Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Moje ime je Alilović, Mirko Alilović

26.01.2012. 23:00
Moje ime je Alilović, Mirko Alilović


Jesam li hrvatski Stanić? Ne, ja sam Mirko Alilović! Međutim, Stanić je jako dobar. Brani ludilo – kaže Alilović


Uhvatio je zraka, odmorio se u susretu s Mađarima i Mirko Alilović spremno i koncentrirano čeka večerašnji okršaj u Areni.
– Odmorio se jesam, ali nije da mi je nešto posebno bio potreban, jer sam bio pripremljen na to da ću svaku utakmicu braniti 60 minuta. Zato se uopće ne osjećam umornim. Imamo još dvije utakmice pa kako nam Bog da – kaže Alilović.
U posljednjem susretu u Novom Sadu imao je ulogu koja je na ranijim susretima bila namijenjena Veniju Losertu.
– S Losertom je suradnja i komunikacija odlična, ali imam i s ostalim vratarima dobar odnos. Losert je sigurno prošao dosta toga i podržava me, a i cimeri smo pa nema nikakvih problema.
Drukčija utakmica
Utakmica sa Srbijom, polufinale kao i svako drugo ili…
– Za mene jest. Nema potrebe pričati o nekom nacionalnom naboju. Uostalom, da li bi bilo lakše ući u finale da nam je suparnik Danska? Istina, bit će sigurno drukčija utakmica od ostalih. Branio sam u Kölnu pred 19 tisuća gledatelja, ovdje će biti i više, ali gledamo na to isključivo da igramo polufinale Europskog prvenstva i to protiv domaćina.
Domaći mediji su našeg  vratara prozvali hrvatski Darko Stanić?
– Moje ime je Mirko Alilović.
A je li onda Stanić srpski Mirko Alilović?
– To može.
Alilović o Staniću?
– Brani ludilo. Nema utakmice bez 15 obrana, a pri tome dosta mu pomogne i čvrsta obrana. Dobar je, jako dobar!
U dvorani u sklopu sportskog centra u Kovilovu Darko Stanić pozirao je ispred gola s partvišom u ruci. Kao da je želio poručiti “pomest ću i Hrvate”. No, jednom Hrvatu Stanić može itekako zahvaliti što je ovih dana postao junak srpskog sporta rame uz rame s Novakom Đokovićem i  vaterpolistom Filipom Filipovićem.
– Od dolaska u Metalurg cijelu sezonu branim odlično, Kod Line Červara ne možeš, a da ne budeš u formi. Koja je očito poslužila i za ovo Prvenstvo.
Gostoljubiv narod
Červar Vas je odlično pripremio za njegovu bivšu momčad?
– Dok smo bili u klubu nismo razmišljali da će u polufinalu igrati Srbija i Hrvatska, ali sam prije nekoliko dana pričao s njim o tome koliko je to dobro za rukomet na ovim prostorima, pa i općenito za europski rukomet. Srbija je konačno na mjestu gdje joj pripada, Hrvatska je zasluženo i sada ostala u samom vrhu, a vrlo visoko su Makedonci, Slovenci, pa i Mađari.
Prije prvenstva nije to mogao predvidjeti.
– Iskreno, nisam bio optimist niti za vas, a niti za nas. Stvarno, Hrvatska izgleda odlično. Dobra je obrana, Alilović odlično  brani, brze su vam polukontre, odlični su bekovi.
Koliko je vaša reprezentacija bolja zahvaljujući potpori navijača?
– Ona nam je sigurno pomogla da izvučemo iz sebe najbolje što možemo. Na početku su ljudi bili dosta sumnjičavi pa na  nije bila puna dvorana. Malo su, iskreno, i skupe ulaznice. Ali,  kada su shvatili da vrijedimo i da vrijedi odvojiti novce, počeli su dolaziti. Doduše,  malo su se kasno sjetili, jer su nam Makedonci pokupovali ulaznice prije dva mjeseca.
O nemilim scenama iz Novog Sada prvi vratar Srbije rodom iz crnogorskog Mojkovca je rekao:
– Ja znam da su Srbi gostoljubiv narod, pogotovo ovi iz Vojvodine. Na žalost, uvijek se nađu pojedinci zbog kojih se mogu donijeti pogrešni zaključci.
Stanić o Aliloviću?
– Izvukao se iz razdoblja loše forme koja ga je zadesila u Sloveniji. I to pokazuje njegovu snagu i kvalitetu da se za kratko vrijeme može vratiti na visoku razinu.