Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

ABA LIGA Pobijediti se mora i bez ‘šestog igrača’

27.01.2019. 11:24
ABA LIGA Pobijediti se  mora i bez  ‘šestog  igrača’


Dolazak posljednjoplasirane momčadi lige u Krešin dom  podcrtan je u itineraru Zadrana već na otvaranju sezone kao utakmica  koja će im vjerojatno presuditi abaligaški o(p)stanak. U kontekstu Zadra  definitivno bi pobjeda nad Krkom bila odlučujući korak u tom smislu, jer  bi se teško moglo dogoditi da u pet preostalih kola slovenska momčad  ostvari čak tri pobjede više od njih. Iako od ove sezone treba paziti i na  pretposljednje mjesto koje potencijalno također može donijeti ispadanje  iz ABA lige, Krka je s pravom nazvana utakmicom sezone u kojoj će  nažalost momčad Ante Nazora biti uskraćena za pravu domaću atmosferu zbog kazne koja ih je zatekla kao uvertira upravo pred tzv. derbi  začelja.


Gledati samo sebe
Na koji način su unutar svlačionice shvatili ovaj 'biti ili ne biti' susret s  Krkom pokušao je rasvijetliti zadarski strateg svjestan da njegova  momčad mora biti na visokoj fizičkoj, ali i mentalnoj razini kako bi sa  sretnim završetkom priveli kraju dvoboj s protivnikom koji po tradiciji  nikako ne leži Zadru, a pogotovo na Višnjiku gdje se posljednja pobjeda  nad Krkom ostvarila još davne 2014. godine koju je potpisao baš Nazor.
– Pred nama je možda i najvažnija utakmica ove sezone. Nema tu nikakve dileme. Respektiramo protivnika koji igra čvrsto i ima veliku rotaciju. No, mi moramo gledati sebe i bez obzira na uvjete odgovoriti adekvatno na parketu i pobijediti. To je najbitnije. Za to će nam trebati maksimalan napor, zalaganje i zajedništvo. Zadnje dvije utakmice smo pokazali određeni napredak i sada trebamo tražiti korak naprijed i kod kuće  potvrditi autoritet nad Krkom – rezolutan je bio trener Zadra kojem se  vjerojatno po glavi najviše mota psihologija svlačionice naspram taktičko-tehničkih zamisli s kojima se misli suprostaviti večerašnjem protivniku. Ipak se u utakmicama ovakvog egzistencijalnog tipa najbolje  ocrtava karakter i međusobna kemija skupine koju neki trener ima pod  sobom. Taj test definitivno je položen protiv Partizana, ali tada Zadrani  nisu imali Damoklov mač nad glavom kao što će biti slučaj u utakmici s  Krkom koju se mora pobijediti.


Pritisak poput straha
– Svaka je utakmica bitna i sigurno ne treba stvarati dodatan pritisak.  Ali, sve je stvar pristupa. Bit će najbolje ako će moji igrači taj pritisak  prihvatiti kao dodatnu motivaciju. No, može se dogoditi da se suzi  obruč, a imamo iskustva sto se toga tiče. A može i protivnik pogoditi  teške šuteve. No, ako pristup bude pravi i obrana na razini kao protiv  Partizana onda će nam pritisak dobro doći. To je poput straha. Ako te  strah pozove na oprez, a ti se mobiliziraš onda je dobar, no ako te odvede  u paniku onda je loš. No, to je na nama kako ćemo pristupiti – pokušao  je s psihološke strane objasniti ono što se očekuje od njegovih igrača dok  je uz to bitno i pronaći najslabije strane protivnika kao i pripaziti na najjača oružja s kojima raspolažu. Stoga je u odnosu na prvu utakmicu između ova dva protivnika nekoliko novih lica u sastavu momčadi iz Novog Mesta na koje će trebati obratiti ekstra pažnju u obrani.
– Znali su u prvoj četvrtini rotirati svih 12 igrača. Nakon dugo vremena  vratio im se Jošilo koji je u zadnjoj utakmici imamo najbolje brojke. Mavra je dosta toga dobio u ruke otkad je stigao, a i Balažić je reagirao dobro  otkad se vratio. A ne treba spominjati Lalića i Lapornika koji imaju i znanje i petlju. Ne čeka nas lagan posao. Respektiram tu momčad i mislim  da im pozicija na ljestvici ne govori o snazi momčadi te će ovdje sigurno  doći na život ili smrt, a mi moramo biti spremni i imati odgovor – kazao  je Nazor osvrnuvši se kratko na hendikep koji se odnosi na zatvaranje tri  četvrtine tribina Krešinog doma. Moglo bi se slobodno kazati da je Zadar  pred utakmicu sezone ostao bez još jednog bitnog igrača u rotaciji, onog  šestog.
– Nemam iskustvo igranja u Zadru pred zatvorenim tribinama. Teško  mi je procijeniti. Mada moj odgovor može ići i u jednu i u drugu stranu.  Teren će biti presudan i fokusiran sam samo na parket – zaključio je zadarski strateg koji će Krki suprostaviti sastav u kojem vrlo vjerojatno  neće zbog ozljeda biti Kristijana Krajine i Jure Planinića.




Zadru Krka ne odgovara
Statistika u kombinaciji s tradicijom zna biti često neumoljiva, a u slučaju  međusobnih utakmica Zadra i Krke posebno se ističe uspješnost momčadi iz Novog  Mesta koja je od ukupno 21 susreta ove dvije momčadi odnijela pobjedu čak 13 puta. Još veću zabrinutost navijačima Zadra predstavljaju domaći ogledi na Višnjiku  koji su u većini slučajeva odlazili na stranu Krke. Omjer na Višnjiku je 4-6, dok u  dvorani Leona Štukelja Zadar ima također isti broj pobjeda kao i u svojoj dvorani (4- 7). Koliko su rijetke pobjede Zadra potvrdit će podatak da je posljednji put nadmašena Krka na Višnjiku prije četiri godine, 29. studenog 2014. rezultatom 79:69,  a optimizam se može naći u činjenici da je tu posljednju domaću pobjedu nad Slovencima izborio isti čovjek koji predvodi momčad Zadra i danas, Ante Nazor.