Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Više upita o državnoj maturi nego o upisima

Autor: Marijana Roščić

26.01.2010. 23:00
Više upita o državnoj maturi nego o upisima

Foto: Tomislav JERAK



Jučer je u foajeu HNK Zadar održan Otvoreni dan Sveučilišta u Zadru. Osim 22 sveučilišna odjela, budućim studentima su se predstavili i Centar za strane jezike, Centar za tjelovježbu i studentski šport, Studentsko savjetovalište i Studentski zbor. Također, svoj info pult imao je i Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja čiji su predstavnici svim zainteresiranima nudili odgovore na upite o državnoj maturi putem publikacija centra, kao što su vodič kroz ispite državne mature za gimnazijalce i učenike strukovnih škola. Odjeli su se također predstavili putem brošura s informacijama o upisu studija, a svoje odgovore o samoj izvedbi studija i uvjetima studiranja zainteresirani su mogli dobiti od studenata i asistenata koji su predstavljali svoj odjel. Tako su studenti s Odjela za zdravstvene studije demonstrirali svoju praksu – mjerenjem tlaka, a kod rusista su pažnju privukle već neizostavne matrjoške, kod geografa globus. Dosta odjela je promoviralo publikacije znanstvenika, kao i studentske časopise kako bi pokazalo aktivnosti koje provode studenti i profesori zajedno.
Prorektorica dr.sc. Ana Proroković nam je rekla kako sveučilište svake godine poziva ravnatelje srednjih škola u županiji i šire da posjete Otvoreni dan sa svojim maturantima kojima je to najbolji način da saznaju sve o studijskim programima i o načinu upisa na iste. Od ove godine nema više klasičnih razredbenih ispita već se sistem upisivanja na željeni studij odvija preko državne mature. Na upit kako će sveučilište upisivati one koji su stariji od 24 godine, odnosno one koji ne moraju polagati državnu maturu, prorektorica Proroković nam je rekla kako se ne zna konačno rješenje, ali da postoje neke opcije o kojima će na koncu Senat donijeti odluku.
– Oni bi se mogli upisati na izvanredni studij i za njih bi se organizirao razredbeni ispit. Moguće je čak i ostaviti neka mjesta u upisnoj kvoti samo za takve slučajeve za koje bi se organizirao razredbeni ispit. Jedno od mogućih rješenja je i polaganje državne mature. Tada oni ulaze u državnu maturu s nula bodova, ali svoj status mogu poboljšati s polaganjem nekih segmenata državne mature koji se potom zbrajaju s 30 posto postignutog srednjoškolskog uspjeha, rekla je Proroković dodajući kako ima više upita o državnoj maturi negoli o studijskim programima. Također, prorektorica je rekla kako je zadovoljna prijavama kojih zasad, kaže Proroković, na najatraktivnijim studijima ima preko 500 što ne znači mnogo jer se ne zna je li prijava prva ili posljednja deseta. Posjetitelji su mogli do 18 sati saznati sve što ih zanima o upisima i studijskim grupama koje nudi Sveučilište u Zadru, a zbog kišnog vremena foaje HNK Zadar bio je pravi pogodak.


 KAKO PRIBLIŽITI UPISE BUDUĆIM STUDENTIMA


Zadarsko sveučilište ovom je prilikom tiskalo posebnu knjižicu o kriterijima za sastavljanje rang lista pri upisu na preddiplomske studijske programe za akademsku godinu 2010./2011.
Ukupan broj bodova koje kandidat na državnoj maturi za upis na studij može ostvariti je 1000. Od tih 1000 bodova maksimum koji se može dobiti temeljem uspjeha u srednjoj školi je 300 bodova. Ostalih 700 bodova je raspoređeno na hrvatski jezik, matematiku, strani jezik i izborni predmet za koje svaki odjel traži određenu razinu (A ili B). Dodajmo ovome kako ni jedan odjel nema predviđenih bodova koji se mogu ostvariti na temelju posebih sposobnosti ili na temelju učenikovih posebnih postignuća.
Ljetni ispitni rok – Prijave za ispite države mature za ljetni ispitni rok završavaju 31. siječnja i kandidati imaju pravo prijaviti 10 željenih programa koje žele studirati. Početak polaganja državne mature je 19. veljače, a završetak 2. lipnja. U tom razdoblju se polažu predmeti na osnovnoj i višoj razini iz svih područja. Objava rezultata državne mature je 30. lipnja nakon čega kandidati do 5. srpnja odabiru studijske programe, a 7. srpnja se objavljuju rang liste nakon čega do 20. srpnja kandidati potvrđuju upis na studijske programe na kojima su zadovoljili kriterije upisa.
Jesenski ispitni rok – Zadnji dan prijava za jesenski ispitni rok je 24. srpnja, a polaganje ispita države mature započinje 24. kolovoza i završava 6. rujna. Objava rezultata je 16. rujna, a objava rang lista 19. rujna, nakon čega slijedi potvrda upisa od 19. do 25 rujna.