Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Červar: Pojedinci igraju, a pobjeđuje momčad

26.01.2012. 23:00
Červar: Pojedinci igraju, a pobjeđuje momčad


Lino Červar nije u Beogradu. Trofejni rukometni trener, koji se povukao nakon srebrne medalje na europskoj smotri u Austriji i svoje mjesto prepustio pomoćniku Slavku Goluži, zbivanja u Srbiji prati iz Skoplja. I veliki je optimist uoči današnjega polufinalnoga ogleda sa Srbijom.
– Igre koje smo do sada pružali, a tu naročito mislim na partiju protiv Francuske, daju nam opravdanu nadu da ćemo se ove godine boriti za zlato. Mislim da moramo očekivati još lijepih vijesti iz Beograda – naglašava Lino Červar, koji je više nego dobar poznavatelj situacije u oba tabora. Stoga mu i nije bio problem za naš list analizirati oba suparnika i ukazati na prednosti i nedostatke.
– Za veliku predstavu treba imati ispravan pristup. Mnogo će ovisiti o tome kako ćemo ući u utakmicu, a protiv Srbije bi u utakmicu trebalo ući kao u onu protiv Francuske. Ako našu reprezentaciju bude oslikavala dobra atmosfera, karakterna homogenost i veliki entuzijazam, onda možemo očekivati i dobar nastup naših rukometaša. Vrlo je bitno kako ćemo reagirati u beogradskoj Areni, jer domaćin će imati veliku pomoć navijača, ali i pritisak koji će kud i kamo biti veći od onoga koji će imati naši rukometaši. I to za njih može biti dvosjekli mač. Nadalje, mi pobjedu moramo izgraditi u obrani, a možemo odigrati vrhunsku obranu. Imamo dvije vrste obrane koje igramo već duži niz godina, one su temelj našeg obrambenog sustava. Dakle, obrana 6-0 i obrana 5-1 podjednako su nam dobre i možemo ih kvalitetno odigrati, za razliku od Srbije koja može kvalitetno odigrati samo obranu 6-0, ali nemaju visinu. Imamo Kopljara, Gojuna, Vorija, Musu i sredinu zone možemo postaviti vrlo visoko te uz pomoć Mirka Alilovića, koji brani vrlo dobro, udariti temelje uspjeha. K tome, imamo dva para iznimno brzih krila, Čupića i Horvata desno te Štrleka ako se oporavi i Ninčevića lijevo. Na tim pozicijama Srbi imaju samo Nikčevića, pravoga kontraša. Što se tiče napada, imamo dobrih rješenja, ali tu i Srbi imaju dva rasna vanjska igrača, Ilića i Vujina te iskusnoga Čuturu. Ne treba ih podcjenjivati. Dakle, naša obrana mora odigrati ključnu ulogu – zaključio je Lino i posebno izdvojio tri kvalitete koje hrvatski rukometaši moraju zadovoljiti da bi u današnjem ogledu sa Srbima izašli kao pobjednici.
– Prva kvaliteta je da budemo uporni do kraja i silno strpljivi, druga da im stalno pušemo za vrat, jer imamo više iskustva nego oni, i treća i najvažnija da imamo hrabrosti. Hrabrost je presudna da se napravi veliki rezultat. Naši igrači ne smiju izgubiti koncentraciju niti jednoga trenutka i ne smiju dopustiti da bilo što utječe na njihov nastup. Naročito ne atmosfera u dvorani – poručuje Červar, koji se sa svojim nasljednikom na hrvatskoj klupi i na neki način učenikom svakodnevno čuje. Poruka Goluži za današnji dan glasila bi:
– Pojedinci igraju igru, ali momčad pobjeđuje. Ovo je definitivno trenutak za pravi momčadski pristup. Dakle, nastupati kao momčad i sprovesti sve taktičke zamisli u djelo. To će danas biti ključno – dodao je “Mago di Umago”, koji sve utakmice hrvatske reprezentacije prati iz Makedonije. No, niti u jednom trenutku nije ga napustio optimizam, što potvrđuje i njegova najava da se već pripremio za odlazak u Beograd.
– Ići ću na finale. Nisam imao snage gledati uživo te utakmice, jer još uvijek jako emotivno doživljavam svaki nastup ove reprezentacije, sve su to još uvijek moji dečki. No, ići ću na finale i jedva čekam tu utakmicu za zlato koje nam nedostaje. Optimist jesam, vjerujem u ove naše dečke, vjerujem u vodstvo reprezentacije – zaključio je Červar.