Tisuću ljudi na Ražovljevoj glavici

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
PALIMA U SPOMEN
Na ovom području od 23. siječnja 1993. do 31. ožujka 1993. poginulo je 12 hrvatskih vitezova, pet iz 7. domobranske pukovnije, šest pripadnika 93. zrakoplovne baze Zadar i jedan pripadnik Otočkog bataljuna, naglasio je Danijel Kotlar
Velimir BRKIĆ
Brojna izaslanstva odala su počast poginulima

Odavanjem počasti civilnim žrtvama na masovnoj grobnici u Škabrnji i hrvatskim vitezovima na Ražovljevoj glavici, svetom misom u crkvi Velike Gospe te prigodnim programom Mješoviti odred mornaričkog pješaštva Ugljan - Dugi otok, poznatiji kao Otočki bataljun "Jarusi", jučer je u Škabrnji obilježio 25. obljetnicu vojno-redarstvene akcije Maslenica 93.

- Tog 27. siječnja 1993. srpski neprijatelj pokrenuo je veliki protuudar na Škabrnju koju su na Ražovljevoj glavici branili pripadnici Otočkog bataljuna i 7. domobranske pukovnije. Tek 50-ak metara udaljeni od neprijatelja poginuli su zapovjednik satnije Denis Špika i Dragan Gulan iz 7. domobranske pukovnije, rekao je Ante Mihić, voditelj programa i dobri duh iz Sali na Dugom otoku.

Da se ne prepustiti zaboravu sjećanje na pet junaka Domovinskog rata, hrvatske vitezove Denisa Špiku, Miljenka Zorića, Danijela Grbina i Dragana Špara iz Otočkog bataljuna te Dragana Gulana iz galovačkih Jošana, pripadnika 7. DP, svetu misu u zajedništvu s Dariom Matakom, župnikom Sali, Luke i Žmana, predvodio je don Ivan Rončević, župnik Škabrnje i Nadina.

- Vjerujem da su hrvatski domoljubi Miljenko, Denis, Danijel i dva Dragana na nebu jer su umrli mučeničkom smrću, poručio je don Ivan.

Na veličanstvenom događanju nazočilo oko tisuću ljudi. Uz visoke vojne, policijske i javne dužnosnike u desetak autobusa u Škabrnju su pristigli i učenici sedmih i osmih razreda iz Sali na Dugom otoku, Preka na otoku Ugljanu, Galovca, Sv. Filip i Jakova, Poličnika, zadarskih škola Bartul Kašić, Smiljevac i Šimuna Kožičića Benje, dva autobusa iz Biograda te sedmaši i osmaši iz Škabrnje.

- Hrvatskom domoljubu Draganu Gulanu iz Galovca nije trebao poziv, zovu domovine se javio dragovoljno. Junak Domovinskog rata Dragan, danas bi imao 57 godina, obitelj, djecu, kazao je Danijel Kotlar, ratni zapovjednik 7. domobranske pukovnije, kod spomen obilježja u podnožju Ražovljeve glavice, te je nastavio:

- Na ovom području od 23. siječnja 1993. do 31. ožujka 1993. poginulo je 12 hrvatskih vitezova, pet iz 7. domobranske pukovnije, šest pripadnika 93. zrakoplovne baze Zadar i jedan pripadnik Otočkog bataljuna, naglasio je Kotlar.

Na mjestu pogibije Denisa Špike, tih teških trenutaka obrane dostignutih crta u VRO Maslenica, sjetio se Joško Pulja, ratni zapovjednik Otočkog bataljuna.

- Prije 25 godina ovdje na brežuljku iznad Škabrnje sve je gorjelo, a branitelji su bili kao na pladnju neprijateljskom topništvu iz Biljana, Trljuga, Nadinske glave. Pokazali su takvo junaštvo koje se ne vidi ni u filmovima. Od topovskih granata i bliske borbe svi su bili ranjeni, a dvoje je poginulo, Denis i Dragan, ističe Pulja te nastavlja:

- Zato je Denis Špika junak Domovinskog rata, mogao je napustiti položaj ali je odlučio ostati. Posljednje njegove riječi bile su: "Gamad neće proći!", s puno emocija će Pulja.

Pulja je podsjetio na ratni put Otočkog bataljuna, od opskrbe otočana, prijema izbjeglica, prvog terena u Poličniku, do završnih operacija za oslobađanje zemlje kada je ova postrojba dobila zadaću čuvanja južne granice.

- Imali smo ponos, čast i privilegiju da branimo grad heroj Zadar, da časno i pošteno branimo Hrvatsku. Dovoljno je živih i zdravih branitelja ostalo kako bi svjedočili o Domovinskom ratu kao pravednom i oslobodilačkom, u kojem su najbolji sinovi Hrvatske položili svoje živote, poručio je Pulja.

Nepreglednom mnoštvu nazočnih na Ražovljevoj glavici obratili su se načelnici Sali i Škabrnje, Zoran Morović i Nediljko Bubnjar. U ime komodora Ive Raffanellia, zapovjednika HRM-a, govorio je brigadir Dragiša Konsa.

- Iako smo se već odavno podignuli iz pepela rata, iako je naš pogled usmjeren ka boljoj budućnosti naše domovine ovu žrtvu ne smijemo prepustiti zaboravu. Pronositi spomen na njihovu žrtvu, spomen na one koji su za domovinu dali cijelo svoje biće naša je sveta dužnost, poručio je Konsa.

Ivan Vukić, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja, istaknuo je kako će novi Zakon o hrvatskim braniteljima osim osiguranja digniteta Domovinskog donosi dosta novosti.

- Na taj način ćemo pomoći hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, naglasio je Vukić.

Kod spomen obilježja masovne grobnice Marko Miljanić, ratni zapovjednik Škabrnjskog bataljuna, u vrlo emotivnom govoru spomenuo se škabrnjskih žrtava i svih onih koji su tijekom rata poginuli za oslobađenje ovog napaćenog ravnokotarskog mjesta.

Ante Mihić bio je voditelj i sudionik programa u kojem su sudjelovali i KUD Sv. Mihovil iz Poljane na otoku Ugljanu, hrvatski publicist i književnik Ivica Matešić Jeremija, brigadir HV u miru, učenici, dok se pjesma, poema obitelji Špika u čast Denisa Špike slušala s nosača zvuka.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3.3 (3 glasova)