Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Još traje spor za zemljište oko MIOC-a

Autor: Ivana Burica

26.01.2013. 23:00
Još traje spor za zemljište oko MIOC-a

Foto: Sebastian GOVORČIN



Dvije godine nakon pokretanja obnove upravnog postupka u svezi sa zahtjevom za naknadu oduzete imovine koji su još 30. lipnja 1997. godine podnijeli Berto Čobanov pok. Ante i drugi još nije donesena prvostupanjska presuda. Riječ je o zemljištu ukupne površine 4.397 metara četvornih od čega 1.133 metra četvorna otpada na zgradu izgrađenu 1958. godine za OZNA-u, a čiji je sadašnji stanar Gimnazija Franje Petrića (MIOC).
Upravni postupak vodi se ispred Ureda državne uprave, Službe za imovinskopravne i zajedničke poslove. Voditelj Službe Ivan Volić podsjeća da je ovo tijelo zahtjev iz 1997. godine odbacilo jer je zahtjev bio nepotpun.
– Odnosno u predmetnom zahtjevu nisu bile precizirane nekretnine na koje se isti odnosi te istom nije bila priložena dokumentacija propisana Zakonom o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine. Kako predmetni zaključak nije bio uredno dostavljen svim strankama upravnog postupka ovo tijelo je 10. veljače 2011. godine donijelo zaključak o obnovi predmetnog postupka.
U predmetnom postupku je obavljen očevid, vještačenje i održane su usmene rasprave, nakon čega su stranke 17. rujna 2012. godine proširile zahtjev te je ovo tijelo obavilo očevid i na nekretnini iz tog zahtjeva, kazao je Volić dodavši da će se u daljnjem tijeku postupka održati usmena rasprava na okolnost proširenja zahtjeva. Rasprava će se, kako je rekao Volić, održati u najskorije vrijeme. Obitelj Čobanov zastupa odvjetnik Jakov Bačić, a Gimnaziju Franje Petrića, kao što je to i u ostalim slučajevima kada je posrijedi povrat zemljišta oduzetog nacionalizacijom, zastupa Općinsko državno odvjetništvo. Zemljište je upisano kao društveno vlasništvo, ali se računa da je vlasnik onaj tko je u posjedu zemljišta, a u ovom slučaju je to Gimnazija Franje Petrića.
– Zemljište koje je izgrađeno, a što u ovom slučaju jest tako, se ne vraća, već se za njega nekadašnjem vlasniku plaća naknada. Tu naknadu plaća država, a riječ je o cijenama od nekoliko kuna po metru četvornom, kaže odvjetnik Bačić, koji napominje da je na predmetnom zemljištu bilo i drugih zahvata u prostoru, odnosno da su uz Gimnaziju na zemljištu niknule još neke građevine.
Obitelj Čobanov će prema njegovoj procjeni tako natrag dobiti oko 2.000 kvadarata te relativno skromnu novčanu naknadu.
Naš sugovornik u tom smislu spominje slučaj koji se vodio oko povrata imovine nad zemljištem gdje je sada Općinski sud u Biogradu, a koji je rezultirao isplatom naknade štete od samo 2.300 kuna!
Koliki će iznos dobiti obitelj Čobanov bit će poznato kad Ured državne uprave u Zadarskoj županiji donese prvostupanjsko rješenje. Bude li žalbi upravni postupak preuzima Ministarstvo pravosuđa, a ako se netko od stranaka bude žalio i na drugostupanjsko rješenje, slučaj se prosljeđuje Upravnom sudu.