Suci Bago i Visković danas čekaju odluku DSV-a

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Državno sudbeno vijeće danas odlučuje hoće li barem jedan od dvojice zadarskih sudaca ući u ovo sudbeno tijelo. Iako se izbor članova DSV-a provodi svake četiri godine, ovaj su natječaj na zadarskom sudu čekali više nego sve dosad iz razloga što Državno sudbeno vijeće nikad nije imalo člana sa zadarskog suda!

Stoga zadarski suci danas čekaju hoće li se ovaj omjer konačno promijeniti i jednom od dvoje kandidata iz Zadra se posrećiti da konačno postane članom ovog visokog pravosudnog tijela. Dosadašnji je postav  Državnog sudbenog vijeća išao najprije u korist zagrebačkih sudaca koji imaju najviše sudaca, a onda u korist splitskog suda. Zadarski je sud tu uvijek bio zakinut, osim u slučaju suca Vrhovnog suda, Branka Brkića, koji je prije mnogo godina odselio u Zagreb i postao članom DSV-a, ali iz redova sudaca Vrhovnog suda.

Za članstvo u DSV-u tako se danas bore suci Tomislav Bago sa Općinskog suda u Zadru i Hrvoje Visković sa Županijskog suda. Njih je Kandidacijski odbor Županijskog suda u Zadru predložio kao najbolje kandidate, eliminirajući iz natječaja ostale koje nije smatrao odgovarajućim za članstvo u DSV-u.

Već danas bi se tako trebao znati novi postav ovog tijela kojemu istječe dosadašnji mandat, a čije se članstvo smatra visokom čašću obzirom na ovlasti kojima raspolažu. Ona najatraktivnija svakako im je odlučivanje o sudbini predsjednika sudova i sudaca, odnosno o njihovu imenovanju i razrješenju. Odlučuju i o premještajima sudaca, kao i o i stegovnim postupcima protiv njih.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno