Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U subotu dan žalosti

Autor: Velimir Brkić

26.01.2010. 23:00
U subotu dan žalosti

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Na dan žalosti na području Zadarske županije preporuča se odgađanje održavanja kulturnih, zabavnih i športskih priredbi, stoji u priopćenju župana Stipe Zrilića


Ostvarena je želja vjernika i građana Zadarske županije. U znak sućuti i pijateta zbog smrti prvog čovjeka Crkve u Nadbiskupiji zadarskoj, nadbiskupa mons. Ivana Prenđe, zadarski župan Stipe Zrilić za subotu, 30. siječnja, na dan nadbiskupovog pokopa u katedrali Sv. Stošije, proglasio je danom žalosti u Zadarskoj županiji.
Dan žalosti obilježava se obveznim isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola koplja na svim zgradama u Zadarskoj županiji u kojima su smještena tijela jedinica lokalne i područne samouprave. Na dan žalosti na području Zadarske županije preporuča se odgađanje održavanja kulturnih, zabavnih i športskih priredbi, stoji u priopćenju kojeg je potpisao župan Zrilić.
Inače, odlukom općinskog čelništva dan žalosti je već bio proglašen u Općini Zemunik Donji. Zadarski nadbiskup Prenđa rođen je na Staru godinu 1939. u Zemuniku Gornjem, kao najstariji od sedmero braće i sestara u braku Jure i Ike rođene Zubčić iz Pridrage.
Iako su im dušebrižnici preporučali da samostalno ne proglašavaju dan žalosti jer je to navodno isključivo nadležan državni vrh, odnosno Vlada RH, zemunički načelnik Josip Marušić je za Zadarski list tvrdio kako se odluka o proglašavanju dana žalosti donosi na temelju običajnog prava, jer donošenje takve odluke nije propisano niti jednim zakonskim ili podzakonskim aktom. I bio je u pravu.
Pritom je Marušić naveo primjere samostalnih odluka o proglašavanju dana žalosti u Šibensko-kninskoj županiji (sedmodnevna žalost u povodu tragedije vatrogasaca na Kornatima), gradu Puli (u povodu smrti hrvatske boksačke legende Mate Parlova), gradu Dubrovniku (u povodu smrti dogradonačelnika dr. Vedrana Jelavić), općini Trilj (u povodu svirepog ubojstva mlade Kristine Šušnjare)…  
I Grad Zadar se odužio prvom čovjeku zadarske Crkve. Rano prijepodne na službenoj zastavi Grada Zadra na zgradi Gradske uprave na Narodnom trgu izvješena je crna traka. U proglašavanju dana žalosti za Grad Zadar “preduhitrila” ih je Zadarska županija.