Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Poezija puna impulzivnosti, snage i vatrenog temperamenta

26.01.2017. 23:00
Poezija puna impulzivnosti, snage i vatrenog temperamenta


Predstavljanje druge zbirke poezije, ujedno i treće knjige, Stanislave Nikolić Aras okupilo je veliki broj poklonika književnosti u srijedu navečer u Ateljeu Benini. Članici udruge zadarskih pisaca ZaPis zbirku “Nedolično i vrijedno spomena” objavila je izdavačka kuća Durieux, a na predstavljanju je uz autoricu govorila urednica te kuće Ivana Rogar. Iako joj je to, prema vlastitom priznanju, bila prva zbirka poezije koju je uređivala, Rogar je istaknula kako je ostavila maksimalan prostor autorici, dajući joj tek sugestije.
– Stašinim pjesmama ne treba radikalno mijenjanje, sve te pjesme bile su snažne. One su kao udarac, ali nakon kojeg se osjećaš dobro, ocijenila je Rogar, inače prošlogodišnja dobitnica ugledne književne nagrade “Janko Polić Kamov”.
Zbirka “Nedolično i vrijedno spomena” obiluje pejsažnim i bukoličkim motivima, a kako je rekla autorica, njezine pjesme nastaju svugdje, ponajviše u šetnjama prirodom, a ponekad čak i na parkiralištima. Pjesme objavljene u zbirci napisane su u posljednje dvije godine, a obilježene su s tri grada – Zadrom, Dubrovnikom (autorica živi na relaciji Zadar – Dubrovnik) i Trogirom u kojem je rođena. Zadnji ciklus u zbirci napisan je na putu u Italiju.
– Taj moment mediteranskog pjesnika nešto je što mi je vrlo bitno i voljela bih nastaviti pisati u tom tonu, rekla je Nikolić Aras napominjući da se ipak može smatrati i zadarskom pjesnikinjom jer dio svoje inspiracije crpi iz bogate zadarske prošlosti. Autorica je tijekom promocije pokušala odgovoriti i na pitanje čemu zapravo služi poezija?
– Danas u ova vremena, u liberalno kapitalističkom kaosu, poezija ne služi da bi čovjek od toga živio i zato što bi htio biti pjesnik. Čini mi se da je poezija neki putokaz smisla i etike, izvlači vrijednosti i podsjeća nas što nas to čini ljudima, rekla je pjesnikinja.
– Kod Staše se osjeća impulzivnost, snaga, vatreni temperament. To su slike koje stvarno dolaze iz dubine, zaključila je Rogar.