Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Napadi nastavljeni, Hrvati odustaju od puta u Beograd

26.01.2012. 23:00
Napadi nastavljeni,  Hrvati odustaju od  puta u Beograd


Na parkingu hotela Vigor u Novom Sadu jučer ujutro zapaljeni su automobili Riječanina Vlade Lipovića i Ogulinca Mire Kojčina. Organizirani odlasci naših navijača su otkazani, iako je srbijanska policija obećala pratnju od granice


Muke po Hrvatima koji su se odvažili na odlazak u Srbiju bodriti hrvatsku rukometnu reprezentaciju, koja večeras u Beogradu igra u polufinalu Europskog prvenstva protiv domaćina Srbije, nastavljene su i jučer u Novom sadu. Ispred hotela Vigor, oko 4.20 sati ujutro, dva mladića su polila benzinom i spalila automobile s hrvatskim registarskim oznakama. Jedan automobil, “renault laguna”, vlasništvo je Vlade Lipovića, nekadašnjeg predsjednika Rukometnog kluba Kvarner i aktualnog dopredsjednika Rukometnog saveza Primorsko-goranske županije. Drugi automobil, “audi A6” iz Ogulina, pripada Miri Kojčinu, također nekadašnjem rukometašu, a danas poznatom ogulinskom ugostitelju.
Nadzorne kamere
– Spavali smo u hotelu kada nas je probudilo praskanje guma. Iako hotel ima nadzorne kamere koje su sve snimile, dva čovjeka su preskočila ogradu visoku tri metra. Polili su naše aute benzinom i zapalili ih, a da je napad bio planiran pokazuje činjenica da su pored naših automobila stajala dva slovenska koja su ostala praktički netaknuta, kaže Vlado Lipović.
Riječani su odmah pozvali vatrogasce, a u pomoć su pritrčali i djelatnici hotela, ali za automobile je bilo kasno. Motori su kompletno izgorjeli, riječ je o ogromnoj šteti od više desetaka tisuća eura. Lipović, Kojčin i njihovo društvo u Hrvatsku su se vratili kombijem “RB auta”, tvrtke koja će im prebaciti i automobile, odnosno ono što je od njih ostalo.
– U Novom Sadu smo od nedjelje i do sada smo imali samo dobra iskustva. Svugdje smo bili odlično primljeni, a bili smo u nekoliko restorana i kafića. Čuli smo u srijedu da su pojedinci imali problema, odnosno da su ih napali navijači, ali smo svejedno odlučili da ćemo ostati i na posljednjoj utakmici u Novom Sadu. Nije nam bilo ni na kraj pameti da nam se može dogoditi ovako nešto. Inače često idemo na prvenstva, bili smo u Njemačkoj, Švicarskoj, Sloveniji… U Beograd nismo ni planirali ići, ali sada definitivno ne idemo, rekao je Lipović, naglasivši, ne kao što bi možda netko očekivao, zbog straha, nego prije svega zbog gole činjenice da – nemaju čime.
Paklena atmosfera
Hoće li Hrvata uopće biti danas u Beogradu, a da nije riječ o rukometašima ili novinarima? Na to je pitanje teško odgovoriti budući da uvijek ostaju pojedinci koji se u vlastitom aranžmanu mogu odlučiti na taj potez, možda je bolje reći, s obzirom na događaje u Novom sadu, i podvig. Ono što je sigurno jest da organiziranih odlazaka hrvatskih navijača na utakmicu koja se u 20.15 sati igra u beogradskoj Areni neće biti. Srpska policija obećala je zaštitu Hrvatima od granice na dalje, pa će hrvatski navijači koji se kao takvi predstave na granici sa Srbijom imati policijsku pratnju do dvorane u Beogradu, a na granici sa Srbijom će biti i četvorica hrvatskih policajaca zaduženih za pomoć navijačima. No, ako je u relativno pitomom Novom Sadu bilo velikih problema, nije teško zamisliti što bi se Hrvatima moglo dogoditi u centru Novog Beograda.
Jučerašnji dan inače nije dao naznačiti da se danas igra još jedan “povijesni” okršaj hrvatskog i srpskog sporta. Oko Arene je bilo mirno, za što su se brinule brojne policijske patrole, ali i oprezni hrvatski novinari koji su oko dvorane komunicirali na – engleskom jeziku. Veće gužve za ulaznicama nije bilo, u prostoriji za prodaju ili ispred nje skupljalo se nekoliko desetaka zainteresiranih, što međutim ne znači da danas Arena neće biti puna. Dapače, Srbi najavljuju najpakleniju atmosferu ikad…
Policijske sirene
– Jedva čekam. Igrao sam u brojnim dvoranama, ali ovo bi trebalo biti nešto specijalno. Neka, nama je to samo motiv više, rekao je opušteni Ivano Balić, koji je na pitanje o neredima samo slegnuo ramenima.
– Ne znam što bih tu mogao komentirati. Takvim stvarima nije mjesto u sportu, nadam se samo da su naši ljudi dobro, rekao je Balić jučer oko 13 sati ispred hotela IN, smještenog stotinjak metara od Arene. U tom hotelu su inače smještena tri od četiri polufinalista, tu su i Danci i Španjolci. Najveću pažnju naravno imali su “kauboji”, koji su do hotela došli s impresivnom pratnjom. Kako je rekla jedna srpska novinarka, ako čujete policijske sirene, to su hrvatski rukometaši. Srpska policija vrlo je ozbiljno shvatila poruke napada u Novom sadu, tako da je za “kauboje” u Beogradu zaduženo nekoliko njezinih jedinica, od obične policije do specijalaca u maskirnim uniformama. No, problema, srećom, nije bilo nikakvih. Sve skupa, govori se da će biti angažirano pet tisuća policajaca i pirotehničara koji će pregledavati vozila.


 SLUŽBENI ZAGREB NESLUŽBENO POZIVA NA OPREZ




Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) neće službeno upozoriti građane da ne putuju na utakmicu Hrvatske i Srbije u Beograd, ali neslužbeno svakako upozoravaju na oprez. U MVEP-u ne žele od sportskoga događaja praviti politički problem i zato su se suzdržali od službenoga poziva građanima da ne putuju u Beograd. Upućuju na Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) koji u suradnji s MUP-om Srbije rizik nastoji svesti na minimum, pa planira organiziranu pratnju navijačima do mjesta utakmice i natrag. Navijači koji se odluče putovati na utakmicu trebaju se javiti MUP-u kako bi dobili primjerenu zaštitu, poručuju u MVEP-u. (B. Pa.)


 BANTOURS OTKAZAO PUTOVANJE ZA 400 NAVIJAČA


Zagrebačka agencija Bantours, službena agencija Hrvatskog rukometnog saveza, morala je zbog nereda u Srbiji otkazati putovanje u Beograd za čak 400 putnika te je svim putnicima vratila uplaćeni novac. Dominik Marjanović iz agencije kazao je da je ovo prvi put u deset godina organizacije ovakvih aranžmana i odlične suradnje s rukometnim savezom, da se moralo odustati od polaska zbog navijačkih izgreda.
– Putnicima nismo mogli garantirati potpunu sigurnost i donijeli smo odluku da odustajemo od aranžmana. Pretpjeli smo financijsku štetu, međutim to je bila odgovorna odluka.


 KASKO POKRIVA ŠTETU


 Vlasnici automobila oštećenih u Vojvodini mogu računati na odštetu od svojih osuguravateljskih kuća ukoliko su plaćali kasko osiguranje. Odgovor je to kojeg smo dobili u osiguravajućim društvima, u kojima napominju kako unatrag nekoliko godina, u pravilu od 2008. godine, polica za kasko sklopljena u Hrvatskoj vrijedi i za nezgode u Srbiji i Crnoj Gori, BiH, Makedoniji, općenito u cijeloj Europi, osim na, u slučaju nekih osiguravajućih kuća, Kosovu.