Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

‘Ko to tamo pjeva?!

26.01.2011. 23:00


TEREZA ŠIRI LJUBAV I PRIJATELJSTVO
Ovih je dana glavna tema nastup Tereze Kesovije u  Srbiji. Nije ništa neobično da naši pjevači zarađuju kruh u  susjednim zemljama, ali rijetko se tko toliko zaklinjao da  nikada neće nastupati “tamo” kao što je to Tere radila  zadnjih petnaestak godina. Neću sada ja govoriti protiv  nje, prvo zato što je velika pjevačica, a drugo, zato što je u  Zadru u jesen ’93. na dječjem festivalu kao gošća izvodila  jednu moju pjesmu (na svoju inicijativu, molim), ali sve je  to malo neočekivano. U trećem Dnevniku gospođa Čuljak  Šelebaj zove Terezu u goste. Postavlja joj prvo pitanje,  Tereza odgovara onako kako smo i očekivali. Egzaltirano  u frazama. Ova postavlja i drugo pitanje i prije nego što  gošća i odgovori prekida svaki razgovor, jer “više nema  vremena”. Sve skupa je trajalo 1-2 minute. Zašto ju je  uopće zvala i što joj je ovo trebalo nikako mi nije jasno, ali  nema veze. Važno je da se na HRT-u ukidaju emisije i da  se novinarima prijeti otkazima. Pogrešnim novinarima,  očito.
A LIJEPO SAM VAM GOVORIO…
Lako je biti pametan poslije bitke, reći će netko kada  počne ovo čitati, ali takve moram razočarati. Ja sam bio  pametan i prije bitke, a onaj koji ne vjeruje neka pročita  ovu kolumnu od 23. IX. ‘10. gdje sam jasno napisao da nije  pametno da nam reprezentaciju vodi čovjek koji sluša  narodnjake, bilo da su srpski (imena im i ne znam) ili  hrvatski (jedan jako “domoljubni” pjevač). I kako je to  završilo? Ekipa se osramotila, a struka i javnost već  danima krivicu prebacuju sa selektora Goluže, na Balića,  golmane, rukometni savez i nazad. Dugo nisam vidio  toliku brigu medija. Više se govori o tome nego o  fenomenalnim uspjesima Ivice Kostelića. A Goluža?  Vjerojatno je bio dobar igrač. Ali, to je isto kao da  odličnog glazbenika staviš da bude dirigent simfonijskog  orkestra u kojem je do tada svirao samo činele. A netko za  taj eksperiment treba odgovarati. Npr. onaj koji ga je na to  mjesto postavio. Predstavnik saveza, neki Gobac, kaže da  je za sve kriv Balić i da je ova blamaža iz Švedske u stvari  uspjeh. Jest, kako da ne. Veliki uspjeh. Zanimljivo je kako  se u ovoj zemlji teško daju ostavke. I koji je zaključak?  Jedini Gobac kojeg treba puštati pred kamere je Davor.
ISTA STVAR NA DVA PROGRAMA
Ovo nećete vjerovati. Taman sam prošli tjedan pisao  kako RTL i Nova TV misle da na svijetu postoje samo  akcijski filmovi i glumci, a ovog ponedjeljka na istim  kanalima, prava svečanost. Jedni puštaju “Otporan na  metke”, a drugi “Pritajenu vatru”. Naslovi vam već i sami  govore o kakvim se filmovima radi, znate da su akcijski, a  ono što ih povezuje je jedan vrlo ozbiljan glumac koji se  zove Steven Seagal i koji glumi u oba. Još je nešto  zajedničko svemu ovome. Ni jedan ni drugi film nije bio  najavljen u tjednom programu, a oba su emitirana točno u  isto vrijeme, u 21 i 45. Sve je to malo čudno, a ja mislim da  se radi o nekoj uroti kojom se (ne)poznate sile bore protiv  zdravog razuma.
EMISIJA OPASNIH NAMJERA
Ona sadistička strana mene ponekad s radošću dočeka  neki tv program na kojem se mogu iživljavati i ismijavati  ga. Takva je npr. bila prošlogodišnja “Dora” koju sam  okrutno i detaljno analizirao, tako da sam se radovao  ovogodišnjem izdanju. Ali, ovi zločesti ljudi koji su me  “pročitali” odlučili su mi uskratiti to zadovoljstvo i cijelu su  priredbu razvukli na nekoliko tjedana tako da je ne mogu  sagledati u cijelosti i u posebnom članku dati ocjenu kakvu  zaslužuje. Za prvu epizodu toga cirkusa sam odvoji  desetak minuta, a i to je bilo previše s obzirom na to da su  tamo bile neki likovi koji mi nisu baš jasni pa neću reći  ništa negativno jer ih nisam pravo ni pogledao. Po  imenima koja su mi totalno nepoznata zaključujem da se  radi o emisiji tipa “Prvi pljesak” ili “Mikrofon je vaš”, ali to  je možda samo tako za početak. Kasnije će vjerojatno biti  i gore. Sve će ovo trajati tjednima i mjesecima i neće nam  biti lako, a to koliko to sve skupa košta ostavljam na  razmišljanje “Uskoku”, čiji je to i posao.
Ono što je već na početku bilo zabrinjavajuće je izgled  meni “omiljenog” pjevača Houdeka koji se u ovih nekoliko  mjeseci, koliko nas je usrećio svojim odsustvom iz javnosti,  utrostručio tj. sada zauzima više prostora nego ikada prije.  Taj mladi čovjek bi uistinu trebao pripaziti na svoje  zdravlje i manje se (što manje!) baviti pjevanjem, a više  vremena provoditi u dugim šetnjama po vrletima hrvatskih planina nacionalnih parkova, veslanjem negdje  daleko na morskoj pučini i općenito boraviti negdje u  prirodi gdje ga nećemo vidjeti. Ovo ne pišem kao novinar,  nego kao zdravstveni djelatnik zabrinut za ljudsko zdravlje.
P.S. Da malo podsjetim organizatore. Bira se PJESMA  Eurovizije, a ne PJEVAČ, a u prvoj epizodi ove gluposti  slušali smo samo kako se izvode već poznate pjesme. A  možda misle da će u Europi biti fascinirani likom Houdeka ili nekog sličnog pa pjesma nije ni važna.