Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Novac i urne iz vremena dinastije Flavijevaca

26.01.2012. 23:00
Novac i urne iz vremena dinastije Flavijevaca


Uz urne pronađeni su i grobni prilozi te balzamariji. Datacija nalaza utvrđena je prema rimskom novcu pronađenom u blizini urni. Pronašli su dva novčića iz vremena dinastije Flavijevaca; na jednom je Domicijan, a na drugom Titus Vespazijan


Četiri rimska groba datirana u prvo ili drugo stoljeće nove ere arheolozi su pronašli na Bulevaru. U ulici Ivana Zadranina traju radovi na trasi buduće plinske mreže, a ona se jednim dijelom poklapa s trasom nekadašnjeg rimskog akvadukta.
– Na toj trasi bila su arheološka istraživanja u sedamdesetima. Trajala su vrlo kratko, ali od tada znamo kako se uz nekadašnji rimski akvadukt nalazi i nekropola pa smo od početka radova čekali kada ćemo naići na grobove, kaže Goran Skelac iz zagrebačke firme GeoArheo koja provodi nadzor i istraživanje, odnosno zaštitna arheološka istraživanja na radovima na Bulevaru.
Pronađene su četiri keramičke urne od kojih je jedna potpuno istražena i jako dobro sačuvana, dok ostale tri još nisu istražene jer se nalaze uz trasu pa arheolozi čekaju da im se oslobodi ostatak iskopnog polja. Uz urne pronađeni su i grobni prilozi te balzamariji.
Datacija nalaza utvrđena je prema rimskom novcu pronađenom u blizini urni. Arheolozi su naime pronašli dva novčića iz vremena dinastije Flavijevaca. Jedan novčić je iz vremena rimskog cara Domicijana koji je došao na vlast 81. godine, te jedan novčić kojem je na aversu lik cara Titusa Vespazijana koji je vladao od 69. godine. Osim rimskih, u gornjim slojevima pronašli su i jedan austrijski novčić, krajcar iz 1816. godine.
Arheolozi prate trasu plinofikacije od travnja prošle godine kada su radovi započeli. Izvođač radova je austrijska tvrtka EVN koja je po zakonu dužna osigurati i platiti arheološku “pratnju” radova i potrebna istraživanja.
– Nekoliko mjeseci stvarno nismo imali posla, ali kako se trasa počela približavati centru grada počeli smo i nailaziti na arheološke ostatke, kazao nam je voditelj istraživanja, mladi zadarski arheolog Domagoj Maurin.