Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Slušajte kako zvuči punk uživo

Autor: Tomislav Jerak

26.01.2010. 23:00
Slušajte kako zvuči punk uživo

Foto: Tomislav JERAK



Ovog petka kreće treća sezona zadarske gitarijade pod organizacijskom palicom udruge “Šigureca”. Iako svake godine mijenja lokaciju održavanja, zadarske tematske gitarijade predstavljaju svojevrsno “proljeće” zadarske scene, jer se upravo pojavom istih prekinula višegodišnja alternativna stagnacija, osim naravno, neponovljivog Live and Loud festivala.
Svaki zadarski punk, metal, rock sastav u posljednje dvije godine se imao priliku prijaviti na gitarijadu i na taj način steći publiku, nagrade te naravno nove mogućnosti i poznanstva. Da nije ovakvih prilika, mnogi zadarski demo sastavi bi vjerojatno već bili stvar prošlosti ili vječnog sviranja po garažama.
Jedan od takvih perspektivnih bandova te nasljednika zadarske punk scene, koji će ovog petka nastupiti na “Jezi irokezi”, su Harald Blixen. Sastav koji je osnovan još 2006. godine nije imao previše nastupa, ali one koje su odradili napravili su odlično pokazavši Zadranima kako se svira grana punka poznatija kao Oi! te street punk. Svi članovi sastava imaju iskustva sviranja u raznim zadarskim bandovima poput Crasso de odia, Disidenata, Đumbusa, Dekubitusa i Rasula, što im je u ovom slučaju velika prednost jer sada definitivno znaju što zaista žele sa svojim bendom. Iako su se na početku bili više posvećeni obradama, brzo su započeli i s vlastitim autorskim pjesmama, isključivo na engleskom jeziku. Iz te želje proizašla je izvrsna “99”, koja zahvaljujući svom himnoidnom pripjevu te zaraznim melodijama zvuči kao hit bilo kojeg svjetski poznatog punk banda, poput primjerice Cock Sparrera.
Kela, Karlo, Milin i Jole govore kako su žedni nastupa pa se da pretpostaviti da će ovog petka u Satiru dati sve od sebe. Svatko tko se barem malo razumije u punk, njihov nastup ne smije propustiti ni pod razno. Osim Haralda, na Jezi ćete imati prilike poslušati još neke zadarske punk bandove, kao što su, još nepoznati Undeclared, zatim Black orange box, izvrsna Tehnička greška te Disidenti, koji su nedavno izdali odličan demo uradak.
Cijena ulaznice je 20 kuna, a putem kupljene ulatnice ćete ujedno moći i glasovati za svoj najbolji sastav večeri. Sastav s najviše glasova automatski ulazi u veliko finale ovogodišnjih gitarijada, koje će se održati na ljeto. Osim toga, prva tri sastav biti će nagrađeni i od sponzora. Da kraj svirke ne bi nužno bio kraj večeri, nakon što odsvira zadnji bend nastavlja se slušaonica punka do sitnih sati.