Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Kreće uzbudljiva 2014. godina

26.01.2014. 23:00
Kreće uzbudljiva 2014. godina


Svjetski kup u jedrenju je u Miamiu za treću od pet postaja kupa. Nastupa oko 550 jedriličara iz 50 zemalja, među njima i Šime Fantela i Igor Marenić. Natjecanje počinje danas


Svjetski kup 2013./2014. počeo je u listopadu u Kini, nastavio se u prosincu u Australiji, da bi u siječnju stigli tradicionalno u Miami. Živo je u Miamiu već oko dva tjedna, na treningu i pripremama se okupila dobra flota najboljih jedriličara svijeta koji kreću u važnu godinu, godinu koja nosi 50 % olimpijskih normi za Rio 2016. Na Svjetskom prvenstvu u rujnu u španjolskom Santanderu jedrit će se za prvu polovicu ulaznica za Rio.
Za nastup u Miamiu ove se godine odlučilo pet hrvatskih jedriličara. Tonči Stipanović nije imao puno odmora, jesen je bila puna zbivanja za laseraše, uključujući Svjetsko prvenstvo u studenom u Omanu, jedrio je i Novogodišnju regatu na Hvaru, tako da njegova sezona traje bez prestanka. Ove godine uz Santander laseraši imaju i veliki izazov kući – Europsko prvenstvo za ženski i muški olimpijski samac Laser i Laser Radial u Splitu u lipnju.
– Pa uspio sam uloviti nekoliko dana odmora, evo grijem se sad na ovom suncu u Miamiu i dobro nam je došlo da se maknemo u tople krajeve, pogotovo što je kući sad zahladilo i ne bi bilo moguće trenirati. Odlična je flota u Miamiu, ima nas skoro sto, bit će to zanimljiva regata. A Split…što reći nego da bi volio svoj četvrti naslov europskog prvaka uzeti kući – kaže Tonči.
U velikoj floti muškog olimpijskog samca Lasera jedrit će i Filip Jurišić.
Šime Fantela i Igor Marenić jedre puni ciklus Svjetskog kupa 2013./2014. Na prve dvije regate bili su drugi u svojoj disciplini olimpijskih dvojaca u klasi 470. U Kini su ih pobijedili Argentinci Calabtrese i De la Fuente, a u Kini Australiji domaćini Belcher i Ryan.
– Male su flote bile na prve dvije regate, ali dobra konkurencija, na obje je bilo nekoliko posada s kojima smo se mgli nadmudrivati i moglo smo dobro trenirati tehniku rada u jedrilici, finese na brzini i naravno u prvom redu taktiku, što nam je vrlo važno za plov za odličja. Flota u Miamiu će bit brojnija i sad već dolazimo na ono pravo. Dva tjedna smo trenirali ovdje i radujemo se startu regate – rekao je Igor Marenić.
Jedini od naših jedriličara koji je u Miami stigao nakon poduže regatne stanke je finaš Ivan Kljaković Gašpić.
– Kako sam i najavio prošla je godina bila za mene godina odmora, nisam puno jedrio i to se vidjelo i na oscilacijacima u rezultatima koje sam lani ostvario. Nije bilo loše, ali ni naravno na mojoj razini. Krećem s Miamiem, 2014. nam puno nosi, kvalifikacije za Rio i krećem pun gas – najavio je Ivan.
Natjecanje u Miamiu počinje danas i traje do 1. veljače.