Kako pomoći izvoznicima, a ne oštetiti korisnike kredita?

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
Željko Goja, direktor tvrtke Hstec

Odluči li nova hrvatska Vlada prihvatiti prijedlog njemačkog Ifo instituta te krenuti u postupnu blagu deprecijaciju, slabljenje kune u odnosu na druge valute, podržao bih tu mjeru. U Hrvatskoj se zadnjih godina ispuhuje kreditni balon, traje razduživanje građana. Deprecijaciju bi pritom trebalo građanima bolje objasniti, kako bi shvatili da će se time omogućiti hrvatskim izvoznicima da se razvijaju - kazao je makroekonomist, profesor s Odjela za ekonomiju Sveučilišta u Zadru, Mladen Rajko, koji je potvrdio da bi deprecijacija povećala rate kredita onim građanima koji su ih podignuli uz zaštitnu valutnu klauzulu.

Pronaći ravnotežu   

Ifo institut, naime, tvrdi kako su cijene hrvatskih ključnih izvoznih proizvoda u prosjeku u Hrvatskoj sedam posto skuplje nego u zemljama konkurentima. Iz toga proizlazi njihov zaključak da je realna deprecijacija kune od sedam posto, ili nominalno 13 posto, način da Hrvatska postupno obnovi konkurentnost u razdoblju od 7- 13 godina primjene te mjere.

- Problem s deprecijacijom je da ona smanjuje osobnu potrošnju što bi onda negativno utjecalo na hrvatski BDP. Stoga će, odluči li se nova Vlada za tu mjeru, trebati umješnost za pronalazak ravnoteže između pomoći izvoznicima i poskupljenja kredita većini građana. Prostora za deprecijaciju ima, budući da HNB ima više od 13 milijardi kuna deviznih rezervi te tu mjeru može provesti bez potresa, naglasio je Rajko.

Hstec osluškuje

U kojem će smjeru krenuti nova ekonomska politika Banskih dvora pažljivo osluškuju i u uglednoj zadarskoj tvrtki Hstec, koja je dobitnica državne nagrade za najinovativnijeg izvoznika.

- Za našu tvrtku bi ove promjene tečaja, kakve predlaže Ifo institut, bile jako pozitivne. No, s obzirom da smo članica EU, nisam siguran da je realno očekivati značajnije promjene tečaja. U ovakvim okolnostima nama je važno maksimalno zaposliti sve kapacitete i, u prvom redu, njegovati inovativnost i razvoj, uz minimiziranje svih troškova poslovanja, rekao je Željko Goja, direkror Hsteca te dodao kako je njihova tvrtka primjer da se učinkovitim radom može i u ovim nepovoljnim uvjetima ostati konkurentan.

Posve drugačije, dakako, najave moguće deprecijacije kune dočekuju korisnici kredita s valutnom klauzulom, među kojima je i aktivist udruge Franak iz Rijeke, Damir Grgičević.

- Provede li se deprecijacija, nama korisnicima kredita u "švicarcu" povećat će se njihova rata, a smanjiti dio plaće koji će nam biti na raspolaganju. To će značiti i pad kupovne moći. Stoga s provedbom ove mjere treba biti oprezan- poručio je Grgičević.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno