Meni je još do žustrih, temperamentnih, nepomirljivih razgovora s tobom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin

Dragi Joja,

Nisam se spreman oprostiti od tebe dragi prijatelju. Pa ni po službenoj dužnosti u ime Društva hrvatskih književnika. Jednostavno - ne vjerujem da je došlo vrijeme da te primi tvoja tvrda pradjedovska, otočka zemlja.

U miru svojih Kali ti ćeš od danas počivati, a meni je još do žustrih, temperamentnih, nepomirljivih razgovora s tobom. Želim da se bar još jednom sjetimo dana tvoje teške borbe, da te barem još jednom poslušam kako s ponosom govoriš o svojoj žrtvi, kada su te kao dječaka zarobili u logoru na Musapstanu, a kao mladića otputili na trogodišnju robiju na Sveti Grgur. Nikada za života nisi dobio društvenu i kulturnu satisfakciju u omjeru svoga umjetničkog stvaralaštva i podnosene žrtve svih totalitarizama, a osobito jugoslavenskoga. Mnogi ni ne znaju da ti nisi bio samo pjesnik - premda si Riječ i Poeziju odabrao kao oltar svoga života, ne znaju dakle, da si bio i kipar, slikar, glumac, likovni kritičar, izniman pedagog, a prije svega iznimno hrabar, tvrd, nepokolebljiv i u svojim uvjerenjima - velik čovjek.

Pred tobom stojim danas poražen nad sudbinom pjesnika u svojoj domovini. S Grgura te izbavio prijatelj i nobelovac Salvatore Quasimodo, ugledna pjesnička i kulturna Europa tada je stala u obranu tvoga pjesničkog imena. No nažalost, nisi doživio da te i hrvatska kultura prihvati po zasluženoj časti. A morala je!

I u svemu, silnoj nepravdi i žrtvi koja te cijeloga života pratila, ostao si dostojanstven i blag. Pun razumijevanja za čovjeka, prkosan u svakom totalitarizmu ljudske gluposti. Kao prijatelja smo te zato i voljeli i cijenili.

I premda ne vjerujem da je došlo vrijeme za rastanak, obećajem ti prijatelju, da ću doći pod tvoje kaljske čemprese, razgovarat ćemo mi još dugo, i znam da će mi se činiti kako u šumu mora čujem tvoje iskreno, prijateljsko: „Mili moj!"

Dragi prijatelju, pjesniče, neka Ti bude laka hrvatska zemlja!

Počivao u miru Božjem!

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno