Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Svjetlo u Baumaxu

26.01.2011. 23:00
Svjetlo u Baumaxu


Zapošljavamo šest članova “Svjetla” i Udruge za Down sindrom. Bez njih više ne možemo zamisliti početak radnog dana, jako su vrijedni, odrađuju velik dio posla. No njihovim radom nismo samo mi zadovoljni, već i svi posjetitelji i kupci u Baumaxu s kojima oni imaju dobru komunikaciju, kaže Hrboka


Radim u Baumaxu. Sretna sam kad idem na posao. Zato svako jutro ustajem u 5,45 sati da ne bih zakasnila na autobus. U Baumaxu me svi vole i ja volim njih. Imam mnogo kolega, zajedno se družimo i radimo. Kad me nema na poslu, svi pitaju za mene. Divan je to osjećaj. Zato kad sam slobodna, kad ne radim, jako mi fali Baumax, ispričala nam je Josipa Jukić iz zadarske Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom “Svjetlo” koja radi u prodajnom centru Baumax Zadar.
Tamo je jučer, prigodno i radno obilježena druga godina suradnje Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom “Svjetlo” s prodajnim centrom Baumax Zadar gdje svakodnevno radi šest osoba s mentalnom retardacijom uz radnog asistenta. Petero njih su članovi “Svjetla”, a jedan je iz Udruge za Down sindrom Zadarske županije. Njih su jučer posjetili i ostali članovi “Svjetla”, koji su tom prilikom sudjelovali u radionici za izradu nakita.
Tomislav Marinović i Livija Lučić, koji rade u “Baumaxu”, pričali su svojim prijateljima kako njihov radni dan počinje u 9, a završava u 13 sati. Tu su upoznali mnogo novih ljudi, a s kolegama dobro surađuju. Zahvaljujući poslu Tomislav i Livija kažu da im brzo prolaze dani. Livija, koja svaki dan s radošću dolazi na posao, najviše voli raditi u vrtnom odjelu. Tamo se brine o cvijeću, zalijeva ga i njeguje, što Liviji nedostaje subotom i nedjeljom kada je kod kuće.
Njihova radna mentorica Lidija Hrunčev navodi kako je za šestero zaposlenika iz “Svjetla” i Udruge za Down sindrom Zadarske županije, najveća kazna kad ne mogu doći na posao. U zadarskom Baumaxu jako su dobro prihvaćeni, osjećaju se korisnima, što ih, kako navodi Hrunčev, najviše usrećuje. Suradnja Baumaxa i “Svjetla” rezultirala je isključivo pozitivnim iskustvima, zbog čega su svi iznimno zadovoljni.
Irena Palčić, predsjednica Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom “Svjetlo”, pojašnjava da rad u Baumaxu doprinosi socijalizaciji zaposlenih osoba s mentalnom retardacijom.
– Članovi ‘Svjetla’ i Udruge za Down sindrom Zadarske županije svakodnevno rade u Baumaxu, uz radnu terapeuticu. Tu su četiri sata dnevno, osim subote i nedjelje. Teško je opisati riječima koliko to njih usrećuje, koliko se raduju odlasku na posao, sve u svemu, jako su zadovoljni. Osjećaju se korisnima i važnima, a rad među ljudima doprinosi njihovoj socijalizaciji, kaže Irena Palčić te dodaje da za njihov rad u Baumaxu svi zaposlenici, ali i kupci imaju samo riječi hvale.
To potvrđuje i Luzarjo Hrboka, voditelj prodajnog centra Baumax Zadar, ističući da se bez šestorice zaposlenika iz “Svjetla” i Udruge za Down sindrom Zadarske županije u Baumaxu više ne može zamisliti početak radnog dana.
– Baumax u Hrvatskoj surađuje s deset udruga. U Zadru surađujemo s dvije, Udrugom za pomoć osobama s mentalnom retardacijom i Udrugom za Down sindrom Zadarske županije, zapošljavajući šest osoba. Bez njih više ne možemo zamisliti početak radnog dana, jako su vrijedni, odrađuju velik dio posla. No njihovim radom nismo samo mi zadovoljni, već i svi posjetitelji i kupci u Baumaxu s kojima oni imaju dobru komunikaciju, kaže Hrboka, dodajući da je u planu širenje suradnje sa zadarskim udrugama i to u vidu novih zapošljavanja osoba s posebnim potrebama.