Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Gdje su Mladen Kruljac, Mirko Šundov, Frane Šarić, Ivica Obrovac…

Autor: Siniša Klarica

26.01.2013. 23:00
Gdje su Mladen Kruljac, Mirko Šundov, Frane Šarić, Ivica Obrovac…

Foto: Zvonko KUCELIN



Pitanje je postoji li itko tko ima popis uzvanika koje bi trebalo službeno pozvati na obilježavanje ove ili sličnih obljetnica


Dvadesetu obljetnicu Vojno-redarstvene operacije Maslenica obilježila je, nažalost, i priča s nepozivanjem donedavnog haškog uznika i zapovjednika specijalne policije generala Mladena Markača. No Markačevo nepozivanje nije jedino što je zasmetalo nekim sudionicima ove akcije. Obilježavanju nije nazočio dobar dio zapovjednika postrojbi koje su sudjelovale u akciji Maslenica, a mnogi su to doživjeli vrlo dramatično. Štoviše, neki su o tom propustu još prošle godine obavijestili Zadarsku županiju, ali im posebna pozivnica nije stigla.
Glavna zamjerka nezadovoljnih je nepozivanje na svečanu akademiju. Prvi put važnosti akcije Maslenica za Zadar i njegov kraj priznanje je odao kompletan državni vrh na čelu s predsjednikom i vrhovnim zapovjednikom vojske Ivom Josipovićem. Tim je vodstvo države jednoglasno dalo do znanja da akcija Maslenica nije bila neka “ad-hoc” operacija Hrvatske vojske s polovičnim uspjehom i problematičnim posljedicama na međunarodnom planu, nego zaista prva veća pobjeda u Domovinskom ratu, pobjeda koja je i svijetu i neprijatelju poslala nedvosmislenu poruku da Hrvatska neće trpjeti okupaciju svog teritorija.
Mogu li udruge biti odgovorne?
Svakog tko je nešto značio u toj akciji, a među prvima generala Markača, pogodilo bi da ne dobije službenu pozivnicu.
Problem je zapravo druge naravi. Akcija Maslenica se sve ove godine obilježavala prilično jednoobrazno te se program proslave gotovo svake godine mogao prepisati od one prošle. Ove je godine župan Stipe Zrilić jasno javno poručio da su na obljetnicu pozvani svi, ali da je organizacijski odbor neformalne naravi. Upravo u tom posljednjem se krije zamka. Očito je Županija prepustila dio posla udrugama iz Domovinskog rata, posebice u dijeljenju pozivnica onima za koje one misle da bi trebali nazočiti svečanoj akademiji. Bez obzira jesu li udruge proslijedile pozivnice ili ne, Županija, kao glavni organizator koji jedini ima potrebne resurse, to je trebala zadržati u svojim rukama.
Pulja: Nemoguće je svih pozvati
Druga je priča znaju li u županiji ili na bilo kojoj drugoj adresi, koga je trebalo pozvati posebnom pozivnicom. Na akademiji nisu sudjelovali zapovjednici 3. GBR general Mladen Kruljac, 4. GBR general Mirko Šundov, brigadir Frane Šarić, koji je organizirao prihvat postrojbi u prostoru, stožerni brigadir Ivica Obrovac, zapovjednik 3. bojne 3. GBR koja je teško stradala u Kašiću i barem još desetak važnih osoba koje su svojim protestima zasipali naš mailbox ovih dana. Istina, mjesta ima i ona ministra branitelja Predraga Freda Matića koji je rekao da se na obljetnicu stradanja Vukovara nikog posebno ne poziva, ali svi dođu.
Jedan od organizatora ovogodišnje proslave Maslenice Joško Pulja kaže da je nemoguće poslati 1.800 pozivnica za sve sudionike akcije Maslenica. Vrlo teško bi to bilo izvedivo, kaže Pulja, i za 250 pripadnika njegovog Otočkog bataljuna, a kamoli za sve sudionike.
– Mi Zadrani smo malo specifični u tome jer se uvijek bunimo. No ove godine nemamo zašto. Na konferenciji za tisak pozvani su svi na obilježavanje, koje je ove godine bilo na visokoj razini. U Novigradu je bilo 600, a u Podgradini 400 ljudi. Ne vidim razlog da se netko buni zbog toga, a i župan se javno ispričao jer zaista nikom nije u interesu da proslavi ne nazoči general Markač, koji je iznimno velika osoba u akciji Maslenica. No njemu su pozivnice trebali poslati udruga specijalaca i Županija. Mi smo, ilustracije radi, za Otočki bataljun dobili svega 30 pozivnica, rekao je Pulja.


 KOTLAR: OFORMITI SAVJETODAVNO TIJELO




Da bi se izbjegle slične i buduće neugodnosti, brigadir u mirovini Danijel Kotlar predlaže sljedeće:
– Kod ovako važnih obljetnica za naš kraj i Grad i Županija bi trebali osnovati jedno savjetodavno tijelo koje bi činilo 7-8 zapovjednika koji su sudjelovali u određenim akcijama, u ovom slučaju u akciji Maslenica. Zadaća tog savjeta bi bila pomoć institucijama u preciznom utvrđivanju svih onih koji trebaju biti protokolarno pozvani na ovakva obilježavanja. Koga treba pozvati i tko je sudjelovao najbolje znaju zapovjednici koji su većini sudionika i napisali ratne puteve u kojima jasno stoji jesu li ili nisu sudjelovali u Maslenici, Bljesku, Oluji, obrani Zadra itd. Slično bi trebalo učiniti i prilikom imenovanja ulica imenima poginulih hrvatskih branitelja, kao pomoć gradskim ili općinskim odborima, rekao je Danijel Kotlar.


 SLJEDEĆE GODINE MIMOHOD U DRUGOM TERMINU


Sve pohvale za organizaciju događaja ove godine idu Hrvatskoj vojsci, koja je pružila logističku potporu, posebice brigadnom generalu Mladenu Fuzulu, koji je kao načelnik stožera Hrvatske kopnene vojske određen kao glavni “logističar” vojnog protokola. General Fuzul nije, kao aktivna vojna osoba, mogao komentirati ovogodišnju proslavu Maslenice, ali smo od sudionika ipak doznali da su organizaciji obilježavanja sudjelovale postrojbe: Gardijska motorizirana brigada, Težišna bojna PZO Benkovac, 2. motorizirana bojna Pauci Knin, Počasna zaštitna bojna, snage zapovjedništva za potporu, Pukovnija PZO HKOV-a Zemunik, zapovjedništvo HKOV-a Karlovac, vojni orkestri HV-a i HRM-a, klapa HRM-a Sv. Juraj te dijelovi flote HRM-a. Pripadnici Hrvatske vojske nosili su ratne zastave koje se čuvaju u vojnom muzeju u Zagrebu, a koriste se tijekom mimohoda u povodu Oluje u Kninu.
Hrvatska vojska izvukla je i neke pouke iz ovogodišnje organizacije Maslenica. Sljedeće godine mimohod će se najvjerojatnije organizirati u subotu, kad i obilježavanje u Kašiću i Zelenom hrastu. Mimohod će se organizirati po uzoru na onaj u Kninu. Dakle, bit će manje “militariziran” i s nešto većom i drugačije organiziranom rutom.