Zračna luka Zadar očekuje smanjenje dobiti

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ

U Zračnoj luci Zadar rade se analize za 2014. godinu, no već se sada zna da rezultati neće biti nalik prijašnjima. Iako će završne analize dobiti za koji mjesec, očekuje se da će dobitak biti smanjen, kazala nam je direktorica Zračne luke, Irena Ćosić.

Provjeravajući s kakvom će bilancom Luka završiti 2014. godinu, direktorica Ćosić kaže kako će i ta i ova godina završiti s umanjenim prihodima, jer su im u međuvremenu povećani rashodi.

- Od ove godine moramo plaćati zaštitarsku službu, ali i promet će biti manji s obzirom da je Ryanair ukinuo tri linije, a to onda znači manje putnika i manje prihoda. Ali, što je, tu je, ne može se uvijek biti u uzlaznoj putanji - kaže direktorica Zračne luke.

Plaćanje zaštitarske službe ubuduće će im biti velika stavka u rashodima koja iznosi najmanje tri milijuna kuna godišnje, no prema novim odredbama moraju je uvesti unatoč činjenici da su putnike i prtljagu dosad pregledavali policajci. Problem uvođenja zaštitarske tvrtke je i taj što je ova luka polusezonskog karaktera, pa će zaštitari posla imati u sezoni, a izvan nje vrlo malo.

Dobit je za 2013. iznosila sedam milijuna kuna, no toj se brojci upravo uvođenjem zaštitarske službe i smanjenim brojem linija, napominje Ćosić, ne mogu približiti. Poslovanje će biti pozitivno, ali ne kao ranijih godina, no nadaju se da će prihodi opet rasti jer bi Ryanair mogao promijeniti svoju odluku o broju linija.

Zasad su ukinuli tri linije, jednu za Dansku i dvije za Norvešku, no u Luci se tješe obećanjem kako će kroz ljeto povećati linije za dvije najtraženije destinacije, Dublin i London.

- Rekli su nam kako su ukinuli ove tri linije i smanjili broj rotacija na 880 jer se žele pozicionirati u većim gradovima u kojima im je i konkurencija veća. U našoj je Zračnoj luci nemaju, pa su procijenili kako im je bolje sada ići na smanjenje linija. Nadamo se da će se predomisliti jer u ožujku imamo s njima sastanak u Dublinu, pa ćemo vidjeti što će tada reći. Na tom se sastanku dogovara 2016. godina, pa bi uz povećanje linija trebalo doći i do povećanja broja putnika, što je korist ne samo za Luku, nego i za cijelu županiju - kaže Ćosić.

Smanjenje broja linija, naime, neće osjetiti samo Zračna luka, već i brojni iznajmljivači apartmana, posebice na Poluotoku koji se od dolaska Ryanairovih gostiju ljeti pretvaraju u jedan veliki hostel. No, iako znaju koliku korist imaju od ovih putnika, malo tko i od firmi i od građana pokazuje želju za učešćem u plaćanju Ryanairove reklame.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno