Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Meštrović: Priključak za plin je trebao biti bez naplate

26.01.2012. 23:00
Meštrović: Priključak za plin je trebao biti bez naplate


Tek nam predstoji radni sastanak na kojem ćemo raspraviti o tim pitanjima. Po ugovoru o koncesiji utvrđeni su uvjeti i prema ponudi EVN-a priključak je trebao biti bez naplate, kazao je Meštrović


Unatoč tome što su nakon potpisivanja Ugovora o koncesiji između Zadarske županije i EVN AG-a, potpisanog u lipnju 2009. godine, dogovoreni uvjeti prema kojima korisnici neće plaćati priključak na plinsku mrežu, od toga, izgleda, neće biti ništa.
Strojarski projekt
Naime, ovisno o vrsti potrošača i udaljenosti od plinske mreže, kao i uvjetima koje je propisala Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA), cijena priključka bit će oko 7.000 kuna. Građani će osim ugovora o priključenju na distributivnu mrežu morati naručiti izradu strojarskog projekta kod ovlaštenog projektanta te pribaviti energetske uvjete i suglasnost za što će morati izdvojiti i dodatna sredstva.
Kakav je stav Zadarske županije, koja je potpisala ugovor o koncesiji s EVN-om i najavljivala priključke po 0 kuna te hoće li se građanima koji se odluče za plin nekako pomoći, razgovarali smo s Olivijom Meštrovićem, pročelnikom Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove.
– Tek nam predstoji radni sastanak na kojem ćemo raspraviti o tim pitanjima. Po ugovoru o koncesiji utvrđeni su uvjeti i prema ponudi EVN-a priključak je trebao biti bez naplate. Ugovor je kompleksan materijal, a u njemu jedan dio govori i o drugim obvezama, a u ovom slučaju radi se o propisima koje je donijela HERA s tarifnim sustavom. Prva varijanta bila je da ovi mjerljivi troškovi, investicija koncesionara, budu utvrđeni na godišnjoj razini ili da budu sastavni dio cijene prema tarifi koju je donijela HERA. U vrijeme kada se donosila ova odredba pravilnik nije bio izrađen, a s pravilnikom je utvrđena cijena za cijelu Hrvatsku, kazao je Meštrović, ponavljajući kako će više informacija o ovoj temi imati sljedećeg tjedna kada će se sastati predstavnici Županije i EVN-a kao koncesionara.
Besplatan priključak je, prema svemu sudeći, bio samo lijepa priča, koja je zvučala zanimljivo, no nije izvediva.
Poslovna tajna
Što točno stoji u famoznom ugovoru nismo uspjeli saznati, jer su nas iz Županije obavijestili da su ugovori poslovna tajna. Građani koji su planirali uvesti plin u svoje domove sada će dobro razmisliti i računati, jer pravo pitanje je – koliko će im ovakva investicija biti isplativa?
– Pretpostavljam da ćemo morati pronaći model po kojemu građani neće morati to platiti na taj način. Cijena bi trebala biti takva da je tržište može prihvatiti te bi se trebao pronaći prihvatljiv način financiranja za korisnike. Interes je da bude što više potrošača, kazao je Meštrović.
Na kraju je prokomentirao kako je u gradovima gdje je već uveden plin dokazano da je takvo grijanje isplativije.
– Svakako je ovo iskorak koji traži dodatni financijski angažman. Ovo su teška vremena za takve stvari, ali za dulji period bi se trebalo pokazati kao isplativije, zaključio je Meštrović.
Unatoč tome što je ovakav način grijanja prihvatljiviji, upitno je koliko će se građana odlučiti na ovakvu investiciju? Nakon ishođenja sve potrebne dokumentacije i plaćanja svega što je potrebno – od opreme, do priključka – potrebno je izračunati i kolika bi nam bila prosječna potrošnja, po sadašnjoj cijeni plina, i nakon koliko vremena bismo mogli reći da smo uštedjeli. U svakom slučaju, treba voditi računa i o tome da će prosječna potrošnja u Zadru biti manja nego u Zagrebu, jer ipak na sjeveru ima puno više hladnijih dana.