Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ministarstvo nije odobrilo detoks jedinicu u Zadru

26.01.2011. 23:00
Ministarstvo nije odobrilo detoks jedinicu u Zadru


Nećemo odustati. Mislim da je to jedini pravi način da izvučemo našu djecu iz ovisnosti. Imamo dobru suradnju s drugim gradovima i državama koji bi nam pomogli. Imamo i podršku struke – Ivana Ledenko


Nakon puno truda, zalaganja, javnih tribina, čak i gotovog elaborata, sve je upućivalo na to da će Zadar, grad koji je po broju ovisnika već jako dugo na vrhu ljestvice, napokon dobiti svoju detoks jedinicu. Već je bio i predviđen prostor u okviru Psihijatrijske bolnice Ugljan, no Ministarstvo zdravstva je upalilo crveno svjetlo.
– Ministarstvo smatra da detoks jedinica ne pripada kod nas jer je to dio akutne psihijatrije, a mi smo ustanova za kroničnu. U pitanju je raspodjela djelatnosti. Evo, bolnica Vrapče je prerasla u kliničku bolnicu za psihijatriju i tamo postoji detoks jedinica. Osnivanje detoks jedinice iziskuje ugovaranje s HZZO-om, određeni kadar, troškove… Mi se još nismo bili ni dotakli financija. Zapravo je sve otpalo na prvoj stepenici, govori dr. Darko Labura, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan.
Kako dodaje dr. Labura, to nije jedini projekt koji nije prošao.
– Na primjer, mi smo ponudili da u bolnici imamo primarnu zdravstvenu zaštitu za stanovnike južno od otoka Ugljana. U Ministarstvu su smatrali da je tim stanovnicima Opća bolnica Zadar dovoljno blizu. Te odluke su stvar daljnje analize u Ministarstvu. To ne ovisi o nama, iako smatram da smo se u idejnom smislu dobro pripremili za detoks jedinicu u našoj bolnici, kaže dr. Labura.
Iako razočarani ovakvim vijestima, u Udruzi Nada, koja je i pokrenula cijelu inicijativu, od detoks jedinice u Zadru – ne odustaju.
– Nećemo odustati. Mislim da je to jedini pravi način da izvučemo našu djecu iz ovisnosti. Imamo dobru suradnju s drugim gradovima i državama koji bi nam pomogli. Imamo i podršku struke. Primjerice, dr. Ivan Čelić, psihijatar iz bolnice Vrapče, smatra da je, s obzirom na toliki broj ovisnika u Zadru, detoks jedinica neophodna. Trebali bismo imati barem jedan prihvatni centar jer jedan centar za ovisnost u Zadru je premalo. Detoks je prvi korak pri izlječenju. Postepeno skidanje ovisnika s droge i poslije toga ravno u terapijsku zajednicu – takvo liječenje bi postigli najbolje rezultate, ističe Ivanka Ledenko, predsjednica Udruge Nada.
Ledenko kaže da su nedavno članovi Udruge posjetili jednu detoks jedinicu u Švedskoj.
– Tamo to jako dobro funkcionira. Uspostavili smo suradnju s njima i postoji mogućnost da nam daju svoj model projekta. Također, po primjeru Osječke lige za borbu protiv ovisnosti, mogli bismo povući novce iz nekog od fondova Europske unije. A što se tiče novca, da se samo uštedi na heptanonskoj terapiji koja se dijeli šakom i kapom, moglo bi se izdvojiti za troškove detoks jedinice, zaključuje Ledenko.