Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Kroz menzu prođe i tisuću studenata

26.01.2011. 23:00
Kroz menzu prođe i tisuću studenata


Zadar je zaista postao studentski grad, međutim moje mišljenje je da ipak još treba raditi na povećanju kapaciteta menze. Nekad čekam sat vremena i na kraju nestane hrane, a ja ostanem gladan, kaže student Odjela za arheologiju


Kako izraz “gladni studenti” ne bi zaživio u potpunosti, zadarska menza u Domu hrvatske mladeži radi “punom parom” te se od ranog jutra spremaju jela koja se počinju dijeliti već od 11.30 sati. Nakon preuređenja menza je postala dva puta veća nego je bila, više je stolova, a prostorije kuhinje nalaze se na katu, tako da se hrana šalje dizalom. Svi uređaji u kuhinji su novi, kao i oprema restorana. Uređeni su i sanitarni čvorovi koji su prilagođeni osobama s invaliditetom.
Gužve počinju oko podne kada studenti dolaze u velikom broju kako bi ručali, a kako naglašavaju, koliko će čekati u redu, nikad se ne zna.
Za svega desetak kuna u menzi se može dobro ručati, a za tu cijenu se u pekarama može kupiti burek ili sendvič, tako da je menza studentima itekako dobro došla.
– Ja sam uglavnom zadovoljna s ponudom, a kako svakodnevno jedemo nezdravu hranu, jedva čekamo pojesti nešto kuhano i toplo, kazala nam je jedna studentica, dodavši da vrijeme čekanja na ručak krati s kolegama.
Ipak, jedan student nam je objasnio da ponekad nakon dugog čekanja ponestane hrane i većina studenata smatra da menze u Zadru nisu dovoljne za sve zadarske studente. Kada počne akademska godina kroz menzu prođe najmanje 900 studenata, a na dane ih u menzu dolazi i tisuću.
Od 11.30 do 16.30 sati se dijeli ručak, a vrijeme večere je od 17.30 do 20.30 sati.
– Zadar je zaista postao studentski grad, međutim moje mišljenje je da ipak još treba raditi na povećanju kapaciteta menze. Nekad čekam sat vremena i na kraju nestane hrane, a ja ostanem gladan, kaže student Odjela za arheologiju.
Menza nudi raznoliku hranu: juhe, kuhano meso, odreske, osliće, tjestenine, rižu i povrće s čime je većina studenata zadovoljna.
Ipak, u gužvi smo susreli i studenticu Mariju koja je vegetarijanka koja nije u potpunosti zadovoljna ponudom menze.
– Ne jedem meso te se zaista nastojim hraniti što zdravije, ali ovdje u menzi je slaba ponuda za nas vegetarijance ili vegane te ponekad nemam što ručati pa pojedem malo riže ili povrća. Nekakve zamjene za meso najčešće nema, istaknula je studentica Maja, dodavši da je zadovoljna kvalitetom hrane koja je uvijek svježa.