Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

ODANA POČAST DENISU ŠPIKI I DRAGANU GULANU Pulja: “Zadnja Špikina rečenica bila je – Gamad neće proći!”

27.01.2019. 13:38
ODANA POČAST DENISU ŠPIKI I DRAGANU GULANU Pulja: “Zadnja Špikina rečenica bila je – Gamad neće proći!”


Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca obilježena je 26. obljetnica pogibije dvojice hrvatskih branitelja u akciji Maslenica. Na mjestima pogibije na Ražovljevoj Glavici ponad Škabrnje, odata je počast pripadniku Otočkog bataljuna Denisu Špiki i vojniku 7. domobranske pukovnije Draganu Gulanu. Nakon akcije Maslenica i oslobađanja Škabrnje, hrvatske snage oslobodile su i brdo Ražovljeva Glavica koje su do akcije držale neprijateljske srpske snage. O tim danima govorio je ratni zapovjednik Otočkog bataljuna Joško Pulja.
– Danas se sjećamo Denisa Špike, heroja Domovinskog rata, koji je dobio sva odličja hrvatske države za junaštvo pokazano u ratu. Pokušavamo animirati što više djece da im prenesemo naša iskustva iz akcije Maslenica koja je bila prekretnica Domovinskog rata. Otočki bataljun je dao veliki obol akciji Maslenica. Nažalost, imali smo tri mrtva i 37 ranjenih vojnika. Denis Špika bio je zapovjednik 2. satnije i na današnji dan je herojski poginuo braneći Ražovljevu glavicu, rekao je na početku Joško Pulja.
Pulja je istaknuo kako su Otočki bataljun smatrali mornaričkim pješaštvom, elitnom postrojbom pa su u akciji Maslenica sudjelovali kao napadna postrojba. Zapravo, riječ je bila o pričuvnoj postrojbi sastavljenoj od otočana, ribara i težaka te branitelja iz Zadra i njegovog zaleđa.
– General Janko Bobetko nam je odredio napadna borbena djelovanja pa je Otočki bataljun napao Babin Dub, Smoković i Škabrnju u koju smo ušli 26. siječnja 1993. Jedna desetina bila je raspoređena u zaselku Ambar, a druga, skupa s pripadnicima 7. domobranske pukovnije, na Ražovljevu Glavicu. Na Ražovljevu Glavicu izašla su 22 hrvatska vojnika, ali već sutradan je počela žestoka paljba po brdu. Više kote u okruženju, Nadinska Kosa i Debelo Brdo te Biljane Donje, bile su u četničkim rukama. Uslijed jakog granatiranja, ranjeni su svi hrvatski vojnici. Denis Špika koji je bio zapovjednik 2. satnije, nije se htio povući dok god nije bio izvučen i posljednji ranjeni hrvatski branitelj. Zadnja njegova rečenica koju sam čuo preko radio-veze bila je:”Gamad neće proći!” Špika je pucao na neprijatelje sve dok je imao streljiva. No, bio je van bunkera te ga je u jednom trenutku pogodila granata. Nažalost njega i druge poginule, četnici su odveli sa sobom te su tijela vraćena tek nakon šest mjeseci. Dragan Gulan se nakon akcije vodio kao nestali. Njegovo tijelo pronađeno je tek šest godina kasnije u podnožju Ražovljeve Glavice, rekao je Joško Pulja.
Počast poginulim hrvatskim braniteljima odali su: izaslanik predsjednice RH umirovljeni brigadir Danijel Kotlar, izaslanik ministra obrane, general bojnik Mladen Fuzul, te izaslanik ministra obrane, pomoćnik ministra Dinko Tandara. Vijence su položili i svijeće zapalili pripadnici HRM na čelu sa zapovjednikom Ivom Raffanelliem te mnoge braniteljske udruge. Zajednički vijenac je položilo izaslanstvom Zadarske županije i Grada Zadra koje su predvodili zamjenik župana Šime Vicković i zamjenica gradonačelnika Zadra Jagoda Surać.