Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Izložba fotografija i tradicijskog ruha

26.01.2011. 23:00
Izložba fotografija i tradicijskog ruha


Dvije nove tek postavljene izložbe će bez sumnje pobuditi zanimanje posjetitelja. Riječ je o dvjema izložbama, prva autorice Gorke Božulić “Ambijentalna arhitektura biogradskog područja na arhivskim fotografijama” te Mire Hlanuda-Vegar “Svečano tradicijsko ruho i nakit žena biogradskog kraja”


I ove godine Biograđani će imati prilike biti sudionici velike svehrvatske akcije “Noć muzeja”. Naime, već nekoliko zadnjih godina Zavičajni muzej grada Biograda uključen je u ovu važnu manifestaciju koju je pokrenulo Hrvatsko muzejsko društvo, a prihvatili muzeji diljem zemlje.
– Ovakve manifestacije, pokazale su se iznimno zanimljive, praktične i obostrano korisne. Jer uz to što na osebujan način promoviraju kulturnu baštinu, doprinose i većem zanimanju posjetitelja za muzejske zbirke, kao i stjecanju takvih navika, posebno kod mlađe populacije, kazao je ravnatelj biogradskog Zavičajnog muzeja Draženko Samardžić.
I ovogodišnja “Noć muzeja” koja se obilježava 28. siječnja i to od 18 do jedan sat iza ponoći bit će u biogradskom muzeju prigodno obilježena, a za tu priliku upriličen i poseban program. Uz besplatan ulaz i razgledanje muzejskih zbirki, posjetiteljima će biti na raspolaganju i djelatnici muzeja koji će im ponuditi kataloge, vodiče i razglednice.
Uz već prepoznatljive muzejske zbirke, poput arheološke, tereta s potopljenog broda iz 16. stoljeća, etnografske, povijesne te posebno bogate likovne zbirke, tu su dvije nove tek postavljene izložbe koje će bez sumnje pobuditi zanimanje posjetitelja. Riječ je o dvjema izložbama, prva autorice Gorke Božulić “Ambijentalna arhitektura biogradskog područja na arhivskim fotografijama” te Mire Hlanuda-Vegar “Svečano tradicijsko ruho i nakit žena biogradskog kraja”. U sklopu posebno osmišljenog programa ove večeri, održat će se i predavanje pod nazivom “Upoznavanje podzemnog svijeta spilja, pećina i života u njima”, koje će uz videoprojekciju održati splitski speleolog Tonči Rađa, član splitskog speleološkog društva Špiljar.
– Videoprezentacije o tradicionalnim starim zanatima, životu i običajima također su dio programa ove večeri. Uz to u prostorijama muzeja naći će se i članovi biogradske Gradske glazbe koji će svojim muziciranjem doprinijeti kompletnom ugođaju ove večeri, dok će posebnost svakako biti ponuda starih tradicionalnih jela biogradskog kraja, a koja će za tu prigodu pripremiti učenici biogradske srednje škole sa svojim profesorima i ravnateljem Božom Došenom, kazao nam je ravnatelj Samardžić.