Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Šime Škaulj apsolutni šampion Vinkova 2014. (FOTOGALERIJA)

26.01.2014. 23:00
Šime Škaulj apsolutni šampion Vinkova 2014. (FOTOGALERIJA)


Šime Škaulj apsolutni je šampion ovogodišnje sedamnaeste po redu degustacije vina “Vinkovo 2014.” Stankovci koja je održana u subotu u organizaciji Općine Stankovci. Škauljev bijeli chardonnay proglašen je najboljim u kategoriji bijelih vina s osvojenih osamdeset i tri boda, a u kategoriji crnih vina pobijedio je njegov merlot sa 86,33 bodova. U pobjednike degustacije upisao se i Trifun Poljak sa svojom maraštinom za koje je održano posebno ocjenjivanje od strane osoba iz javnog života.
Žestoka konkurencija
Na ovogodišnje stankovačko Vinkovo, pod motom “Kvasine nema ni za salatu”, pristiglo je 144 uzoraka vina iz Zadarske i Šibensko-kninske županije. Vinari su pokazali veliki interes za natjecanjem u Stankovcima što je pokazala i žestoka konkurencija s kojom se šampion nosio. Škauljev chardonnay pobijedio je za samo bod ispred sauvignona Zvonka Kucelina. Još žešća je konkurencija bila među crnim vinima gdje je Škauljevo vino odnijelo pobjedu za 0,33 boda.
– Ove godine na manifestaciju je prijavljeno 144 uzoraka otvorenih vina, od kojih je kemijsku analizu prošlo 111. Ovaj podatak jasno pokazuje napredak u vinarstvu u odnosu na nekoliko godina unatrag. Važno je naglasiti da su vinari u ovih sedamnaest godina donirali preko 15.000 litara vina zbog čega njih smatramo najvećim sponzorima Vinkova, rekao je načelnik Općine Stankovci Željko Baradić.
Vinski centar u Stankovcima
– Promišljajući ovu manifestaciju kroz uložen rad, znanje, sav organizacisjki trud svih sudionika, a počevši od organizatora Općine Stankovci, Zadarske županije, stručnih institucija i samih vinara i vinogradara, može se konstatirati da je napravljen veliki iskorak u smislu poboljšanja kvalitete vina i tehnologije, tehničko-tehnološke opremljenosti podruma te trženja i ponude na poljoprivrednim gospodarstvima u cilju većeg i boljeg turističkog razvoja cijeloga stankovačkog kraja, poručio je Zvonimir Vlatković iz Savjetodavne službe Zadarske županije.
Koliko je ova manifestacija u svojih sedamnaest godina uznapredovala svjedoči i činjenica da je pokrenula inicijativu za osnivanjem Vinskog centra u Stankovcima za što je nedavno potpisan i ugovor s Ministarstvom o financiranju projektne dokumentacije za njegovu izgradnju.
Vina su ocjenjivale dvije ocjenjivačke komisije na čelu s enologom Antom Grubišićem, a za brojne okupljene, što sudionike, što posjetitelje među kojima su bili i župan Zadarske županije Stipe Zrilić te gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta, pripremljene su i domaće delicije.


 Nositelji prva tri mjesta po broju bodova


Bijela vina
1. Šime Škaulj (Nadin), chardonnay, 83,00 boda
2. Zvonko Kucelin (Zadar – Diklo), sauvignon, 82,00 boda
3. Daniel Storić (Čista Velika), debit, 81,67 bodova
Maraština
1. Trifun Poljak (Zadar – Diklo), 85,00 bodova
2. Toni Čolak (Krneza), 82,33 boda
3. Željko Dobrović (Ostrovica), 81,67 bodova
Crna vina
1. Šime Škaulj (Nadin), merlot, 86,33 boda
2. Slavko Vrsaljko (Nadin), merlot, 86,00 bodova
3. Zdravko Žuža (Podgradina), merlot, syrah, cabernet, 86,00 bodova
4. PZ Maslina i vino (Polača), crljenak, 86,00 bodova