Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Mario Skelin novi predsjednik zadarskog HNS-a

28.01.2020. 10:00


Zadarski HNS-ovci konačno mogu odahnuti – dobili su novo rukovodstvo gradske organizacije. Na izbornoj skupštini za predsjednika je izabran 34-godišnji magistar agronomije Mario Skelin. Iako u lokalnoj politici dosad nije osobito poznat, mnogi ga Zadrani poznaju kao vrsnog agronoma, jednog od najvećih stručnjaka ovoga područja.
Skelina sada čeka velik posao na revitalizaciji gradskog članstva s obzirom da već godinu dana rade bez predsjednika. Naime, dotadašnji čelnik Kristijan Kovačević u veljači prošle godine napustio je svoju dužnost, a s njim je iz stranke otišao i dio članova. Velik je ovo bio udarac za HNS kojega je prije toga napustio i dio starijih članova, no šef županijske organizacije, Milan Stojanov, uvijek je isticao kako se žele orijentirati na nove mlade snage. Pripremajući Gradski odbor za izbornu skupštinu, Stojanov je više puta napomenuo kako bi volio da zadarsku organizaciju preuzme neki mladi član koji će mu dati novu snagu i motivaciju.
To se i dogodilo. Članstvo je za svojega predsjednika izabralo mladog agronoma, novo lice bez »stranačkih repova«. Naprotiv, Skelinu u prilog ide upravo i činjenica što ga javnost pozna kao vrsnog agronoma, te u političku arenu dolazi bez negativnog političkog nasljeđa.


Pozvao članove da »zavrnu rukave«
Već u svom prvom obraćanju članovima, Skelin ih je pozvao da »zavrnu rukave«, najavljujući osnaživanje gradske organizacije i razvoj mjesnih ogranaka, te pozvao članstvo na aktivno uključenje u rad gradske organizacije. Istaknuo je i kako zajedno mogu dati svoj doprinos u stvaranju boljeg i pravednijeg društva.
– Gospodarska klima ne potiče u dovoljnoj mjeri rast investicija, porezi opterećuju poduzetništvo, a javna uprava ne prati potrebe svojih korisnika. Javna uprava treba biti učinkovit servis i isključivo okvir za poduzetništvo, a ne treba biti poduzetnik. Prostor za napredak je velik, od skraćivanja vremena izdavanja dozvola, do postupanja u zakonskim rokovima kao preduvjet bržeg razvoja poduzetništva, prije svega kroz transparentnost i otvorenost javne uprave, kazao nam je Skelin, ističući kako smo svjedoci da građani gube vjeru u institucije te kako su današnje kritike javnosti upućene predstavnicima vlasti svojevrstan poziv za promjenama:
– Kao pojedinci, ali i svi zajedno, trebamo se zalagati za promjene koje će potaknuti gospodarski rast, osigurati ostanak mladih u našoj državi, stvarati radna mjesta i ekonomsku sigurnost, te zajedno težiti ka pravednijem društvu jednakih prilika. Uspjehe nećemo mjeriti mandatima niti osvojenim glasovima, već našim trudom i radom, koji će rezultirati boljim životom naših građana, posebice onih najosjetljivijih o kojima smo kao društvo pozvani i dužni voditi brigu, napominje novi čelnik zadarskog HNS-a.
Iako je tek preuzeo Gradski odbor, Skelin očito zna što će napraviti i kako motivirati svoje članstvo.


Na redu izbor županijskog rukovodstva
Naime, ovo je dobar tajming imenovanja novog čelnika zadarske organizacije, s obzirom da ostale stranke već započinju s pripremama za parlamentarne izbore koji bi se, prema prvim najavama, trebali održati ujesen ove godine. No, krojenja stranačkih lista i prvi dogovori za koaliciju počeli su odmah nakon predsjedničkih izbora.
Na izbornoj skupštini Gradskog izbora izabrani su i prvi Skelinovi pomoćnici, potpredsjednici Ivan Grgić i Ružica Jakšić te članovi predsjedništva: Krešimir Anić, Goran Arula, Čedomir Bjelanović i Mario Romanjek.




»Uspjehe nećemo mjeriti mandatima niti osvojenim glasovima, već našim trudom i radom, koji će rezultirati boljim životom naših građana, posebice onih najosjetljivijih o kojima smo kao društvo pozvani i dužni voditi brigu
Mario Skelin


Izborom nove ekipe izuzetno je zadovoljan i predsjednik županijskog HNS-a, Milan Stojanov, ističući kako je najzadovoljniji činejnicom da su konačno imali kvorum za izbor novog rukovodstva.
– Mario je mladi agronom, a njegov zamjenik Ivan je isto tako mlad, inženjer elektrotehnike, pa neka sada krenu, imaju moju punu podršku, poručuje Stojanov kojemu slijede i pripreme za održavanje izborne skupštine za Županijsku organizaciju. Naime, i Stojanovu uskoro ističe mandat te će predsjedništvo ŽO-a ovoga tjedna održati sjednicu na kojoj će odrediti datum izbora.
Na pitanje hoće li se kandidirati za još jedan mandat, Stojanov potvrđuje da hoće te da je zasad jedini kandidat. Time bi lokalni HNS završio sve pripreme za onu najvažniju skupštinu – izbore za predsjednika stranke. Kao što je poznato, aktualni predsjednik Ivan Vrdoljak povlači se s te dužnosti te ostaje vidjeti kome će sve lokalne podružnice moći dati svoj glas.