Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U nadbiskupiju stižu brzojavi sućuti

Autor: Marija Ćurko

26.01.2010. 23:00
U nadbiskupiju stižu  brzojavi sućuti


Na spomen sjećanja i zahvalnosti preminulom zadarskom nadbiskupu mons. Ivanu Prenđi, Nadbiskupskom ordinarijatu u Zadru ovih dana su poslani brojni pismeni izrazi sućuti.
– Pogođen iznenadnom i bolnom viješću o preminuću nadbiskupa Ivana Prenđe, izražavam vam najdublju sućut. … Ostaje mi nezaboravan njegov zvonki glas i radostan smijeh, njega, zadarskog nadbiskupa, s kojim već odavno gajim duboko prijateljstvo. Povjeravamo ga zagovoru Svih Svetih i Blaženoga Jakova Zadarskog, stoji u tekstu kojeg potpisuje Emilio Marin, veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici.
 Neka ga Pastir obilno nagradi
– Ožalošćeni viješću o iznenadnoj smrti preuzvišenog nadbiskupa mons. Ivana Prenđe, Ordinarijatu zadarske nadbiskupije, svim svećenicima, redovnicima i redovnicama i Božjem puku – upućujem izraze bratske i kršćanske sućuti. Gospodin neka ga nagradi vječnim mirom u svom Kraljevstvu, pišu Ilija Janjić, biskup kotorski i don Pavao Medač, kancelar.
– Jako me pogodila vijest o iznenadnoj smrti vašeg nadbiskupa mons. Ivana Prenđe. Zajedno s pomoćnim biskupom Jurijem Bizjakom izražavam duboku sućut duhovnom prezbiteriju zadarske Crkve i njegovoj rodbini. Neka mu dobri Pastir obilno nagradi djelo i skrb za Nadbiskupiju i za sve što je u svom životu napravio dobroga za Katoličku crkvu u Hrvatskoj i za cjelokupnu Crkvu. Svoje molitve pridružujem vašim molitvama, da bi bio dionik nebeskog Kraljevstva i pobjede uskrslog Krista, naveo je u svom tekstu mons. Metod Pirih, koparski biskup.
Brzojav iz Albanije
– S dubokim žaljenjem primili smo vijest da nas je iznenada napustio nadbiskup Ivan Prenđa. Neumorni navjestitelj Evanđelja i njegove istine. Njegova pastirska briga ostat će u trajnom sjećanju, u okviru kojeg se uvijek istinski zauzimao za mir, ljubav, toleranciju, poštovanje i dijalog pokazujući to vlastitim primjerom. … Na sprovodnom obredu uime BK Albanije bit će prisutan mons. Lucjan Avgustini, biskup Sape i Generalni tajnik BK, stoji u riječima koje je napisao mons. Rrok Mirdita, nadbiskup Tirane-Durres, predsjednik BK Albanije.
– Pogođeni viješću o preminuću nadbiskupa mons. Ivana Prenđe izražavamo Vam iskrenu sućut. Ovi trenuci za nas su prožeti vjerom u uskrsnuće i pozivaju nas gledati na Krista koji je naša nada. Zahvalni na predanom apostolskom radu mons. Ivana Prenđe, pridružujemo se vašim molitvama da ga Gospodin primi u svoje kraljevstvo, naveli su u svom dopisu formatori i bogoslovi Biskupijskog misijskog sjemeništa “Redemptoris Mater” u Puli.
Fotije: Krasila ga je tolerancija
 – Povodom iznenadnog upokojenja nadbiskupa zadarskog msgr. Ivana Prenđe izražavamo svoje iskreno saučešće Vama, Vašem svećenstvu, monaštvu i svim vjernicima Zadarske nadbiskupije. Život svakoga čovjeka na zemlji je tajna, pa tako i njegova smrt, ali za vjernike kršćane, ona je istovremeno i novi, vječni početak.
 Msgr. Ivan Prenđa će ostati u našem sjećanju kao nadbiskup koga je krasila tolerancija, spremnost na dijalog i uvažavanje drugoga, kao i trud na velikom djelu ekumenskih težnji k jedinstvu Crkve u Ljubavi i Istini, navodi episkop Dalmatinski Fotije.
Sućut Kajina i Bandića
– Želim u svoje osobno ime, kao i u ime zastupnika moga saborskog kluba, izraziti najiskreniju sućut povodom iznenadne smrti mons. Ivana Prenđe, čovjeka kojega sam imao priliku u nekoliko navrata upoznati, a koji je svojom jednostavnošću, iskrenošću na sve nas ostavljao izuzetni dojam čovjeka kojemu je briga za obične ljude i njegovu Crkvu bila misija života kojoj bi trebao težiti svaki javni djelatnik, napisao je Damir Kajin, saborski zastupnik.
– Imao sam sreću i čast surađivati i prijateljevati s nadbiskupom Prenđom. Svojim svećeničkim pozivom i svim ljudskim vrlinama zalagao se za obranu slobode i dostojanstva svakog čovjeka i hrvatskog naroda, spojivši blagost ljubavi i postojanu odlučnost pastira koji je odgovoran za svoju pastvu.
 I u vrijeme najtežih iskušenja kojima je bila izložena Zadarska nadbiskupija, mons. Prenđa neumorno je ulijevao pouzdanje i hrabrost, zagovarao ekumenizam i kulturu dijaloga; predano širio civilizaciju ljubavi. Ostat će trajno zapamćena njegova predanost i koncilijantnost kojom je bogatu nadbiskupsku kršćansku baštinu i riznicu – približio i zadarskoj i svehrvatskoj kulturnoj javnosti.
 Zbog svega toga, a u ovom trenutku žalosti, želim vam izraziti svoju duboku sućut, moleći Gospodina da mu udijeli nagradu pravednika te ga primi u svoj vječni mir i nebesku slavu, navodi se u tekstu kojeg potpisuje Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.
– Mons. Ivan Prenđa će kao autentični i istinski svjedok vjere u Svevišnjeg, zauvijek ostati u srcima građana svog voljenog Zadra, žitelja Zadarske županije kao i čitavog hrvatskog naroda, piše Ivan Đani Maršan, generalni konzul.