Jadrolinija će trajektom Brač održavati liniju Brbinj- Zadar

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
JEDINI PONUDITELJ
Minimalna propisana učestalost na liniji je 15 polazno- povratnih putovanja tjedno u izvansezonskom razdoblju, 21 polazno- povratnih putovanja u razdobljima niske sezone te 22 polazno- povratnih putovanja tjedno u razdoblju visoke sezone, sukladno Odluci Vlade RH
PIXSELL
Trajekt Brač trebao bi sljedećih deset godina voziti na liniji Brbinj- Zadar

Upravno vijeće (UV) Agencije za obalni linijski pomorski promet donijelo je odluku kako je tvrtka Jadrolinija dala najpovoljniju ponudu na natječaju za obavljanje javnog prijevoza na državnoj trajektnoj liniji 434 iz Brbinja na Dugom otoku do zadarske Gaženice i obratno. Ovaj brodar jedini se javio na natječaj. Rok trajanja obavljanja usluge javnog prijevoza putnika na ovoj liniji je od 1. siječnja 2018. godine do 31. prosinca 2023. godine, uz mogućnost produljenja do 31. prosinca 2027. godine.

UV Agencije navodi kako je Jadrolinija ponudila za ugovaranje opcije produljenja brod Brač izgrađen 2014. godine u brodogradilištu Uljanik. Radi se o trajektu kapaciteta 616 putnika i 145 osobnih vozila, a na brodu se nalazi klimatizirani salon kapaciteta 322 putnika.

- Opcija produljenja ugovora može se ugovoriti u slučaju ako je osnovni brod u trenutku isteka razdoblja od šest godina mlađi od 11 godina. Brodar je dužan najkasnije godinu dana prije isteka 6-godišnjeg razdoblja ugovora, pisanim putem obavijestiti Agenciju o namjeri korištenja opcije produljenja. U slučaju da brodar planira koristiti opciju produljenja, uvjeti produljenja će se bez odgode ugovoriti, pojašnjavaju u Agenciji.

U uvjetima natječaja za ovu liniju stoji kako je ona planirana 12 mjeseci u godini, tijekom cijele godine. Minimalna propisana učestalost na liniji je 15 polazno- povratnih putovanja tjedno u izvansezonskom razdoblju, 21 polazno- povratnih putovanja u razdobljima niske sezone te 22 polazno- povratnih putovanja tjedno u razdoblju visoke sezone, sukladno Odluci Vlade RH.

Procijenjena vrijednost ugovora za ukupno razdoblje obavljanja od 10 godina iznosi 98.822.000 kn, od čega za razdoblje od šest godina iznosi za svaku godinu 9,4 milijuna kuna, odnosno ukupno za šest godina 56,4 milijuna kuna. Za razdoblje od četiri godine u slučaju korištenja opcije produljenja, iznosi za svaku godinu 10,6 milijuna kuna, odnosno ukupno za četiri godine iznosi 42,4 milijuna kuna. Ponuda ne smije premašiti naprijed navedeni godišnji iznos procijenjene vrijednosti ugovora.

U Odluci stoji i kako je i ovaj brodar sredstva državne potpore dužan koristiti isključivo za svrhu za koju su dana, dakle za obavljanje javnog prijevoza, sukladno odluci o odabiru te sklopljenom ugovoru. Nadzor nad izvršenjem ugovora provodi Agencija za obalni linijski pomorski promet, kojoj je brodar dužan mjesečnim i godišnjim izvještajima detaljno prikazati troškove koje je pokrio iz sredstava potpore. Od brodara će se zahtijevati povrat svake primljene prekomjerne naknade. Propis koji se izravno primjenjuje je Odluka Europske komisije od 20. prosinca 2011. o primjeni Ugovora o funkcioniranju Europske unije na državne potpore u obliku naknade za pružanje javnih usluga koje se dodjeljuju određenim poduzetnicima kojima je povjereno obavljanje usluga od općeg gospodarskog interesa, zaključuje se u priopćenju koje potpisuje predsjednik Upravnog vijeća Agencije Branimir Belančić Farkaš.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)