Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

ŽELJKO ŽILAVEC Zbog pojedinaca i manjih skupina navijača ispaštaju drugi

27.01.2019. 11:30
ŽELJKO ŽILAVEC Zbog pojedinaca i manjih skupina navijača ispaštaju drugi


Ponukan negativnim događanjima vezanim oko nove rigorozne kazne adresirane na KK Zadar javnosti se obratio direktor kluba, Željko Žilavec. Objasnio je na koji način će se ta kazna reflektirati na samu organizaciju večerašnje utakmice te je naravno pokušao uputiti apel svima koji ubuduće budu dolazili na utakmice svoga kluba da pritom i razmišljaju na koji način se ponašanje svakog gledatelja reflektira na događanja na parketu kao i na posljedice koje klub onda snosi na financijskom, organizacijskom, ali i planu samog rezultata momčadi koji bi trebao biti najbitniji za svakog navijača koji uistinu voli svoj klub.


Nulta stopa tolerancije
– Svaka nagađanja i priče o kazni, visini i vrsti kazne prekjučer su dobile svoje epilog. S obzirom na prijašnje kazne, a zadnja se odnosila na pražnjenje teleskop tribine i financijska čestitka od 3500 eura daje nam putokaz kojim ide ABA liga, a to je da se želi razvijati i da će imati nultu stopu tolerancije prema ispadima sadržaja kakvi se pojavljuju na utakmici kada nam dolaze klubovi iz Srbije. Radi Eurolige prema kojoj ABA liga ima protočnost takve vrste ispada i navijanja ne mogu se tolerirati. Nova kazna se odnosi na zatvaranje negdje oko tri četvrtine dvorane s obustavom prodaje karata što je i logično s obzirom na to da preostali kapacitet odgovara broju godišnjih i polugodišnjih karata, karata škole košarke i sponzora. A uz sve to dobili smo i financijsku čestitku od 5000 eura – kazao je u jednom dahu Žilavec te bez apostrofiranja krivaca pokušao spustiti loptu na zemlju s nadom da će se u budućim domaćim utakmicama ipak neki pojedinci ili manje grupe navijača dozvati zdravoj pameti kako ne bi doveli klub do još rigoroznijih kazni.


Otvoreni za suradnju
– Klubu to u ovom trenutku nije trebalo pogotovo pred jednu od najbitnijih utakmica ove sezone. I upravo sad ostajemo bez podrške većeg dijela gledatelja. Nisam pobornik kažnjavanja kada govorimo o pojedincima i manjim skupinama. Pobornik sam razgovora i ukazivanja na probleme. Mislim da treba raditi i razgovarati. Otvoreni smo za suradnju s navijačima. Ne apostrofiram nikoga, ni navijačku udrugu ni slično jer se radi o pojedincima ili sitnim grupama koje ne znam iz kojih razloga se koriste parolama koje nisu primjerene uopće, a kamoli na sportskim terenima – istaknuo je Žilavec koji je svjestan da je ovakva kazna ipak najviše naštetila onim mirnim i kulturnim navijačima koji su ni krivi ni dužni također svrstani u isti koš s prijestupnicima. Tako da je pomalo nepravedno što će mnogi od njih biti uskraćeni za uživo gledanje utakmice u kojoj se vjerojatno odlučuje o sudbini Zadra u ABA ligi.
– Uputio bih ispriku onim navijačima koji fer i korektno bodre ovaj kub i koji na svaku utakmicu dolaze otvorenog srca i navijaju. Također bih se ispričao u ime kluba svima onima koji će svoja redovna mjesta morati zamijeniti onima koja su otvorena za nedjeljnu utakmicu. Žao mi je sto se njih kažnjava i stavlja rame uz rame s prethodno spomenutim pojedincima. No, kazna je obvezujuća i tu nema priče i klub mora postupiti po odluci ABA lige – kazao je za kraj direktor kluba.




Otvoren ulaz samo pretplatnicima,  školi košarke i sponzorima
Za večerašnji sraz s Krkom gledatelji će moći pristupiti jedino plavoj tribini iznad  sektora Zlatni VIP. Prevedeno u brojkama će značiti da je maksimalno moguće prisustvo oko 2100 gledatelja što se poklapa s ukupnim brojem sjedećih mjesta na toj  tribini. Stoga su u klubu odlučili ne prodavati ulaznice za ovu utakmicu već će se na  tu jedinu predviđenu tribinu moći smjestiti samo pretplatnici, članovi škole košarke  kao i oni sa sponzorskim ulaznicama.
– Ulaz je dopušten samo gledateljima s godišnjim i polugodišnjim iskaznicama, iskaznicama škole košarke i sponzorima KK Zadar. Otvoreni će biti ulazi B i C koje vode na otvorene tribine. Vrata ulaska su 4, 5 i 6. Poštivat će se pravo gledatelja koji  imaju rezervirana mjesta i molimo ih da dođu malo ranije na utakmicu. Ostali gledatelji će sjesti na preostala mjesta. Prostora će biti za sve i nadam se da će zajedno  podržati klub i da će navijanje biti korektno. Na kakvo smo navikli i kakvo bismo  željeli – napomenuo je Žilavec koji je upozorio da će svako sljedeće ponavljanje  sličnih ispada biti kažnjeno još rigoroznije od strane lige.
– Ova utakmica nam je test za dalje, jer ABA liga neće svoju prohodnost prema  Euroligi staviti na kocku radi neodgovornih pojedinaca. I ovo je veliki udarac i klubu  i igračima, iako mislim da ima i gorih kazni koje se nadam da neće biti potrebne.


Lani oko 350 tisuća kuna, ove sezone  10 tisuća eura kazni
Kronična nestašica novca, pa i nerijetki slučajevi neisplaćenih plaća igračima i  stručnom stožeru kao i nagomilani dugovi prethodnih uprava kluba. Sve su to realnosti s kojima se suočavaju oni koji vode brigu o klubu, a u prilog tim nastojanjima  da sve bude kako treba ne idu im nikako troškovi koji su se svakako mogli izbjeći da  se nije moralo izdvajati nevjerojatne sume za kazne koje su samo proizveli navijači.  Tako je za lanjsku sezonu klub uplatio čak 350 tisuća kuna na račun kazni ove vrste  dok je tekuća sezona, iako je tek na svojoj polovici, zasad u gabaritima nekih 10 tisuća eura.
– Nisam zbrajao, ali mislim da samo što se tiče ABA lige to možemo zaokružiti na  10 tisuća eura. U HT Premijer ligi imamo još nešto kazni. A tu govorim samo o kaznama radi ponašanja navijača. No, ja sam uvijek optimist, umjereni optimist, i nadam se da će protiv Krke sve proteći kako treba i da ćemo iduću domaću utakmicu  protiv Cibone svi skupa biti u punom sastavu. Tu mislim i na igrače i na gledatelje  jer smatram da smo jedno. A zadnja domaća utakmica nam je protiv Crvene zvezde  koja će biti poligon i za završetak sezone na domaćim terenima.