Nemamo jahte i skije, ali imamo karneval!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
PIXSELL

Mi smo gotove, sve je spremno, kaže Bruna Supičić, "spiritus movens" puntamiških maškara koje na Zadarskom karnevalu sudjeluju - otkako je karnevala. Grupna maska odraslih nosi ime „ABBAMIKKA", no to je sve što će Puntamičani otkriti o svojoj brižno izrađenoj masci. Ostatak, vidjet će se na karnevalu kada je i vrijeme, kazuje teta Bruna. Finalni sastanak održan je u nedjelju i to je to. Kako to biva i do sad u karnevalu sudjeluju i puntamiška djeca, učenici od prvog do četvrtog razreda područne škole Šimuna Kožičića Benje. Oni će pak biti - rokeri.

S izradom kostima, za odraslu grupu kao i za onu dječju, započeli su početkom listopada. Pedeset kostima šivalo je pet, šest članica koje su u ova tri mjeseca za to odvajale svaki svoj slobodan trenutak.

- Zato smo već sad i umorne. Kako nemamo prostorije na Puntamici, snalazimo se kako znamo i umijemo. U skupini odraslih koja će se pokazati 15. veljače na zadarskom karnevalu ima nas od 18 do 70 godina i to je lijepo. No, interes mlađih je nažalost manji, iako će ih bit barem dvadesetak, kazuje Bruna. S grupnom maskom „ABBAMIKKA". Puntamičani će prethodno, na Valentinovo, posjetiti Veliku Goricu. Za pedesetak maškara organiziran je autobus, a u Velikoj gorici boravit će jedan dan.

- Kako se nalazimo u Udruzi hrvatskih gradova karnevala pozvani smo da predstavljamo Zadar. Jer, maškare se posjećuju kako tko koga može primiti. Naime, ne radi se samo o sudjelovanju. Nešto tim grupama treba i dati, kazuje Bruna, čija grupa je prošle godine na karnevalu u Velikoj Gorici između 43 grupne maske dobila drugu nagradu za najljepšu masku.

- Prošle godine bili smo vjenčanje i žao nam je je što nas grad Zadar ne uvažava toliko. Jer svake godine sudjelujemo u karnevalu.

Nakon predstavljanja na zadarskom karnevalu 15. veljače slijedi i posjet kaštelanskom karnevalu. Gostovanja slijede zahvaljujući dobroj organizaciji tamošnjih gradova, kazuje Bruna, kao i zahvaljujući članstvu spomenute udruge koja broji 58 gradova. Kako sve to nosi i troškove, Puntamičani se nadaju kako će ih i ove godine turistička zajednica popratiti po pitanju njihovog programa. Pozdravljaju i odluku da se ove godine nagradi svaka grupa:

- To je lijepo, jer će onda možda potaknuti i mlade da se uključe. I ja ih gubim na Puntamici, usprkos cijelom angažmanu malo ih teško uključiti, kazuje Bruna.

Ipak, zato je dječja grupa i dalje aktivna. Na ovogodišnjem zadarskom karnevalu sudjelovat će 35 sudionika pod maskom Rokeri. Osim onaj zadarski, djeca će posjetiti paški karneval, kao i biogradski.

- Karneval je opuštanje. To nije samo doći na karneval. Nama ova tri mjeseca su druženje, opuštanje, povjeravanje problema jedan drugome, pomaganje... I onda kada si najtužniji nasmiješ se u ovim velikim životnim problemima kojih svi imamo. No, lijepo se opustiti u tih par mjeseci priprema, ali i u dvadeset dana karnevala kada ga živiš. Jer, mi s karnevalom zaboravljamo brige. Nemamo skije, jahte i svečane večere, ali zato imamo karneval!

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno