Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Učenici iz Smilčića od jeseni u svojoj školi

26.01.2011. 23:00
Učenici iz Smilčića od jeseni u svojoj školi


Velika školska zgrada u Smilčiću već prije je bila u potpunosti obnovljena. Bila je i spremna za rad, ali je početak održavanja nastave odgođen zbog problema s vodom. S ovim radovima i to će biti riješeno na dobrobit učenika, njihovih roditelja i učitelja, kaže benkovački gradonačelnik Branko Kutija


Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva shodno javnoj nabavi potpisalo je ugovor s tvrtkom Fenix iz Slavonskog Broda za izvođenje bravarskih radova, radova na dobavi i montaži hidrostanice i elektroinstalacija na sanaciji područne benkovačke škole “Vladimir Nazor” u Smilčiću.
Procijenjena ukupna vrijednost nabave bila je 450.000 kuna. No zbog gospodarske, građevinske krize konačna cijena radova javnom nabavom smanjena je za čak 200.000 kuna i iznosi 251.900 kuna.
Problem vode
– Velika školska zgrada u Smilčiću već prije je bila u potpunosti obnovljena. Bila je i spremna za rad, ali je početak održavanja nastave odgođen zbog problema s vodom. S ovim radovima i to će biti riješeno na dobrobit učenika, njihovih roditelja i učitelja, kaže benkovački gradonačelnik Branko Kutija.
Škola će osim osiguravanja što kvalitetnijeg života, vjeruju mještani, puno pomoći mlađem stanovništvu koje živi i želi sasvim ostati u Smilčiću.
– U ovom ravnokotarskom selu, otvaranjem škole na početku školske godine 2011./2012. konačno će biti vraćena školsko zvona. Nova škola je uvijek znak jednog novog početka. Otvaranjem školskih vrata pokazat ćemo da znamo cijeniti svaki kutak koji obuhvaća područje Grada Benkovca, da znamo prepoznati potrebe naše djece, naglasio je Kutija.
Osmoškolci iz Smilčića usprkos najvećoj, ako ne i najljepšoj školi na benkovačkom području i šire, na redovitu nastavu školskim autobusima putuju, vjerovali ili ne, u čak u dvije općine i jedan grad, odnosno u Zemunik Donji i Novigrad te u matičnu osnovnu školu u Benkovac.
– Iz Smilčića u Benkovcu imamo točno 20 učenika, rekla je ravnateljica benkovačke Osnovne škole Anita Talapka – Berghaus dodajući da u benkovačkoj školi ima ukupno 979 učenika od kojih je čak 378 putnika koje od mjesta prebivališta do škole u Benkovcu na nastavu vozi sedam autobusa.
– U područnim školama od 979 učenika imamo 126 učenika koji su u 10 područnih škola i to u Lisičiću, Podlugu, Pristegu, Nadinu, Perušiću Gornjem, Bruškoj, Korlatu, Popovićima, Bukoviću i Rašteviću, koja je po broju učenika najveća područna škola, a za obnovu ostaje još polovica raštevićke škole, kaže Talapka – Berghaus.
Obnova škola
Svi školski objekti na benkovačkom području, koji su devastirani u Domovinskom ratu, obnavljaju se sredstvima iz međunarodnog programa CEB 5, koji se financira sa 50 posto sredstava iz Državnog proračuna, dok preostalih 50 posto izdvaja Banka Vijeća Europe. Najviše ih je realizirano u suradnji s Ministarstvom mora, turizma, prometa i razvitka, dok se zadnje dvije-tri godine o CEB 5 brine Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva. U pripremama i financiranjima potrebne dokumentacije sudjelovala je i Zadarska županija i Grad Benkovac.
– Standard obrazovanja se stalno povećava jer se u obnovu i modernizaciju škola, pogotovo onih uvrštenih u program CEB 5, mnogo ulaže. Škola je tvornica znanja, a znanje je nešto najvažnije svakom čovjeku u njegovu životu. Zato je važno imati dobre uvjete školovanja. Znanje je kapital koji će mlade ljude učiniti uspješnim u životu, naglašava Talapka – Berghaus.
Na benkovačkom području od čak 28 područnih škola u funkciji je već navedenih deset, dok su obnovljene škole i u Buliću i Rodaljicama te je iz temelja izgrađena područna stankovačka škola u Vukšiću vrijedna 4,1 milijuna kuna. Novoizgrađena škola u Tinju koji je u sastavu Grada Bankovca, a matična škola u Polači, zbog tehničkih nedostataka još uvijek čeka potrebne papire za otvaranje i početak nastave. Navedenom dodajmo i 17 milijuna kuna vrijednu školsku dvoranu i obnovu benkovačke škole.
– Obnova i izgradnja škola te sportskih igrališta i dvorana je dokaz da shvaćamo kako je ulaganje u mlade i u znanje, najbolje ulaganje, zaključio je Kutija.