Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Katastarska izmjera je povijesni iskorak

Autor: Velimir Brkić

26.01.2013. 23:00
Katastarska izmjera je povijesni iskorak


Za katastarsku izmjeru i nove katastarske knjige u proračunu je osigurano milijun kuna. Radi se o području k.o. Polača i dio k.o. Tinj. Projekt je vrijedan 3,2 milijuna kuna, a izvođač radova je Aces d.o.o. Zadar. Vlasnici, posjednici nekretnina, plaćaju 1.500 kuna plus 700 kuna za svaku nekretninu, navodi Prtenjača


Ovogodišnji proračun Općine Polača predviđen je u iznosu od 9,067.222 kune.
– Ovo je realni proračun za vrijeme u kojem živimo. Uvjeren sam da je proračun i socijalan i razvojan, s obzirom na situaciju u kojoj se općenito nalazimo, govori Viktor Prtenjača, načelnik Polače, dodajući da se nastavljaju započeti projekti.
Poslovnoj zoni 2,5 milijuna kuna
– Pokrećemo sve što smo zacrtali, na istoj smo razini zadržali financiranje socijalnih programa i civilnoga društva, istaknuo je Prtenjača.
Općina Polača broji 1.468 stanovnika. Općinsko središte Polača broji 1.057 stanovnika, Kakma 213, Donja Jagodnja 113, a Gornja Jagodnja 85 stanovnika.
– Mala smo općina s velikim, ali nenapuhanim proračunom. Štoviše, kao i posljednjih nekoliko godina i ovaj proračun je ostvariv uz maksimalnu financijsku disciplinu, rekao je Prtenjača.
Dodaje kako je proračun kreiran tako da su zadržana sva stečena prava, dok je s druge strane osiguran nastavak razvoja općine kroz realizaciju kapitalnih projekata, a sve to bez novih ili dodatnih opterećenja za građane ili gospodarstvo.
– Sve što smo ostvarili u ovoj općini rezultat je velikog truda i odricanja. Ipak, unatoč recesiji uvjeren sam da se uvijek može više i bolje, naglašava načelnik.
Poslovnoj zoni Primat je namijenjeno 2,5 milijuna kuna, za ceste i javne površine 700.000 kuna, a za troškove javne rasvjete 180.000 kuna.
– Protekle godine osim troškova javne rasvjete u Polači, Kakmi i Donjoj Jagodnji postojeće žarulje zamijenili smo s tzv. LED žaruljama. Osim što su ekološke, prednosti LED žarulja su mala potrošnja električne energije i višestruko duži vijek trajanja, objašnjava Prtenjača dodajući kao će u ovoj godini LED žarulje postaviti i u Gornjoj Jagodnji.
Vatrogascima je predviđeno 180.000 kuna, vjerskim zajednicama 110.000 kuna za svibanjske lokalne iznose također je predviđeno 110.000 kuna.
– Za katastarsku izmjeru i nove katastarske knjige u proračunu je osigurano milijun kuna. Radi se o području k.o. Polača i dio k.o. Tinj. Projekt je vrijedan 3,2 milijuna kuna, a izvođač radova je Aces d.o.o. Zadar, navodi Prtenjača.
Pritom ističe kako je taj projekt povijesni iskorak Općine Polača. Vlasnici, posjednici nekretnina plaćaju 1.500 kuna plus 700 kuna za svaku nekretninu. Nakon početne “stidljivosti”, kaže, sve više se vlasnika uključuje u projekt.
Sportskim udrugama i za održavanje sportskih objekata predviđeno je 460.000 kuna. Za socijalne naknade i skrb osigurano je 160.000 kuna, a za predškolstvo, školstvo i pomoć studentima 330.000 kuna.
– Sve obveze izvršavamo. Sve studente u općini, novoosnovane obitelji, roditelje novorođene djece i obitelji umrlih osoba pomažemo sa 2.000 kuna. Pomažemo udruge, organiziramo VINCRO, Smotru folklora, nabraja Prtenjača.
– Za dječji vrtić, vrijedan 6,2 milijuna kuna, koji se trebao izgraditi još do početka školske godine, osigurali smo dodatnih 200.000 kuna kako bi se završio, kazao je Prtenjača.
Elaborat turističke zone Kamenta
Istaknuo je kako su jedna od rijetkih općina koja je u nekoliko godina s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sanirala sva divlja odlagališta smeća.
– Za zbrinjavanje komunalnog otpada u proračunu smo predvidjeli 200.000 kuna. Naime, centralno odlagalište otpada u Jagodnji Gornjoj zatvorit će se otvaranjem Centra za gospodarenje otpadom Zadarske županije. Ishođeni su svi dokumenti za sanaciju vrijednu 12 milijuna kuna. Žuri nam se kako bi odahnuli i mještani u blizini odlagališta, istaknuo je Prtenjača.
– Završili smo 80 posto obnove vodovodnog pravca, tzv. druga faza je završena, a nastavlja se obnova prve faze koja se odnosi na vodovodni pravac Rasti i Prtenjače, pojasnio je Prtenjača, najavivši izgradnju i novih prometnica Bićine, Vitkovići i Rasti te prometnicu Vrana-Kakma.
– Uz financijsku podršku resornog ministarstva, Zadarske županije i relevantnih službi želja nam je u ovoj godini obnoviti krovište i pročelje škole koji su znatno oštećeni, kazao je Prtenjača.
Inače, škola od prošle godine nosi ime junaka Domovinskog rata, Franka Lisice, hrvatskog viteza iz Bibinja, prve žrtve Domovinskog rata na zadarskom području poginule na brdu Štikovača u Polači.
Sa 100.000 kuna se nastavlja subvencioniranje sadnog materijala te je najavljen nastavak izgradnje sustava navodnjavanja.
– Osigurana su sredstva za izradu UPU-a za proširenje Poslovne zone Primat te za elaborat turističke zone Kamenta kod starog igrališta NK Polača, kaže Prtenjača.
Kad se govori o Kamenti riječ je o svojevrsnom zamašnjaku u etno i seoskom turizmu u Polači na površini od 20,2 hektara.
– Novim Zakonom o lokalnoj i područnoj samoupravi Općinsko vijeće od sadašnjih devet imat će 11 vijećnika, rekao je Viktor Prtenjača.