanje maslinara za što veći i kvalitetniji razvoj maslinarstva, ali i proizvodnju vrhunskih maslinovih ulja.
– Ovom prilikom potpisat ćemo tri protokola o suradnji, s Institutom za jadranske kulture, vodećom u ovom dijelu Dalmacije, sa Zadružnim savezom Dalmacije, krovnom i najstarijom asocijacijom na ovom području, te Zavodom za javno zdravstvo Zadarske županije. Ta tri dokumenta nam omogućuju da se oslanjamo na znanstvenike, institucije, ustanove s područja Javnog zdravstva, mi njima nudimo praksu a oni nama znanost. Samo u takvim uvjetima može se kvalitetnije i brže napredovati, a mi ne odustajemo, rekao je Galić.